Τρίτη 17 Μαΐου 2022

ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΚΑΡΥΣΤΟΥ

Με πρωτοβουλία της Λαϊκής Συσπείρωσης το Δημοτικό Συμβούλιο Καρύστου αποφάσισε την τοποθέτηση απινιδωτή σε αθλητικές εγκαταστάσεις του δήμου

Στη συνεδρίαση της 5ης Μάη ο Δημοτικός Σύμβουλος Καρύστου Δημήτρης Παρασκευάς, εκλεγμένος με τη Λαϊκή Συσπείρωση, έφερε ως θέμα την ανάγκη αγοράς και εγκατάστασης αυτόματου εξωτερικού απινιδωτή στο γήπεδο Καρύστου και στο νέο γήπεδο των Στύρων προσκομίζοντας την επιστολή του Παιδίατρού - Εντατικολόγου και υπεύθυνου ιατρού αγώνων του τοπικού πρωταθλήματος Εύβοιας Λάμπρου Μπάνου.
Το δημοτικό συμβούλιο ομόφωνα ενέκρινε την πρόταση της Λαϊκής Συσπείρωσης όπως αυτή τεκμηριώνεται από την επιστολή του Λ. Μπάνου. όπως παρατίθεται στη συνέχεια.
«Κύριε Δήμαρχε, κυρίες και κύριοι Δημοτικοί Σύμβουλοι,
Με την ιδιότητα του ιατρού και την παρουσία μου στους αγώνες ποδοσφαίρου του... τοπικού πρωταθλήματος Ευβοίας ως υπεύθυνος ιατρός του εκάστοτε αγώνα, σας στέλνω τη παρούσα επιστολή με αφορμή την απουσία από το γήπεδο Καρύστου αυτόματου εξωτερικού απινιδωτή (ΑΕΑ).
Το τελευταίο διάστημα έχουν αυξηθεί τα περιστατικά αιφνίδιων θανάτων νέων ανθρώπων, ποδοσφαιριστών είτε φιλάθλων, οι οποίοι παρά τις τεράστιες προσπάθειες των ιατρών του αγώνα δεν καταφέρνουν να ανανήψουν. Οι άνθρωποι αυτοί θα μπορούσαν να είχαν σωθεί εάν σε κάθε αγώνα του ερασιτεχνικού πρωταθλήματος υπήρχε άμεσα διαθέσιμος ένας αυτόματος εξωτερικός απινιδωτής (ΑΕΑ). Πρόκειται για συσκευή η οποία χορηγεί ηλεκτρικό ρεύμα στην κατάλληλη δόση σε άτομα που έχουν υποστεί καρδιακή ανακοπή και με τη χρήση του μπορεί να επαναφέρει την καρδιακή λειτουργία. Αυτόματοι εξωτερικοί απινιδωτές βρίσκονται τοποθετημένοι σε χώρους μεγάλης προσέλευσης ατόμων, όπως αεροδρόμια, εμπορικά κέντρα, στάσεις του μετρό και μετά από κατάλληλη εκπαίδευση μπορεί να χρησιμοποιηθεί ακόμα και από το γενικό πληθυσμό που δεν έχει σχέση με τα επαγγέλματα υγείας. Είναι απλό στη χρήση του, έχει φωνητικές οδηγίες που σε οδηγούν στο επόμενο βήμα και μπορεί να επαναφέρει στη ζωή τον άνθρωπο που υπέστη ανακοπή.
Όλοι μας είχαμε εντυπωσιαστεί από τη σωτήρια παρέμβαση των ιατρικών επιτελείων Δανίας και Φιλανδίας, όταν στο μεταξύ τους αγώνα κατέρρευσε από ανακοπή ο δανός παίκτης Κρίστιαν Έρικσεν. Η καρδιοαναπνευστική αναζωογόννηση (ΚΑΡΠΑ) και ο απινιδωτής τον έφεραν πίσω στη ζωή. Είχε τη τύχη βέβαια να παίζει στο Μουντιάλ και όχι σε κάποιο αγώνα τοπικού πρωταθλήματος που δε συγκεντρώνει το ενδιαφέρον μεγάλων διαφημιστικών και στοιχηματικών εταιρειών. Τα θύματα στα τοπικά ερασιτεχνικά πρωταθλήματα θα μπορούσαν να είχαν τη τύχη του Έρικσεν αν βρίσκονταν στο γήπεδο ένας απινιδωτής και ένα ασθενοφόρο.
Ο δήμος Καρύστου έχει τη τύχη να συγκεντρώνει το ενδιαφέρον πολλών νέων ανθρώπων στον αθλητισμό και κυρίως στο ποδόσφαιρο. Στο δήμο μας παίζουν οι ομάδες της Καρύστου, του Μαρμαρίου και των Στύρων με τα αντίστοιχα τμήματα μικρών παιδιών. Είναι ανάγκη πέρα από τη φροντίδα για τη παροχή και συντήρηση των γηπέδων ποδοσφαίρου, να ξεκινήσουν οι διαδικασίες για την αγορά από το Δήμο 2 συσκευών αυτόματου εξωτερικού απινιδωτή που θα τοποθετηθούν στο γήπεδο Καρύστου και στο νέο γήπεδο Στύρων».