Τετάρτη 25 Μαΐου 2022

Εγκρίθηκε από το Δημοτικό Συμβούλιο η αναμόρφωση του προϋπολογισμού και του Τεχνικού Προγράμματος του Δήμου Χαλκιδέων

Στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Χαλκιδέων, που πραγματοποιήθηκε χθες, Τρίτη 24 Μαΐου 2022, συζητήθηκε και εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία, μεταξύ άλλων, η αναμόρφωση του προϋπολογισμού και του Τεχνικού Προγράμματος οικονομικού έτους 2022, καθώς και η αποδοχή των χρηματοδοτήσεων, επιχορηγήσεων και αποφάσεων ένταξης πράξεων του Δήμου σε αναπτυξιακά προγράμματα.
Στην εισήγησή της η Δήμαρχος Χαλκιδέων Έλενα Βάκα αναφέρθηκε στη μεγάλη σημασία της συγκεκριμένης αναμόρφωσης για τη λειτουργία και τον σχεδιασμό του Δήμου, καθώς εντάσσονται σε αυτή μεγάλα έργα όπως η Δημοτική Αγορά Χαλκίδας, το Ανοικτό Κέντρο Εμπορίου, η ανάπλαση των οδών Βενιζέλου και Αρεθούσης, η ανέγερση του 26ου Δημοτικού Σχολείου Χαλκίδας, η αποκατάσταση της οικίας Παπαφράγκα και άλλα. «Έχουμε πετύχει πολύ γενναίες χρηματοδοτήσεις από το Υπουργείο.... Μετανάστευσης και Ασύλου, όπως οι ασφαλτοστρώσεις – βελτίωση προσβασιμότητας των κεντρικών οδών Νεοφύτου, Κώτσου και Βύρωνος στη Χαλκίδα. Επιπλέον είναι η ανάπλαση του περιβάλλοντος χώρου του Κλειστού Γυμναστηρίου και ασφαλτοστρώσεις οδών στο Βαθύ Αυλίδος. Αυτά τα χρήματα τα διεκδικήσαμε και τα πήραμε από το Υπουργείο. Να σημειώσουμε συγκεκριμένα για τις ασφαλτοστρώσεις στην Αυλίδα ότι, έχουν δημοπρατηθεί και πρόκειται να ξεκινήσουν άμεσα, και άλλες σε δρόμους στο Βαθύ, στην Παραλία Αυλίδας, στο Καλοχώρι-Παντείχι και στον Φάρο.», ανέφερε χαρακτηριστικά η Δήμαρχος και συνέχισε με το έργο της σήμανσης των αξιοθεάτων στο Ληλάντιο, την Αυλίδα και την Ανθηδόνα, που επίσης περιλαμβάνεται στην τροποποίηση.
Στην αναμόρφωση επίσης, όπως τόνισε, είναι και τα σημαντικά έργα της ανάπλασης του παραλιακού μετώπου στο Μπούρτζι, της αποκατάστασης των αποδυτηρίων στο γήπεδο της Νέας Λαμψάκου, της ανάπλασης της πλατείας στο Καλοχώρι-Παντείχι, της διαμόρφωσης της οδού Ελλήνου Στρατιώτου, του πεζόδρομου στο Μουσικό Σχολείο και του αύλειου χώρου στον Άγιο Γεώργιο στα Λουκίσια.
Όσον αφορά στη συνοικία Η’, η Δήμαρχος σημείωσε «Η συνοικία Η’, στο επόμενο Δημοτικό Συμβούλιο, θα έρθει για δημοπράτηση. Ήδη οι Υπηρεσίες έχουν ολοκληρώσει τις διαδικασίες για τη δημοπράτηση και αν και είχαμε υπόσχεση για την έγκριση της χρηματοδότησης από το Αντώνης Τρίτσης, επειδή δεν μπορούμε να έχουμε άλλες καθυστερήσεις, θα ξεκινήσει το έργο, όπως έγινε και με την Δημοτική Αγορά κι αν έρθει η χρηματοδότηση θα είναι άλλη μια επιτυχία και θα μας απαλλάξει από το κονδύλι.».
Στη συνέχεια η Δήμαρχος αναφέρθηκε στα σχολεία του Δήμου, όπου υπάρχει αύξηση των κονδυλίων, ενώ παράλληλα υπάρχει η μελέτη και η προμήθεια των μέσων πυροπροστασίας για τα σχολικά κτίρια. 
Τέλος, όπως σημείωσε, στη συγκεκριμένη αναμόρφωση περιλαμβάνονται τα 18 νέα μηχανήματα που θα προμηθευτεί ο Δήμος Χαλκιδέων, στα οποία «μόλις εγκριθεί η συγκεκριμένη τροποποίηση του προϋπολογισμού, είμαστε έτοιμοι να υπογράψουμε τη σύμβαση. Να σας πω στο σημείο αυτό ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία είχε αρνητικές συνέπειες στην παράδοση υλικών αλλά και οχημάτων.».
«Είναι έργα, τα οποία θα τα δείτε να εκτελούνται άμεσα και για τα οποία έχουμε πετύχει χρηματοδοτήσεις. Επειδή πρόκειται για έναν προϋπολογισμό που περιλαμβάνει όλα αυτά τα μεγάλα έργα, για τα οποία έχουν δουλέψει σκληρά και πάρα πολύ οι Υπηρεσίες Προγραμματισμού και Τεχνικών Υπηρεσιών του Δήμου, θα σας παρακαλούσα να ψηφίσετε την τροποποίηση αυτή.», ανέφερε καταλήγοντας η Δήμαρχος.