Πέμπτη 7 Ιουλίου 2022

ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ HELLENIC QUALITY FOODS ΕΥΒΟΙΑΣ

ΠΡΟΣ: Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας-Τμήμα Κοινωνικής Επιθεώρησης Εύβοιας
ΚΟΙΝ: Συναδέλφους, συνδικαλιστικές οργανώσεις

Θέμα: Χορήγηση επιδόματος και αποδοχών αδείας μαζί με την χορήγηση της κανονικής άδειας

Η εταιρεία στην οποία εργαζόμαστε δεν χορηγεί το επίδομα και τις αποδοχές αδείας σε όποιον συνάδελφο παίρνει την κανονική του άδεια.
Σύμφωνα με την ενημέρωση που έχουμε οι εταιρείες έχουν υποχρέωση να χορηγούν το επίδομα και τις αποδοχές αδείας όταν οι εργαζόμενοι παίρνουν την κανονική τους άδεια.
Πέρα από την ενημέρωση που έχουμε, γνωρίζουμε ότι με αυτόν ακριβώς τον τρόπο λειτουργεί και η εταιρεία στην οποία εργαζόμαστε για τους συναδέλφους στην Μαγούλα (HQF-KANAKI) αλλά και όλες οι εταιρείες συμφερόντων ΦΙΛΙΠΠΟΥ (ΦΑΓΕ, ΕΒΓΑ-EMFI, ΕLBISCO) στον κλάδο.
Αλήθεια, εμείς, οι εργαζόμενοι στην Hellenic Quality Foods στην Εύβοια, στο πηγάδι... πέσαμε;
Η ενημέρωση που έχουμε είναι η εξής:
1. Κάθε μισθωτός δικαιούται αναλογία άδειας μέχρι να συμπληρωθεί το έτος μέσα στο οποίο προσλήφθηκε (περίπου 1,67 ημέρες ανά μήνα). Το 2ο έτος δικαιούται 21 ημέρες άδεια. Από το 3ο έτος και μετά δικαιούται 22 ημέρες άδειας. Όταν συμπληρώνονται 10 χρόνια στον ίδιο εργοδότη ή 12 χρόνια σε οποιοδήποτε εργοδότη δικαιούται 25 ημέρες άδεια, ενώ όταν συμπληρώνονται 25 χρόνια εργασίας δικαιούται 26 ημέρες άδεια.
2. Η κανονική άδεια μπορεί να διαιρείται σε 2 περιόδους χωρίς όμως να μπορεί κάποια περίοδος να είναι μικρότερη των 5 εργάσιμων ημερών. Κατάτμηση άδειας σε περισσότερα διαστήματα μπορεί να γίνει μόνο με αίτηση του εργαζόμενου.
3. Ο εργοδότης είναι υποχρεωμένος να χορηγήσει την άδεια το πολύ εντός διμήνου από την αίτηση του εργαζόμενου.
4. Οι αποδοχές άδειας και το επίδομα άδειας προκαταβάλλονται στο μισθωτό κατά την έναρξη της αδείας.
Στις 28 Ιουνίου 2022 ζητήσαμε παρέμβαση της υπηρεσίας σας γιατί δεν τηρούνται όσα γνωρίζουμε ότι ισχύουν, δηλαδή η χορήγηση του επιδόματος και των αποδοχών αδείας κατά την έναρξη της άδειας. Πέρα των άλλων αυτά τα χρήματα είναι αναγκαία κατά την άδειά μας για όλους μας.
Την υπόθεσή μας, όπως ενημερωθήκαμε από την υπηρεσία σας, έχει αναλάβει η επιθεωρήτρια 
κ. Δεληγιάννη η οποία όμως δεν μας έχει γνωρίσει κάποια ενέργεια επί της καταγγελίας μας.
Ζητάμε τις άμεσες ενέργειές σας ώστε να χορηγηθούν το επίδομα και οι αποδοχές αδείας σε όσους συναδέλφους έχουν ήδη πάρει την κανονική τους άδεια και οι συγκεκριμένες αποδοχές να προκαταβάλλονται σε όσους βγαίνουν σε άδεια από εδώ και πέρα.
Σε περίπτωση άλλης άποψης της υπηρεσίας σας αιτιολογήστε μας εγγράφως την άποψή σας.
 
Για το Διοικητικό Συμβούλιο
 
Η Πρόεδρος

Μπαμπά Γεωργία
 
Ο Γενικός Γραμματέας

Πετράκης Αναστάσιος