Παρασκευή 21 Οκτωβρίου 2022

Η ΜΝΗΜΗ ΤΟΥ ΠΡΟΣΤΑΤΗ ΤΗΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ, ΑΓΙΟΥ ΑΡΤΕΜΙΟΥ, ΣΤΗ ΧΑΛΚΙΔΑ

 
Δ Ε Λ Τ Ι Ο Ν  Τ Υ Π Ο Υ

Όπως κάθε χρόνο, την 20η Οκτωβρίου η Εκκλησία μας τιμά και τη μνήμη του Αγίου μεγαλομάρτυρος Αρτεμίου, ο οποίος έχει ορισθεί και ως προστάτης της Ελληνικής Αστυνομίας.
Στη Χαλκίδα, εντός του πλαισίου των εορταστικών εκδηλώσεων «ΔΗΜΗΤΡΙΑ», η επίσημη δοξολογία τελείται στον Μητροπολιτικό Ι. Ναό Αγ. Δημητρίου Χαλκίδος, μετά τη Θεία Λειτουργία.
Επιπλέον, εφέτος, με πρωτοβουλία του Δ.Σ. της Ενώσεως Αστυνομικών Υπαλλήλων Νομού Ευβοίας, το βράδυ της Τετάρτης 19 Οκτωβρίου 2022 πραγματοποιήθηκε ιερά αγρυπνία επί τη μνήμη του Αγίου Αρτεμίου, στον Ενοριακό Ι. Ναό Αγ. Ιωάννου Χαλκίδος, Ενορία στην οποία υπάγεται η Αστυνομική Διεύθυνση Ευβοίας και τα λοιπά τμήματα, χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Ποιμενάρχου μας, Μητροπολίτου Χαλκίδος κ. Χρυσοστόμου.
Τον Σεβασμιώτατο πλαισίωσαν οι ιερείς του Ι. Ναού, Αρχιμ. Νικόλαος Πριμηκύριος και... Οικον. Αναστάσιος Χρήστου και ο Διάκ. Σταύρος Καλαφάτης. Ενώ μεταξύ των εκκλησιασθέντων αστυνομικών υπαλλήλων παρέστη και ο Δ/ντης της Δ.Α. Ευβοίας Ταξίαρχος κ. Αθανάσιος Γερογιάκομος και αξιωματικοί της ανώτερης τοπικής αστυνομικής διοικήσεως καθώς και ο μέγας ευεργέτης της Ι. Μητροπόλεως κ. Άγγελος Πνευματικός.
Το ιερό αναλόγιο, υπό τη διεύθυνση του Πρεσβ. Πέτρου Βλάχου-εφημερίου της Ενορίας Αγ. Τρύφωνος Ν. Λαμψάκου, διηκόνησαν αστυνομικοί υπάλληλοι, επίσης, οι οποίοι φοιτούν στη Σχολή Βυζαντινής Μουσικής της Ι. Μητροπόλεως Χαλκίδος καθώς και ο Πρωτοψάλτης και απόστρατος αξιωματικός της ΕΛ.ΑΣ. κ. Αθανάσιος Τριανταφύλλου.
Ο Σεβασμιώτατος κ. Χρυσόστομος, στο κήρυγμά του, ανέπτυξε τον βίο του Αγίου Αρτεμίου και επεσήμανε την ανδρεία και την παρρησία της ομολογίας του Χριστού μπροστά στον αυτοκράτορα, χωρίς να φοβηθεί την στέρηση των αξιωμάτων και της ίδιας του της ζωής. Στο τέλος, ευχόμενος καταλλήλως προς όλους, αξιωματικούς, υπαξιωματικούς, στελέχη και πολιτικό προσωπικό της Αστυνομίας, τους συνεβούλευσε να έχουν τον Άγιο Αρτέμιο όχι μόνο προστάτη αλλά και παράδειγμα προς μίμηση στην επιτέλεση των καθηκόντων τους και την καλλιέργεια του εξαγιασμού τους.
Το πρωί της 20ης Οκτωβρίου 2022, στον Μητροπολιτικό Ι. Ναό Αγίου Δημητρίου Χαλκίδος, ετελέσθη η δοξολογία για τον προστάτη της Ελληνικής Αστυνομίας, προεξάρχοντος του Σεβασμιωτάτου κ. Χρυσοστόμου, πλαισιουμένου από τους Αρχιμ. Αιμιλιανό Χρήστου, Μεθόδιο Φουντούλη-εφημέριο του Ι. Προσκυνήματος Παναγίας Φανερωμένης Ν. Αρτάκης, τον Πρωτοπρεσβ. Αθανάσιο Τρίκκα, τον Οικον. Αναστάσιο Χρήστου και τον Διάκ. Σταύρου Καλαφάτη.
Παρόντες, μεταξύ των εκκλησιασθέντων, ήταν οι Βουλευτές κ. Αθανάσιος Ζεμπίλης και κ. Ευάγγελος Αποστόλου, οι θεματικοί Αντιπεριφερειάρχες Παιδείας κ. Κωνσταντίνος Γαλάνης και Επιχειρηματικότητας και Εξωστρέφειας κ. Ευάγγελος Κούκουζας, οι Δήμαρχοι Χαλκιδέων κ. Έλενα Βάκα, Διρφύων-Μεσσαπίων κ. Γεώργιος Ψαθάς και Ερετρίας κ. Ιωάννης Δημητρόπουλος, ο Διοικητής της Σχολής Πεζικού Υποστράτηγος Λύσανδρος Ξηρογιάννης, ο Διοικητής της Πυροσβεστικής Ευβοίας Πύραρχος κ. Περικλής Κουλκουβίνης, ο Λιμενάρχης Χαλκίδος Πλοίαρχος κ. Κωνσταντίνος Φλουρής, ο Διοικητής Αστυνομικής Διευθύνσεως Ευβοίας Ταξίαρχος κ. Αθανάσιος Γερογιάκομος και εκπρόσωποι πολλών φορέων και συλλόγων του τόπου.
Μετά το πέρας της δοξολογίας, ο Σεβασμιώτατος ευχήθηκε προς τον Διοικητή κ. Γερογιάκομο και σε όλους τους Αστυνομικούς, ενώ ο Πρόεδρος κ. Αλέξανδρος Μάρκου και ο Γενικός Γραμματέας κ. Αριστείδης Καψιώχας του Δ.Σ. της Ενώσεως Αστυνομικών Υπαλλήλων Ευβοίας ευχαρίστησαν τον Σεβασμιώτατο για την παρουσία και την ευλογία του στην ιερά αγρυπνία και την εν γένει στήριξη της τοπικής μας Εκκλησίας προς τους Αστυνομικούς υπαλλήλους.