Παρασκευή 21 Οκτωβρίου 2022

Η Δήμαρχος Χαλκιδέων στη συνάντηση για το φυσικό αέριο - «Θα φωνάζουμε, ώστε επιτέλους να αποφασίσετε να γίνει σωστά το έργο σας»

Στη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε χθες, Τετάρτη 19 Οκτωβρίου 2022, από την Ομοσπονδία Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας Εύβοιας, τον Εμπορικό και Βιομηχανικό Σύλλογο Χαλκίδας και το Σωματείο Κατασταματαρχών Εστίασης Χαλκίδας «Ξένιος Ζευς», με εκπροσώπους της Εταιρείας Φυσικού Αερίου ΔΕΔΑ και θέμα συζήτησης την πορεία των εργασιών επέκτασης του δικτύου φυσικού αερίου στην πόλη της Χαλκίδας,  παρευρέθηκε η Δήμαρχος Χαλκιδέων Έλενα Βάκα και ο Αντιδήμαρχος Έργων του Δήμου Βασίλης Γουρνής. 
Στην εισήγησή της η Δήμαρχος Χαλκιδέων αρχικά αναφέρθηκε στην έλλειψη συνεννόησης και ενημέρωσης από πλευράς της Εταιρείας, τονίζοντας ότι «Όταν ξεκίνησε το έργο, ξεκινήσαμε με την καλύτερη δυνατή διάθεση για συνεργασία και συνεννόηση, προκειμένου να γίνουν το συντομότερο δυνατόν τα έργα, να συγχρονιστούν έργα, και μάλιστα να προηγηθούν τα έργα του φυσικού αερίου και.... μετά να γίνουν έργα του Δήμου, ώστε να έχουμε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα. Σας ζητήσαμε λοιπόν συνεννόηση, δεν υπήρχε. Ζητήσαμε και δεσμευτήκατε να γίνει μια μεγάλη, ανοιχτή ημερίδα, εκδήλωση από εσάς, να φωνάξετε όλους τους φορείς να τους ενημερώσετε, δεν έγινε. Δεν λέμε όχι στα αναπτυξιακά έργα, ποτέ. Ούτε είμαστε μηδενιστές, ούτε μας ενδιαφέρουν τα πολιτικά κόστη όπως ακούσαμε. Είχατε πει ότι θα κάνετε συγκεκριμένες ενέργειες και δεν έγινε τίποτα. Στέλνετε Δελτία Τύπου; Όχι. Ενημερώνετε τις γειτονιές, τον εμπορικό κόσμο για το πότε θα ξεκινήσουν οι εργασίες; Όχι. Ενημερώνετε για τις βλάβες στη Δ.Ε.Υ.Α.Χ.; Όχι. Επιπλέον, δεν έχουμε έναν συγκεκριμένο άνθρωπο δικό σας να επικοινωνούμε, επί 24ώρου, κάθε φορά που προκύπτει κάτι. Ακόμη και η Αστυνομία επικοινωνεί με τον Δήμο. Ξέρετε πόσες φορές δεχόμαστε τηλεφωνήματα από την Αστυνομία για ανοιχτά φρεάτια που έχουν φύγει τα προστατευτικά, για μπετόβεργες που εξέχουν μόνες τους μέσα στη νύχτα; Χωρίς πλέγμα, χωρίς φωτεινή σήμανση, χωρίς τίποτα. Ορίστε έναν εργοδηγό για κάθε περιοχή που εκτελούνται παράλληλα έργα, να μπορούμε να επικοινωνούμε.» και συνέχισε αναφερόμενη στο μεγάλο ζήτημα της μη τήρησης των χρονοδιαγραμμάτων, «Ως προς τα χρονοδιαγράμματα, για παράδειγμα στην Αγία Βαρβάρα το φυσικό αέριο μπήκε, κατόπιν συνεννόησης με τον Δήμο, πριν το Πάσχα, με τη διαβεβαίωση ότι το πολύ την εβδομάδα μετά το Πάσχα θα τελειώσει. Το φυσικό αέριο τελείωσε από την Αγία Βαρβάρα μετά της Αγίας Παρασκευής και ο εργολάβος του Δήμου για το έργο των κυβόλιθων μπήκε στις 30 Ιουλίου. Έχουμε λοιπόν τεράστιο πρόβλημα, είστε τελείως εκτός στα χρονοδιαγράμματα.». 
Στη συνέχεια ανέφερε το μεγάλο πρόβλημα με τον τρόπο που εκτελείται το έργο, επισημαίνοντας την έλλειψη απαραίτητης φωτεινής σήμανσης, προστατευτικών πλεγμάτων, τα πολλά παράλληλα ανοιχτά «μέτωπα» σε περιοχές της Χαλκίδας και τις απανωτές βλάβες στο δίκτυο ύδρευσης.
«Είμαστε πραγματικά τυχεροί που δεν έχει γίνει κάποιο σοβαρό ατύχημα σε πεζούς και οχήματα, και ιδιαίτερα σε παιδιά που κυκλοφορούν με ποδήλατα και ηλεκτρικά πατίνια. Περιμένουμε τόσο καιρό να συναντηθούμε. Καταθέσαμε ασφαλιστικά και συζητήθηκε η προσωρινή διαταγή. Δικάσιμο έχουμε πάλι στις 25 Ιανουαρίου 2023. Δεν ξέρουμε για ποιο λόγο δεν δόθηκε η προσωρινή διαταγή. Αναγκαστήκαμε να καταθέσουμε ασφαλιστικά μέτρα κι επειδή ακούστηκαν διάφορα, εμείς με τα ασφαλιστικά δεν ζητούσαμε να σταματήσει το έργο. Εμείς ζητούσαμε το έργο να εκτελεστεί με συγκεκριμένους κανόνες. Και το βασικό; Δεν μπορείτε να έχετε 10 ανοιχτά μέτωπα στην πόλη. Ανοίξτε 2 το πολύ, κλείστε τα, παραδώστε τα και πηγαίνετε στο επόμενο. Δεν μπορεί να ματώνει μια ολόκληρη Χαλκίδα συνέχεια. Όλη η Χαλκίδα με τομές, όλη η Χαλκίδα σκαμμένη. Και βέβαια δεν συζητώ καθόλου για την κατάσταση που θα έχουμε στη μετά το έργο εποχή, που θα κληθεί ο Δήμος να θεραπεύσει έναν βαριά πληγωμένο ασθενή, τη Χαλκίδα. Να μην αναφερθώ στις βλάβες στο δίκτυο της Δ.Ε.Υ.Α.Χ., που μένουν ολόκληρες περιοχές χωρίς νερό.  Και να δεχτώ να γίνει μια ζημιά, να γίνουν δυο ζημιές. Δεν μπορεί όμως μέσα σε ένα Σαββατοκύριακο να έχουμε 5 απανωτές ζημιές π.χ στην περιοχή της Νεάπολης. Στις οποίες ζημιές καλείται η Δ.Ε.Υ.Α.Χ. να βγάλει το φίδι από την τρύπα. Η Δ.Ε.Υ.Α.Χ. που απασχολεί τους εργαζόμενούς της, που τους απασχολεί βράδυ για να αποκαταστήσουν τη βλάβη, η Δ.Ε.Υ.Α.Χ που τα ακούει, γιατί εκείνη τα ακούει όχι εσείς. Κάνατε μια βλάβη, βγάλτε μια ενημέρωση.», και κατέληξε «Πώς περιμένετε να στηρίξει ο Δήμος, ο Εμπορικός Σύλλογος, το Επιμελητήριο, όταν εσείς οι ίδιοι δεν ενδιαφέρεστε για να γίνει το έργο σωστά; Πόσο να αντέξει ένας Δήμαρχος που τον βρίζουν από το πρωί ως το βράδυ εξαιτίας του φυσικού αερίου; Έχουμε μηδενική ανοχή πλέον. Ακόμη κι αν ο Δήμος δεν έχει καμία δικαιοδοσία, δηλαδή θέλει να σκάψει ο ΟΤΕ παίρνει άδεια από τον Δήμο, θέλει να σκάψει η ΔΕΗ παίρνει άδεια από τον Δήμο, το φυσικό αέριο δεν παίρνει καμία άδεια από τον Δήμο. Ο Δήμος δεν εμπλέκεται τυπικά, αλλά ουσιαστικά θα εμπλακούμε πολύ. Κι όχι για να σταματήσει το έργο, αλλά θα φωνάζουμε, ώστε επιτέλους να αποφασίσετε να γίνει σωστά το έργο σας, την ενημέρωση, τη συνεννόηση και την επικοινωνιακή σας πολιτική να την κάνετε όπως πρέπει να την κάνετε.».