Παρασκευή 3 Απριλίου 2009

ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Μέτρα για την τόνωση
του τουρισμού
Την αναστολή-κατάργηση των τελών Χρήσης (προσγείωσης και παραμονής) των αεροπλάνων στα περιφερειακά αεροδρόμια ανακοίνωσε σήμερα ο υπουργός Μεταφορών Ευριπίδης Στυλιανίδης σε κοινή συνέντευξη που έδωσε από κοινού με τον υπουργό Τουριστικής Ανάπτυξης Κώστα Μαρκόπουλο.
Με στόχο την τόνωση του τουριστικού "ρεύματος", σε μια δύσκολη όπως διαγράφεται χρονιά για τον ελληνικό τουρισμό, το μέτρο της κατάργησης των τελών για το εξάμηνο Απριλίου-Σεπτεμβρίου, δήλωσαν από κοινού οι υπουργοί, θα δώσει κίνητρα στους διεθνείς Τουρ Οπερεϊτορς να διαμορφώσουν τα τουριστικά πακέτα τους προς Ελλάδα σε καλύτερες τιμές και να μην περιορίσουν τις πτήσεις τσάρτερ προς τη χώρα μας.
Όπως δήλωσε ο Κώστας Μαρκόπουλος, το όφελος για κάθε τουρίστα κυμαίνεται από 10 έως 12 ευρώ, ενώ το κόστος για το ελληνικό δημόσιο σημείωσε ότι ανέρχεται στα 8 εκατ. ευρώ.
Την ίδια στιγμή ο κ. Στυλιανίδης ανάφερε ότι το μέτρο αυτό θα τονώσει την εμπορική δραστηριότητα των τοπικών κοινωνιών από την προσέλκυση των τουριστών που θα προκύψει από την εφαρμογή του. Σύμφωνα πάντα με τον υπουργό Μεταφορών το μέτρο αυτό, αίτημα του τουριστικού κλάδου, θα αφορά και τις πτήσεις εσωτερικού, ενώ δεν αποκλείστηκε και το ενδεχόμενο να επεκταθεί και για όλη τη χρονιά. Σε ερώτηση αν υπάρχει δυνατότητα μειώσεων τελών και στο Ελευθέριος Βενιζέλος τονίστηκε, ότι αυτή τη στιγμή δεν εξετάζεται τέτοιο ζήτημα.
Στη δέσμη μέτρων που ανακοινώθηκαν με την έναρξη νέας τουριστικής χρονιάς περιλαμβάνονται και αυτά της αισθητικής αναμόρφωσης των αεροδρομίων προϋπολογισμού 3 εκατ. ευρώ, όπως επίσης και η μελέτη για την Ανάπτυξη Γενικών Αεροδρομίων προκειμένου να προσελκύσουν πτήσεις Lear Jet.
Εντός του έτους αναμένεται να προκηρυχθούν και οι διαγωνισμοί για την αξιοποίηση των περιφερειακών αεροδρομίων μέσω της προσέλκυσης ιδιωτικών κεφαλαίων.
Τέλος, ο υπουργός Τουριστικής Ανάπτυξης αναφερόμενος στην εξέλιξη της τουριστικής κίνησης σημείωσε ότι η κατάσταση βελτιώνεται εβδομάδα με την εβδομάδα.