Παρασκευή 3 Απριλίου 2009

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΥΠΟΥ- ΥΠ.ΑΝ

Απάντηση του ΥΦ. ΑΝ. κ. Ι. Μπούγα
σε επίκαιρη ερώτηση
για τις Βιομηχανικές Περιοχές (ΒΙ.ΠΕ.).
Τις νέες δυνατότητες για βιομηχανική ανάπτυξη με ταυτόχρονη αποτελεσματική προστασία του περιβάλλοντος, που δημιουργούνται τόσο από το γενικό χωροταξικό σχέδιο όσο και από το ειδικό χωροταξικό για τη βιομηχανία, τη σημαντική ενίσχυση των βιομηχανικών περιοχών μέσω του ΕΠΑΝ Ι και το νέο νομοσχέδιο για τα Επιχειρηματικά Πάρκα που προωθείται από το Υπουργείο Ανάπτυξης υπογράμμισε στη Βουλή ο Υφυπουργός Ανάπτυξης κ. Ι. Μπούγας, επ’ ευκαιρία σχετικής επίκαιρης ερώτησης την Πέμπτη 2 Απριλίου.
Χαρακτηριστικά ο κ. Μπούγας τόνισε: «Η έλλειψη σχεδιασμού και η αδυναμία ανάπτυξης αναγκαίων υποδομών στο παρελθόν οδήγησαν, σε πολλές περιπτώσεις, σε σημαντικά περιβαλλοντικά προβλήματα, αλλά και σε σοβαρά προσχώματα στην ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας. Είναι πλέον καιρός να διαμορφωθούν οι συνθήκες για ανάπτυξη της βιομηχανίας με πλήρη σεβασμό στο περιβάλλον. Η ανάπτυξη των υφιστάμενων Βιομηχανικών Περιοχών, αλλά και η δημιουργία νέων θα βοηθήσουν, αποφασιστικά σε αυτή την κατεύθυνση. Βασικός μας στόχος είναι η διευκόλυνση της επιχειρηματικής δράσης με ταυτόχρονη προστασία του περιβάλλοντος».
Αναφερόμενος ειδικότερα στο νέο σχέδιο νόμου για τα «Επιχειρηματικά Πάρκα», το οποίο βρίσκεται στην τελική διαβούλευση και πολύ σύντομα πρόκειται να κατατεθεί στη Βουλή, ο κ. Μπούγας επεσήμανε ότι αντιμετωπίζονται πολλά από τα προβλήματα που υπάρχουν σήμερα στη λειτουργία των ΒΙ.ΠΕ.:
Με τη δημιουργία και λειτουργία κοινών υποδομών προστασίας και κοινών συστημάτων διαχείρισης του περιβάλλοντος. Με την εξυγίανση των διαμορφωμένων άτυπων βιομηχανικών συγκεντρώσεων. Με την καθιέρωση αποτελεσματικών μηχανισμών και διαχείρισης των Επιχειρηματικών Πάρκων.
Με τη διεύρυνση των τύπων των οργανωμένων χώρων που πλέον θα περιλαμβάνουν και επιχειρήσεις του τριτογενούς τομέα. Περαιτέρω, η δημιουργία ενός επιχειρηματικού πάρκου πρόκειται να έχει το χαρακτήρα επενδυτικού σχεδίου, γεγονός που σε συνδυασμό με την απλοποίηση των διαδικασιών ίδρυσης καθιστούν ελκυστικό το εγχείρημα δημιουργίας επιχειρηματικών πάρκων από επενδυτές, είτε αυτόνομα, είτε σε συνεργασία με τους ΟΤΑ. Πρόσθεσε δε ότι στις δράσεις του ΕΠΑΝ ΙΙ έχει προβλεφθεί χρηματοδότηση για τη διευκόλυνση της μετεγκατάστασης επιχειρήσεων σε επιχειρηματικές περιοχές, ώστε να καταστεί πλήρως υλοποιήσιμη η προσπάθεια που καταβάλλεται για διευκόλυνση της επιχειρηματικής δράσης.