Παρασκευή 3 Απριλίου 2009

ΔΗΜΟΣ ΚΥΜΗΣ

Το όφελος για το δήμο Κύμης
από την επίσκεψη
του Γενικού Γραμματέα


Την Παρασκευή 28 Μαρτίου, ο Γενικός Γραμματέας της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας, κ. Παντελής Σκλιάς, επισκέφθηκε το δήμο Κύμης, συνοδευόμενος από υπηρεσιακούς παράγοντες.
Από το δήμαρχο Κύμης, κ. Δημήτρη Θωμά, τέθηκαν τα θέματα που απασχολούν το δήμο, ενώ συζητήθηκε η χρηματοδότηση έργων και μελετών που είναι σε εκκρεμότητα.
Ο κ. Σκλιάς, από την πλευρά του, προσπάθησε να δώσει λύσεις στα θέματα που τέθηκαν. Συγκεκριμένα:
- Χαρακτηρισμός του δρόμου
Λέπουρα - Στόμιο - λιμάνι Κύμης: Ο δρόμος αυτός θα χαρακτηριστεί επαρχιακός, με άμεση τροποποίηση σχετικής γνωμοδότησης, η οποία αποφαίνεται για το χαρακτηρισμό των δρόμων σε ό,τι αφορά την συντήρησή τους.
- Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης: Διατίθενται 250.000 € επιπλέον για την ολοκλήρωση των εργασιών. Οι 150.000 € θα δοθούν άμεσα εντός του έτους και οι 100.000 € στις αρχές του επόμενου.
- Έργα ανάπτυξης του λιμένα Κύμης: Επιβεβαιώθηκε η δέσμευση του πρώην Γ.Γ., Θανάση Σκορδά, αλλά και της κυβέρνησης, ότι το λιμάνι της Κύμης εντάσσεται στο ΕΣΠΑ. Η Περιφέρεια έχει κάνει την πρόσκληση και αναμένεται εντός των ημερών να υποβληθεί από το Δήμο η σχετική μελέτη και να χρηματοδοτηθεί η πρώτη φάση του έργου με 6.000.000 €.
- Υλοποίηση της μελέτης ανάπλασης του ιστορικού κέντρου της Κύμης: Είναι μια δράση που μπορεί να αξιοποιηθεί στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ, σε ειδικό μέτρο, το οποίο θα προκηρυχθεί από το Σεπτέμβριο.
- Ανάδειξη μονοπατιών του δήμου: Η μελέτη κατατέθηκε από το δήμο στον ΕΟΤ με προϋπολογισμό 600.000 €. Περιφέρεια και δήμος θα είναι σε επαφή, ώστε αν παρ'ελπίδα δεν ενταχθεί σε πρόγραμμα του ΕΟΤ, να ενταχθεί μέσω της Περιφέρειας στο ΕΣΠΑ.
- Αποκατάσταση των βυζαντινών ναών της Παναγιάς της Χατηριάνισσας και του Αγίου Νικολάου: Θα ενταχθούν σε μέτρο της περιφέρειας για τον πολιτισμό, αφού έχουν ολοκληρωθεί οι μελέτες και αφού εξασφαλιστεί πρώτα η έγκριση του υπουργείου Πολιτισμού.
- Κατασκευή συνεδριακού κέντρου με την επωνυμία Γ.Ν. Παπανικολάου να ενταχθεί στο ΕΣΠΑ ως διαπεριφερειακό έργο.
- Ποσό 200.000 € για τη συντήρηση του 2ου δημοτικού σχολείου Κύμης.
- Διαμόρφωση χώρου για αθλοπαιδιές και πάρκου κυκλοφοριακής αγωγής.
- Συντήρηση του δρόμου Κύμη-Μετόχι.

Ο Γενικός Γραμματέας έκανε ακόμα γνωστό ότι η Περιφέρεια αποδεσμεύει τις 600.000 € που είχε δεσμεύσει ο δήμος στο πρόγραμμα «Θησέας» για την κατασκευή της προσθήκης στο 2ο δημοτικό σχολείο Κύμης, εντάσσοντας το έργο αυτό στο ΕΣΠΑ και το ποσό αυτό δίνεται η δυνατότητα στο δήμο Κύμης να το διαθέσει κατ' επιλογή του για τη μελέτη και κατασκευή έργων.
Οι δημοτικοί σύμβουλοι της αντιπολίτευσης έθιξαν το θέμα του φράγματος Μανικίων και των παρακάμψεων.
Ο κ. Σκλιάς, όσον αφορά το φράγμα, σημείωσε ότι υπάρχει πρόβλημα και είναι πολύ δύσκολο να ξεπεραστεί, λόγω του μεγάλου κόστους κατασκευής, αλλά και να ξεπεραστεί αυτό το εμπόδιο είναι πολύ μεγάλο το κόστος της συντήρησης στη συνέχεια.
Όσο για τις παρακάμψεις του δρόμου Χαλκίδα-Κύμη, συμφώνησε ότι ο δρόμος χρειάζεται συντήρηση, ενώ το τμήμα Λέπουρα-Κύμη έχει ενταχθεί σε πρόγραμμα και θα κατασκευαστεί τμηματικά. Για το υπόλοιπο του άξονα έχει δρομολογηθεί η παράκαμψη του Βασιλικού, έχει δημοπρατηθεί η παράκαμψη Αμαρύνθου και συμπληρώνεται η μελέτη της παράκαμψης του Αλιβερίου, ώστε να ενταχθεί κι αυτή σε πρόγραμμα.