Παρασκευή 3 Απριλίου 2009

ΜΠΑΣΚΕΤ

ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΙΣ «ΑΙΩΝΙΩΝ»
ΣΤΟ ΦΑΙΝΑΛ ΦΟΡ


Ολυμπιακός και Παναθηναϊκός θα αναμετρηθούν μεταξύ τους στο φάιναλ φορ του Βερολίνου, με τον πρώτο ημιτελικό να υπόσχεται μία δυνατή μάχη «αιωνίων».
Το σύνολο του Παναγιώτη Γιαννάκη θα τεθεί για τέταρτη φορά εφέτος αντιμέτωπο με το αντίστοιχο του Ζέλιμιρ Ομπράντοβιτς, ενώ για τρίτη φορά στην Ιστορία τους «ερυθρόλευκοι» και «πράσινοι» έρχονται αντιμέτωποι σε ημιτελικά φάιναλ φορ.
Ο Ολυμπιακός, πάντως, έχει την προϊστορία με το μέρος του, καθώς σε δύο ημιτελικούς φάιναλ φορ «μετράει» δύο νίκες.
Η αρχή έγινε στο φάιναλ φορ του Τελ Αβίβ (1994) όταν στα ημιτελικά επικράτησε 77-72 του Παναθηναϊκού και στη συνέχεια ηττήθηκε στον τελικό από την Μπανταλόνα του Ζέλιμιρ Ομπράντοβιτς με 59-57.
Οι «πράσινοι» είχαν κατακτήσει την τρίτη θέση, αφού στον «μικρό τελικό» επιβλήθηκαν της Μπαρτσελόνα με 100-83.
Την επόμενη χρονιά (1995), στο φάιναλ φορ της Σαραγόσα, οι «ερυθρόλευκοι» βάζουν και πάλι τέλος στην πορεία του Παναθηναϊκού προς τον τελικό, καθώς στον ημιτελικό επικρατούν με 58-52. Ομπράντοβιτς και Ιωαννίδης, πάντως, αναμετρώνται για δεύτερη διαδοχική χρονιά στον τελικό, με τον πρώτο να αναδεικνύεται και πάλι νικητής, αυτή τη φορά με 73-61.
Ο Παναθηναϊκός κατέλαβε και πάλι την τρίτη θέση, αφού στον «μικρό τελικό» επικράτησε 91-77 της Λιμόζ.
Πάντως, μπορεί ο Ολυμπιακός να έχει το απόλυτο προβάδισμα, όσον αφορά στην προϊστορία των «αιωνίων» στα ημιτελικά, αλλά ο Ομπράντοβιτς μπορεί να καυχιέται ότι, όσες φορές συνάντησε τον Ολυμπιακό σε φάιναλ φορ, «άρπαξε» το τρόπαιο από τους «ερυθρόλευκους».
ΦΑΪΝΑΛ ΦΟΡ ΗΜΙΤΕΛΙΚΟΙ
Ολυμπιακός-Παναθηναϊκός
Νικητής Ταού-Μπαρτσελόνα - ΤΣΣΚΑ Μόσχας (Ρωσία)