Τρίτη 23 Οκτωβρίου 2018

ΕΤΕΛΕΣΘΗ Η ΑΡΧΑΙΟΠΡΕΠΗΣ ΘΕΙΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΙΑΚΩΒΟΥ ΤΟΥ ΑΔΕΛΦΟΘΕΟΥ ΣΕ ΑΓΡΥΠΝΙΑ ΣΤΑ ΠΛΑΙΣΙΑ ΤΩΝ ΔΗΜΗΤΡΙΩΝ ΤΗΣ ΧΑΛΚΙΔΟΣ

Δ Ε Λ Τ Ι Ο Ν Τ Υ Π Ο Υ

Με μεγαλοπρέπεια ετελέσθη την Δευτέρα 22 Οκτωβρίου 2018 το βράδυ, στον Μητροπολιτικό Ιερό Ναό Αγίου Δημητρίου Χαλκίδος, η καθιερωμένη από πολλών ετών Ιερά Αγρυπνία επί τη μνήμη του Αγίου Ιακώβου του Αδελφοθέου, πρώτου Επισκόπου Ιεροσολύμων, με αποκορύφωμα την τέλεση της Αρχαιοπρεπούς Θείας Λειτουργίας του Αγίου Ιακώβου του Αδελφοθέου.
Στην Ιερά Αγρυπνία, η οποία μεταδόθηκε σε απευθείας σύνδεση από τον Ραδιοφωνικό Σταθμό της Ι. Μητροπόλεως Χαλκίδος, προεξήρχε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης ....
Χαλκίδος κ. Χρυσόστομος, συλλειτουργούντων και άλλων Κληρικών της Τοπικής μας Εκκλησίας και πολλών ευσεβών χριστιανών, ενώ το ιερό Αναλόγιο διηκόνησε εξαιρετικά Χορός Ιεροψαλτών, υπό την διεύθυνση του εκ Χαλκίδος καταγομένου Πρωτοψάλτου και Καθηγητού της Βυζαντινής Μουσικής κ. Ιωάννου Αθανασίου.

Μετά την ανάγνωση του Ευαγγελικού Αναγνώσματος, ο Σεβασμιώτατος ερμήνευσε τον θείο λόγο στους πιστούς, ενώ κατά την διάρκεια της Θείας Λειτουργίας τέθηκε προς προσκύνηση των πιστών τεμάχιο Ιερού Λειψάνου του Αγίου Ιακώβου του Αδελφοθέου, το οποίο φυλάσσεται στην Ιερά Μητρόπολη.

Η Θεία Λειτουργία αυτή, των πρώτων χριστιανικών αιώνων, που διαδόθηκε υπό το όνομα του Αγίου Ιακώβου ανήκει στο λεγόμενο Συριακό ή Αντιοχειανό λειτουργικό τύπο. Η απόδοσή της στον Άγιο Ιάκωβο, πρώτο Επίσκοπο Ιεροσολύμων καθώς και οι εσωτερικές ενδείξεις μαρτυρούν, ότι πρόκειται για Λειτουργία που διαμορφώθηκε στα Ιεροσόλυμα και στη συνέχεια διαδόθηκε σε άλλες πόλεις της Παλαιστίνης, στη Συρία, την Αραβία, το Σινά, την Αίγυπτο, την Ελλάδα και στις Σλαβικές χώρες.