Παρασκευή 26 Ιουνίου 2020

Τρείς Γαλάζιες Σημαίες σε ακτές του Δήμου Χαλκιδέων για το 2020


Σύμφωνα με τα αποτελέσματα που ανακοινώθηκαν από την Ελληνική Εταιρία Προστασίας της Φύσης, που αποτελεί τον Εθνικό Χειριστή του Διεθνούς Προγράμματος «Γαλάζια Σημαία» στη Ελλάδα,  «Γαλάζια Σημαία» κυματίζει τη φετινή χρονιά σε 497 ακτές, 14 μαρίνες και 6 σκάφη αειφόρου τουρισμού, με την Ελλάδα να βρίσκεται και πάλι στη 2η θέση ανάμεσα σε 47 χώρες παγκοσμίως. Αξίζει να σημειωθεί ότι φέτος, στο σύνολο των 47 χωρών που συμμετέχουν στο Πρόγραμμα, η Ελλάδα κατείχε το 13% των συνολικών βραβευμένων ακτών. Πρώτη στην Ελλάδα αναδείχθηκε και πάλι φέτος, η Περιφερειακή Ενότητα Χαλκιδικής, με 94 σημαίες. Η Διεθνής Επιτροπή βράβευσε φέτος 3.895 ακτές, 691 μαρίνες και 82 τουριστικά σκάφη σε όλο τον κόσμο....

Επιπλέον, για ακόμη μία χρονιά, τρείς (3) ακτές του Δήμου Χαλκιδέων  βραβεύτηκαν με τη «Γαλάζια Σημαία» και είναι οι εξής:
·        Αλυκές Δροσιάς
·        Αστέρια Χαλκίδας
·        Λευκαντί
Αξίζει να σημειωθεί ότι οι ακτές αυτές, πληρούν και τα 33 κριτήρια του Προγράμματος που επικεντρώνονται σε καθαριότητα, οργάνωση, πληροφόρηση, ασφάλεια λουόμενων, υγιεινής και προστασίας της Δημόσιας Υγείας, προστασία του φυσικού πλούτου της ακτής και του παράκτιου χώρου και περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση, ενώ απαραίτητη προϋπόθεση για τη βράβευση μίας ακτής με «Γαλάζια Σημαία» είναι η ποιότητα υδάτων σε αυτήν να χαρακτηρίζεται ως «Εξαιρετική». Καμία άλλη διαβάθμιση της ποιότητας, ακόμα και «Καλή», δεν είναι αποδεκτή από το πρόγραμμα.
Η «Γαλάζια Σημαία» αποτελεί ξεχωριστή διάκριση, η οποία βασίζεται στην συνεχή προσπάθεια των Τοπικών Αρχών, των δημοτών και όλων των λουόμενων και παραθεριστών, για ένα καθαρό περιβάλλον στις παραλίες μας.  
Είναι στο χέρι όλων μας, να σταθούμε συμπαραστάτες και αρωγοί στην προσπάθεια να αυξήσουμε τον αριθμό των ακτών με «Γαλάζια Σημαία», στο Δήμο Χαλκιδέων. 
Προσπάθεια που είμαστε βέβαιοι ότι θα επιβραβευτεί, καθώς ήδη ο ΔΟΑΠΠΕΧ, έχει συγκεντρώσει όλα τα στοιχεία και ενεργεί ήδη για την προένταξη στο πρόγραμμα «Γαλάζιες Σημαίες» και της πλαζ «Καλάμια» στη Ν. Αρτάκη, καθώς πληροί όλες τις προϋποθέσεις.