Πέμπτη 11 Φεβρουαρίου 2021

Τοποθέτηση της Δημάρχου Χαλκιδέων στην συνεδρίαση της Π.Ε.Δ. Στερεάς Ελλάδας

 Τοποθέτηση της Δημάρχου Χαλκιδέων στην συνεδρίαση της Π.Ε.Δ. Στερεάς Ελλάδας, σχετικά με τη μείωση της ποσόστωσης  ανά φύλο, που προβλέπει το Σχέδιο Νόμου για τις Αυτοδιοικητικές εκλογές
Στη Συνεδρίαση της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων (Π.Ε.Δ.) Στερεάς Ελλάδας, που  πραγματοποιήθηκε χθες, Τετάρτη 10 Φεβρουαρίου 2021, κύριο θέμα συζήτησης ήταν το Σχέδιο Νόμου για τις αλλαγές στην εκλογή Δημοτικών και Περιφερειακών Αρχών.
Ανάμεσα στις αλλαγές που προβλέπει το Σχέδιο Νόμου, περιλαμβάνεται η πρόβλεψη μείωσης της ποσόστωσης ανά φύλο στα ψηφοδέλτια των συνδυασμών από το 40% σε 33%. Σχετικά με αυτή την πρόβλεψη, τοποθετήθηκε η Δήμαρχος Χαλκιδέων και Πρόεδρος της Επιτροπής Ισότητας των Φύλων της Π.Ε.Δ. Στερεάς Ελλάδας, κα. Έλενα Βάκα.
“Η ποσόστωση των φύλων θεσπίστηκε με σκοπό να δοθεί κίνητρο, ειδικά στις γυναίκες, να συμμετέχουν στις Αυτοδιοικητικές εκλογές, ώστε να σπάσουν τα στερεότυπα, να ενισχυθεί και να αναδειχθεί ο ρόλος... των γυναικών στις τοπικές κοινωνίες.
Σήμερα θεωρώ πως η ανάγκη αυτή έχει εκλείψει. Οι γυναίκες έχουν αποδείξει ότι μπορούν επί ίσοις όροις να συναγωνίζονται με τους άνδρες συνυποψηφίους και να παράγουν πετυχημένο έργο από θέσεις ευθύνης.
Φυσικά και συμφωνούμε με τη μείωση του ποσοστού συμμετοχής που προβλέπει το Σχέδιο Νόμου, αλλά θα προχωρήσουμε ακόμα περισσότερο, προτείνοντας κάτι πιο ριζοσπαστικό, που πρέπει εν καιρώ να απασχολήσει τα θεσμικά όργανα. Θα θέλαμε την κατάργηση της ποσόστωσης. Το θέμα έχει συζητηθεί και στην Επιτροπή Ισότητας και σύντομα θα μας απασχολήσει σε ειδική Συνεδρίαση.
Η συμμετοχή των γυναικών στα Αυτοδιοικητικά ψηφοδέλτια πρέπει να είναι επιλογή και όχι υποχρέωση. Η στήριξη της γυναίκας ενεργού πολίτη, εργαζόμενης, μητέρας, συντρόφου πρέπει να γίνει μέσω της ενίσχυσης των κοινωνικών δομών και της περιφρούρησης των εργασιακών της δικαιωμάτων. Οι γυναίκες χρειαζόμαστε την ουσιαστική βοήθεια της Πολιτείας και όχι την ποσόστωση.”, ανέφερε μεταξύ άλλων στην τοποθέτησή της η Δήμαρχος Χαλκιδέων.