OXI ΣΤΟ ΚΛΕΙΣΙΜΟ ΤΟΥ ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΟΥ ΣΤΗ ΘΗΒΑ
Οι εργαζόμενοι της επιχείρησης PIPELIFE HELLAS βρίσκονται σε διαρκείς κινητοποιήσεις με σκοπό την αποτροπή του αιφνίδιου κλεισίματος της μονάδας στη Θήβα που ανακοίνωσε στις αρχές Φλεβάρη η διοίκηση της πολυεθνικής. Μετά από 29 χρόνια λειτουργίας στην Ελλάδα , αφού απομύζησε, τον ιδρώτα των εργαζομένων και όσα κέρδη μπόρεσε, τώρα πετά στον κάλαθο των αχρήστων εβδομήντα οικογένειες. Ο κυνισμός του κόσμου του κεφαλαίου σε όλο του το μεγαλείο.
Τι κι αν οι εργαζόμενοι «θυσίασαν» στα χρόνια της κρίσης μισθούς , τι κι αν δέχτηκαν εκ περιτροπής εργασία, τι κι αν εφαρμόστηκαν στις πλάτες τους όλες οι πολιτικές περιστολής των εργατικών δικαιωμάτων, με την υπόσχεση διατήρησης των θέσεων εργασίας ; Ο αυστριακός όμιλος Wienerberger , στον οποίο ανήκει η επιχείρηση, αποφάσισε πως στα πλαίσια της αναδιάρθρωσής του οι 70 οικογένειες αποτελούν βάρος. Οι οικονομικοί λόγοι που επικαλείται αποτελούν απλώς το πρόσχημα , αφού την τελευταία 2ετία βρίσκεται σε ανοδική οικονομική πορεία , ανακτώντας μεγάλο μέρος των απωλειών της κρίσης που προηγήθηκε. Οι εργαζόμενοι μιλούν για... παραγγελίες σε εξέλιξη ή/και ανεκτέλεστες!!! ακόμη και τώρα που η επιχείρηση έχει προαναγγείλει αναστολή της δραστηριότητας από 31 Μάρτη.
Πρέπει να γίνει ξεκάθαρο πια στον κόσμο της δουλειάς , ότι καμία εργατική διεκδίκηση δεν «κλείνει δουλειές» , όπως και καμία περιστολή των εργατικών δικαιωμάτων δεν «σώζει» δουλειές. Το κυνήγι του μέγιστου κέρδους ήταν , είναι και θα είναι ο μοναδικός λόγος που «ανοίγουν και κλείνουν» δουλειές , σε ένα κόσμο που οι ανάγκες της κοινωνίας μετριούνται με την «απόδοση στο χρηματιστήριο».
Ακόμη και η ασύστολη ενίσχυση του κεφαλαίου στα πλαίσια αντιμετώπισης της πανδημίας, από κυβερνήσεις και Ευρωπαϊκή Ένωση, αποδεικνύεται πως δεν αποτελεί παρά ένα ακόμη μηχανισμό αναδιανομής του πλούτου σε βάρος του κόσμου της εργασίας. Στην κοινωνία του αδίστακτου καπιταλιστικού κέρδους , οι κρίσεις αποτελούν «ευκαιρία» μόνο για τον κόσμο του κεφαλαίου , ενώ για τους παραγωγούς του πλούτου απομένει η ανεργία, οι μειώσεις μισθών και κοινωνικών δικαιωμάτων και η βάρβαρη καταστολή όταν αποφασίσουν να διεκδικήσουν όσα τους ανήκουν.
Οι εργαζόμενοι θα πρέπει να καταδικάσουν τα κροκοδείλια δάκρυα κυβέρνησης , αλλά και της ΓΣΕΕ, για «τήρηση της νομιμότητας». Άλλωστε η γελοία πρόταση της διοίκησης προς τους εργαζόμενους να τους βοηθήσει να…. «φτιάξουν βιογραφικό» , στα πλαίσια αυτής της νομιμότητας στηρίζεται.
Ο αγώνας των εργαζομένων και η έμπρακτη αλληλεγγύη , είναι τα όπλα μας. Υπεύθυνη για την εξασφάλιση του μέλλοντος των εργαζομένων, είναι σε κάθε περίπτωση η κυβέρνηση.