Παρασκευή 15 Απριλίου 2022

Ο ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗΣ ΦΑΝΗΣ ΣΠΑΝΟΣ ΣΤΟ ΣΟΠΠ ΠΕ ΒΟΙΩΤΙΑΣ

Επιστημονικές αναλύσεις και αλήθειες 
για τη σεισμική δραστηριότητα στην περιοχή της Θήβας

Ο Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας Φάνης Σπανός και η Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Βοιωτίας Φανή Παπαθωμά προκάλεσαν σήμερα, Πέμπτη 14 Απριλίου 2022, συνεδρίαση του Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας, στο πλαίσιο της οποίας αναλύθηκε επισταμένως το φαινόμενο της μικροσεισμικής δραστηριότητας που εκδηλώνεται στην περιοχή της Θήβας.
Στη συνεδρίαση συμμετείχαν ο Γενικός Γραμματέας Πολιτικής Προστασίας Βασίλης Παπαγεωργίου, ο Πρόεδρος του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας Ευθύμιος Λέκκας και ο Διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Αστεροσκοπείου Αθηνών Άκης Τσελέντης.
Συμμετείχαν επίσης, ο Αντιπεριφερειάρχης Υγείας Κώστας Μπακομήτρος, ο Δήμαρχος... Θηβών Γιώργος Αναστασίου, ο Δήμαρχος Αλιάρτου – Θεσπιέων Γιώργος Ντασιώτης, αιρετοί και υπηρεσιακά στελέχη της Π.Ε. Βοιωτίας και των δήμων, όπως και εκπρόσωποι όλων των εμπλεκόμενων υπηρεσιών, των Σωμάτων Ασφαλείας και εθελοντικών οργανώσεων.
Οι καθηγητές Ευθύμιος Λέκκας και Άκης Τσελέντης μίλησαν για τη φύση, το ιστορικό και τη συχνότητα εκδήλωσης φαινομένων, καθώς και τις απαραίτητες προπαρασκευαστικές ενέργειες αντίστοιχα. Εκτίμησαν ότι η σεισμική δραστηριότητα θα παραμείνει σε χαμηλά επίπεδα με ελάχιστη την πιθανότητα εκδήλωσης ισχυρότερου φαινομένου, χωρίς αυτό βεβαίως, να ακυρώνει την ανάγκη προετοιμασίας της Πολιτείας και των πολιτών.
Επίσης, ο Γενικός Γραμματέας Πολιτικής Προστασίας Βασίλης Παπαγεωργίου τόνισε ότι: «Δεν υιοθετούμε και δεν απορρίπτουμε επιστημονικές απόψεις. Ο μηχανισμός μας, όμως, είναι σε ετοιμότητα και καθημερινά ενημερωνόμαστε και βελτιωνόμαστε για να αντιμετωπίσουμε κάθε φυσικό φαινόμενο».
Με την ολοκλήρωση της συνεδρίασης, ο Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας Φάνης Σπανός δήλωσε: «Οι αρμόδιοι φορείς και επιστήμονες είναι καθησυχαστικοί. Αυτό, όμως, δεν μειώνει το επίπεδο ετοιμότητας, που οφείλουμε να έχουμε είτε στη Θήβα, όπου υπάρχει σεισμική δραστηριότητα, είτε σε οποιοδήποτε άλλο σημείο της Στερεάς Ελλάδας.
»Αυτή την ετοιμότητα επιβεβαιώσαμε Τοπική Αυτοδιοίκηση, Σώματα Ασφαλείας και φυσικά η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας στη σημερινή συνεδρίαση του Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας της Π.Ε. Βοιωτίας.
»Και κάτι ακόμη, πολύ σημαντικό. Ακούμε, για μία ακόμη φορά, πολλούς ειδικούς και “ειδικούς” να σεισμολογούν με τρόπο, που επιτρέπει την άκριτη αναπαραγωγή όσων λένε και με τελικό αποτέλεσμα τη σύγχυση και την αναστάτωση μιας ολόκληρης κοινωνίας. Κάνω έκκληση προς κάθε κατεύθυνση για φειδώ και εγκράτεια σε όσα λένε στον κόσμο, διότι αποδεικνύονται επικίνδυνα και βλαβερά».
Ακολούθως, η Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Βοιωτίας Φανή Παπαθωμά δήλωσε: «Συγκαλέσαμε σήμερα το Συντονιστικό Όργανο της Πολιτικής Προστασίας της Π.Ε. Βοιωτίας. Υποδεχθήκαμε με μεγάλη χαρά τον Γενικό Γραμματέα της Πολιτικής Προστασίας κ. Βασίλη Παπαγεωργίου και τους σεισμολόγους μας, τον προέδρο του ΟΑΣΠ κ. Ευθύμιο Λέκκα και τον διευθυντή του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου της Αθήνας, κ. Άκη Τσελέντη.
»Η Π.Ε. Βοιωτίας βρίσκεται σε συνεχή επικοινωνία και συνεργασία με το Υπουργείο, τους σεισμολόγους και όλους τους εμπλεκόμενους φορείς και βρίσκεται σε ετοιμότητα για κάθε περίπτωση εφαρμόζοντας το σχέδιο “ΕΓΚΕΛΑΔΟΣ” εάν και εφόσον χρειαστεί. 
»Ζητώ από τους πολίτες της Θήβας αλλά και της ευρύτερης περιοχής να είναι ψύχραιμοι, καθώς όπως μας ενημέρωσαν οι επιστήμονες είναι ένα μικρό σεισμικό σμήνος, όχι ανησυχητικό και αποφορτίζει ενέργεια σταδιακά, αφήνοντας όπως είπαν πολύ μικρή πιθανότητα για μεγάλο σεισμό. Οφείλουμε όμως να είμαστε προσεκτικοί και να ακολουθούμε τις οδηγίες των αρμοδίων υπηρεσιών».