Τετάρτη 22 Ιουνίου 2022

Σίμος Κεδίκογλου: «Τα έργα ανασυγκρότησης της Β. Εύβοιας θα ξεπεράσουν τα 600 εκατ. ευρώ»

Υπερβαίνει τα 600 εκατομμύρια ευρώ ο συνολικός προϋπολογισμός των έργων στη Β.Εύβοια, επισήμανε ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων κ. Σίμος Κεδίκογλου, τονίζοντας ότι οι ρυθμοί υλοποίησής τους σημειώνουν συνεχή ρεκόρ.
«Η χρηματοδότηση για την αναγέννηση των πληγεισών περιοχών δεν έχει προηγούμενο. Συνολικά για τα έργα, αν συνυπολογίσουμε και τον Βόρειο Οδικό Άξονα, θα ξεπεράσουν τα 600 εκατ. ευρώ», εξήγησε σε συνέντευξη που παραχώρησε στον τοπικό ραδιοφωνικό σταθμό «Ράδιο Ιστιαία 100.4» και στον κ. Γιάννη Τσελίκα.
Ο Υφυπουργός απέρριψε τις αιτιάσεις περί απραξίας της κυβέρνησης, τονίζοντας ότι... απέχει από τη φθηνή αντιπολίτευση και ότι προτιμά να παραθέτει στοιχεία. «Δεν αντιμετωπίζω τους Δημάρχους παραταξιακά, εγώ σας μιλάω με στοιχεία. Δεν έχω λόγο να σχολιάζω δηλώσεις τοπικών αξιωματούχων, συνεργάζομαι με όλους τους τοπικούς εκπροσώπους και με οποιονδήποτε μου ζητάει βοήθεια», ξεκαθάρισε.
Αναφερόμενος στις προσπάθειες ανακούφισης των πληγέντων, υπενθύμισε ότι κατόπιν δικής του παρέμβασης διευρύνθηκαν τα κριτήρια δικαιούχων του ειδικού προγράμματος απασχόλησης των ρητινεργατών και ότι στις απαραίτητες νομοθετικές ρυθμίσεις που θα γίνουν στις επόμενες φάσεις του προγράμματος, θα επεκταθεί ο αριθμός των ωφελουμένων του πρώτου κύκλου.
Ερωτώμενος για την πρόοδο των έργων θωράκισης της περιοχής, ο κ. Κεδίκογλου υπογράμμισε ότι τα αντιδιαβρωτικά έργα, κόστους άνω των 11 εκατ. ευρώ, ολοκληρώθηκαν σε χρόνο ρεκόρ, μέσα σε μόλις 4 μήνες από την έναρξη της πυρκαγιάς και ότι τα αντιπλημμυρικά των δεκάδων εκατομμυρίων ξεκινούν εντός του μήνα. «Συνολικά η αντιπλημμυρική θωράκιση, θα αγγίξει τα 48,8 εκατ. ευρώ. Έργα τέτοιου προϋπολογισμού, διεκπεραιώνονται από το Ελεγκτικό Συνέδριο, εκεί οφείλονται και οι όποιες καθυστερήσεις, αλλά στην περίπτωση της Β. Εύβοιας χρησιμοποιήσαμε καινοτόμες ενέργειες για να παρακάμψαμε τις συνήθεις γραφειοκρατικές διαδικασίες. Όταν μιλάμε για έργα 50 εκατ., δε γίνονται από τη μια μέρα στην άλλη, συνήθως απαιτούνταν 2-3 χρόνια με τις προηγούμενες διαδικασίες είμαστε όμως πολύ πιο μπροστά συγκριτικά με άλλες παρόμοιες περιπτώσεις. Εγώ μιλάω με νούμερα, δε ξέρω τι λένε οι Δήμαρχοι. Έχουν δοθεί πάνω από 13 εκατ. ευρώ, 5 εκατ. ευρώ από την περιφέρεια Στερεάς για την Β. Εύβοια, 6 εκατ. ευρώ στο Δήμο Μαντουδίου-Λίμνης- Αγ. Άννας και έκτακτη χρηματοδότηση με πάνω από 2 εκατ. ευρώ στον Δήμο Ιστιαίας. Η αντιπλημμυρική θωράκιση του Δήμου Ιστιαίας, προϋπολογισμού 11 εκατ. ευρώ, εντάχθηκε στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων.»
Όσον αφορά στην αναβάθμιση όλων των αλιευτικών καταφυγίων της Π.Ε. Εύβοιας, (τα 14 αφορούν στη Β. Εύβοια), επανέλαβε ότι έχει συμβασιοποιηθεί και υλοποιείται το νέο α/κ Αγίας Άννας με προϋπολογισμό 4.266.180,62 ευρώ ενώ έχει υποβληθεί προς αξιολόγηση η κατασκευή του α/κ Αγ. Γεωργίου Λιχάδας με προϋπολογισμό 5,1 εκ. ευρώ.
Διαβεβαίωσε ότι άμεσα θα προχωρήσει η στελέχωση τόσο του σταθμού ΕΚΑΒ όσο και του Κέντρου Υγείας Ιστιαίας με μόνιμο προσωπικό και τόνισε ότι σύντομα θα γίνουν οι απαραίτητες ανακοινώσεις από τον Υπουργό Υγείας. Για το θέμα της υποστελέχωσης εκπαιδευτικών σε σχολεία της κεντρικής και βόρειας Εύβοιας, επιβεβαίωσε ότι ασκούνται πιέσεις για το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα, με πρόταση για εκ νέου στελέχωση των σχολικών μονάδων με αναπληρωτές καθηγητές.