Τρίτη 21 Ιουνίου 2022

ΠΟΙΜΑΝΤΙΚΗ ΠΕΡΙΟΔΕΙΑ ΤΟΥ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΟΥ ΧΑΛΚΙΔΟΣ

Την πρώτη ποιμαντική περιοδεία του, για το εφετικό καλοκαίρι, πραγματοποίησε ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας, Μητροπολίτης Χαλκίδος κ. Χρυσόστομος από την Παρασκευή 17 έως τη Δευτέρα 20 Ιουνίου 2022.
Αναλυτικά, το απόγευμα της Παρασκευής 17 Ιουνίου 2022, ο Σεβασμιώτατος μετέβη στον Ενοριακό Ι. Ν. Αγ. Αποστόλων Ν. Αρτάκης, όπου, στα πλαίσια των πολυήμερων εκδηλώσεως μνήμης 100 ετών από τη Μικρασιατική Καταστροφή, πραγματοποιήθηκε ομιλία από τον Δρα Φιλολογίας, Καθηγητή της Σχολής Βυζαντινής Μουσικής της Ι. Μητροπόλεως Χαλκίδος και Πρωτοψάλτη του Ι. Προσκυνήματος Παναγίας Φανερωμένης Ν. Αρτάκης, κ. Άγγελο Μαντά με θέμα: «Ο Μικρασιατικός Ελληνισμός μέσα από τα ταξιδιωτικά κείμενα του Αλέξανδρου Μωραϊτίδη».

Οι εκδηλώσεις πρόκειται να ολοκληρωθούν την Πέμπτη 30 Ιουνίου 2022.
Αμέσως μετά την επιτυχημένη Εκδήλωση, ο Σεβασμιώτατος αναχώρησε για το Νέο... Προκόπι, όπου την επομένη, Σάββατο 18 Ιουνίου 2022, στον Ι. Προσκυνηματικό Ι. Ν. Οσίου Ιωάννου του Ρώσου, χοροστάτησε στον Όρθρο, προέστη στη Θεία Λειτουργία και τέλεσε το εξάμηνο μνημόσυνο του μακαριστού Πρωθιερέως του Ι. Προσκυνήματος, Πρωτοπρεσβ. Νικολάου Βερνέζου, πλαισιούμενος από Κληρικούς εξ όλων των σημείων της Ι. Μητροπόλεως, οι οποίοι συνεδέοντο με τον μακαριστό π. Νικόλαο.
Στο κήρυγμά του ο Σεβασμιώτατος κ. Χρυσόστομος, με την ευκαιρία της αποδόσεως της εορτής της Πεντηκοστής, ανέπτυξε προς τους εκκλησιασθέντες και πολυπληθείς προσκυνητές την σημασία της μετοχής των ανθρώπων στα χαρίσματα του Αγίου Πνεύματος και επεσήμανε τις κατευθυντήριες γραμμές, στις οποίες οφείλουμε να στοιχούμαστε, ώστε η σφραγίδα του Αγίου Πνεύματος, με την οποία σφραγίζεται ο κάθε χριστιανός κατά το Βάπτισμα και το Χρίσμα του, να παραμένει άθραυστη και έντονη, ώστε κατά την ποιότητα της πνευματικής μας ζωής, να γίνουμε, ο καθένας προσωπικά, κατοικητήρια του Θεού, δηλαδή άγιοι, όπως με σαφήνεια μαρτυρά για τον Όσιο Ιωάννη τον Ρώσο το άφθαρτο λείψανό του.
Μετά την απόλυση, ο Σεβασμιώτατος συναντήθηκε με παιδιά του Κατηχητικού Σχολείου της Ενορίας Κοιμήσεως της Θεοτόκου Κεχριών, τα οποία συμμετείχαν σε προσκυνηματική εκδρομή προς τον Όσιο Ιωάννη, υπό την ευθύνη του Εφημερίου της Ενορίας τους, Οικον. Αντωνίου Τσούπρου και των Κατηχητριών τους.
Το απόγευμα της ίδιας ημέρας ο Σεβασμιώτατος, συνοδευόμενος από τον Διάκονό του Σταύρο Καλαφάτη, μετέβη στην Ερέτρια, όπου στον προαύλειο χώρο του Ενοριακού Ι. Ν. Παναγίας Παραβουνιώτισσας έλαβε χώρα Εκδήλωση με τίτλο «Η Μικρασία μας», η οποία περιελάμβανε αφηγήσεις, τραγούδια και παραδοσιακούς χορούς που παρουσίασαν τα παιδιά των Κατηχητικών Σχολείων των Ενοριών Αγ. Νικολάου, Παναγίας Παραβουνιώτισσας και Αγ. Ελεούσης Ερετρίας και μέλη του Πολιτιστικού Συλλόγου Κων/νος Κανάρης.
Πριν το τέλος της Εκδήλωσης, ο Σεβασμιώτατος συνεχάρη τα παιδιά και όλους τους συμμετέχοντες στην διοργάνωση της εκδήλωσης και αναφέρθηκε με έμφαση στην προσφορά ευλαβείας των Μικρασιατών Προσφύγων, οι οποίοι, αντί άλλων εφοδίων ή τιμαλφών, μετέφεραν κειμήλια της Πίστεώς μας, γνωρίζοντας όχι μόνο την αξία τους αλλά την σημασία τους στην θεμελίωση της νέας τους πατρίδας, όπου επί μακρόν έζησαν ως δυο φορές ξένοι.
Μεταξύ των προσελθόντων, που κατέκλυσαν την αυλή της Παναγίας, ήταν και ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Σίμος Κεδίκογλου και οι Αντιδήμαρχοι Ερετρίας κ. Αναστασία Κακαβά και Έλσα Πασχαλίδου, ενώ στο τέλος το Εκκλησιαστικό Συμβούλιο και οι Εθελοντές, υπό τη μέριμνα του Εφημερίου της Ενορίας, Πρωτοπρεσβ. Χαραλάμπους Ραμαντανάκη, παρέθεσαν δείπνο προς όλους.
Την Κυριακή των Αγίων Πάντων, 19 Ιουνίου 2022, ο Σεβασμιώτατος μετέβη στον Ενοριακό Ι. Ν. Αγ. Γεωργίου Κηρίνθου, όπου τον υποδέχθηκαν οι Αρχιμ. Νικόδημος Ευσταθίου-Πρωτοσύγκελλος της Ι. Μητροπόλεως Χαλκίδος, Αιμιλιανός Χρήστου-Προϊστάμενος του Μητροπολιτικού Ι. Ν. Αγ. Δημητρίου Χαλκίδος, Μεθόδιος Φουντούλης-Εφημέριος του Ι. Προσκυνήματος Παναγιάς Φανερωμένης Ν. Αρτάκης, ο Οικον. Δημήτριος Σταμούλος-Εφημέριος της οικείας Ενορίας Κηρίνθου, ο Πρεσβ. Χρυσοβαλάντης Φιλντίσης-Εφημέριος της Ενορίας Παμμεγίστων Ταξιαρχών Χαλκίδος, ο Διάκ. Σταύρος Καλαφάτης και πολλοί ενορίτες.
Εκεί ο Σεβασμιώτατος χοροστάτησε στον Όρθρο, προέστη στη Θεία Λειτουργία, κατά την οποία, πριν τον Τρισάγιο Ύμνο, τέλεσε την ενδιάτακτη Ιερά Ακολουθία  για την καθιέρωση της διασαλευθείσης Αγίας Τραπέζης, η οποία τοποθετήθηκε μετά την εκ βάθρων ανακαίνιση του Ι. Ναού, εξηγώντας στους πιστούς τα τελούμενα.
Επίσης πριν την ανάγνωση του αποστολικού αναγνώσματος, ο Σεβασμιώτατος χειροθέτησε Αναγνώστη το μαθητή Λυκείου και σπουδαστή της Σχολής Βυζαντινής Μουσικής της Ι. Μητροπόλεως κ. Ευάγγελο Σταμούλο, υιό του π. Δημητρίου και ταπεινό και επιμελέστατο μαθητή των γραμμάτων της Εκκλησίας. Πριν την Απόλυση της Θείας Λειτουργίας χειροθέτησε Πρωτοπρεσβύτερο τον Εφημέριο της Ενορίας π. Δημήτριο Σταμούλο, ο οποίος, ως διάδοχος του Ιερέα πατέρα του εργάζεται ακούραστα για τον εν Χριστώ καταρτισμό των ενοριτών του και την ανακαίνιση του Ενοριακού Ναού. Ενώ, αμέσως μετά ο Σεβασμιώτατος τέλεσε και μνημόσυνο υπέρ αναπαύσεως του μακαριστού Ιερέως Ευαγγέλλου Σταμούλου, επί τη εκταφή του.
Το ιερό Αναλόγιο διηκόνησε χορός αποτελούμενος από τους Ιεροψάλτες-σπουδαστές της Σχολής Βυζαντινής Μουσικής της Ι. Μητροπόλεως κκ. Λουκά Σταμούλο, Ευάγγελο Σταμούλο, Αντώνιο Κατατζά, Δαυΐδ Σταματονικολό, Βασίλειο Παπαβασιλείου, Ανδρέα Τσαλκιτζή, Γεώργιο Τσαλκιτζή, Ανδρέα Σκάνδαλο, Δημήτριο Τσιμώκα, Αθανάσιο Ανδρίτσο και Θεολόγο Πατεράκη, υπό τη διεύθυνση του Καθηγητού της Σχολής κ. Δημητρίου Παπαβασιλείου.
Τη Δευτέρα 20 Ιουνίου 2022 το πρωί, ο Σεβασμιώτατος κ. Χρυσόστομος μετέβη στο Ι. Προσκύνημα της Παναγίας Φανερωμένης Ν. Αρτάκης, όπου χοροστάτησε στον Όρθρο και τέλεσε τη Θεία Λειτουργία, με αφορμή τη μνήμη του Αγίου ιερομάρτυρος Μεθοδίου Ολύμπου, ο οποίος συγκαταλέγεται στη χορεία των Ευβοέων Αγίων, αφού μαρτύρησε τον 4ο μ.Χ. αιώνα στη Χαλκίδα.
Τον Σεβασμιώτατο πλαισίωσαν πολλοί Κληρικοί από τη Χαλκίδα με πρώτο τον εορτάζοντα εφημέριο του Ι. Προσκυνήματος, Αρχιμ. Μεθόδιο Φουντούλη.
Ο Σεβασμιώτατος στο κήρυγμά του αναφέρθηκε στη ζωή του Αγίου Μεθοδίου και την προσφορά του στην Εκκλησία, οι οποίες χαρακτηρίζονται από την αναφανδόν ομολογία του Χριστού σε ένα κόσμο εχθρικό για τον Χριστό και φονικό για τους αγίους Του, ενώ κλείνοντας ο Σεβασμιώτατος ευχήθηκε στον εορτάζοντα π. Μεθόδιο.