Σάββατο 21 Μαρτίου 2009

Χατζηγάκης

Η χώρα πέρασε
τις κοινοτικές εξετάσεις


Πέρασε η χώρα μας τις "εξετάσεις" στους κοινοτικούς ελέγχους, που αφορούν το σύστημα των επιδοτήσεων (ΟΣΔΕ) μέσω του Οργανισμού ελέγχου- πληρωμής επιδοτήσεων (ΟΠΕΚΕΠΕ) και έτσι απομακρύνεται ο κίνδυνος περικοπών στις κοινοτικές επιδοτήσεις.
Αυτό δήλωσε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Σωτήρης Χατζηγάκης, σε συνέντευξη Τύπου.
Ανέφερε ακόμα ότι το υπουργείο απέσπασε την επιδοκιμασία της Επιτρόπου κ. Μάριον Φίσερ- Μπόελ για την ολοκλήρωση και εγκατάσταση του Συστήματος Ολοκληρωμένης Διαχείρισης και Ελέγχων και ανακοίνωσε ότι επήλθε συμφωνία με την ΠΑΣΕΓΕΣ η οποία θα εκτελέσει και φέτος το σχετικό έργο (αιτήσεις αγροτών, κατανομή επιδοτήσεων, έλεγχο παραγωγών κλπ.).
Παράλληλα, ανακοίνωσε ότι έχει ήδη αρχίσει η πληρωμή των αποζημιώσεων στους δικαιούχους αγρότες (πακέτο 500 εκατ. ευρώ) και η εξόφληση παραγωγών από επιδοτήσεις συνολικού ύψους 350 εκατ. ευρώ.
Η εκταμίευση των ποσών αυτών θα ολοκληρωθεί μέχρι τις 20 Απριλίου.
Ο κ. Χατζηγάκης, απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων, προανήγγειλε ότι:
-Σύντομα θα γίνει
αναδιάταξη των κονδυλίων και των έργων του ΕΣΠΑ του υπουργείου, με έμφαση σε έργα που αφορούν το νερό και την αντιμετώπιση της ξηρασίας.
-Θα υπάρξουν μέτρα ενίσχυσης της κτηνοτροφίας για την προστασία του εισοδήματος των κτηνοτρόφων και την προστασία των καταναλωτών.
-Κατά τη μετάβασή του στην Κρήτη, μεθαύριο, θα ανακοινώσει τα μέτρα υπέρ των αγροτών της περιοχής.