Πέμπτη 19 Μαρτίου 2009

ΣΕΒ-ΓΣΕΕ

Κοινές προτάσεις ΣΕΒ -ΓΣΕΕ
για ανακούφιση από την κρίση

Κοινό πακέτο προτάσεων για την ανακούφιση τόσο των εργαζομένων, όσο και των επιχειρήσεων που πλήττονται από την κρίση υποβάλλουν στην κυβέρνηση ο ΣΕΒ και η ΓΣΕΕ.
Οι βιομήχανοι με επιστολή τους προς την υπουργό Απασχόλησης Φ.Πάλλη Πετραλιά ζήτησαν την υιοθέτηση των προτάσεων που θα διατυπώσουν οι κοινωνικοί εταίροι.
Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Ναυτεμπορική, μεταξύ των μέτρων που προτείνουν ΣΕΒ και ΓΣΕΕ είναι η άμεση καταβολή ενισχύσεων από το Ταμείο Κοινωνικής Συνοχής, η μείωση ασφαλιστικών εισφορών για επιχειρήσεις που απασχολούν έως και 10 εργαζόμενους, η αύξηση επιδομάτων ανεργίας, η κατάργηση αντικινήτρων στη διανομή κερδών, αλλά και η παροχή φορολογικών κινήτρων για την ιδιωτική ασφαλιστική κάλυψη.
Για τη συνολική αντιμετώπιση του προβλήματος της ανεργίας ο πρόεδρος του ΣΕΒ επισημαίνει στην επιστολή του προς την υπουργό Απασχόλησης πως βρίσκεται σε εξέλιξη διάλογος μεταξύ των κοινωνικών εταίρων για τη διαμόρφωση «κοινών προτάσεων» και ζητά η συνάντηση που θα γίνει το επόμενο διάστημα με την κ. Πετραλιά να πραγματοποιηθεί στη βάση αυτών των προτάσεων.
Πιο συγκεκριμένα στην επιστολή του κ. Δασκαλόπουλου, που δημοσιεύεται στην εφημερίδα Το Βήμα, αναφέρονται τα εξής:
«Κυρία υπουργέ, οι κοινωνικοί εταίροι παρακολουθούν με ιδιαίτερη ανησυχία τις οικονομικές αλλά και τις κοινωνικές εξελίξεις που πυροδοτεί η κρίση - και ιδιαίτερα τη διαφαινόμενη αύξηση της ανεργίας. Όλοι συμφωνούμε ότι η ανεργία υπονομεύει την παραγωγική οικονομία και την κοινωνική συνοχή, επιβαρύνοντας το μέλλον της χώρας.
»Είναι ανάγκη, λοιπόν, να αντιμετωπιστεί άμεσα και αποφασιστικά, μακριά από κομματικές και συντεχνιακές σκοπιμότητες. Σε πρόσφατη συνάντησή τουςοι κοινωνικοί εταίροι συμφώνησαν να διατυπώσουν από κοινού προτάσεις-μέτρα για την προστασία της απασχόλησης και την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της κρίσης στις θέσεις εργασίας. Ο διάλογος αυτός είναι σε εξέλιξη και πιστεύουμε ότι πολύ σύντομα θα μπορεί η συνάντηση μαζί σας να πραγματοποιηθεί στη βάση των κοινών διαπιστώσεων και προτάσεων των κοινωνικών εταίρων».