Παρασκευή 20 Μαρτίου 2009

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΥΠΟΥ - ΥΠ.ΕΣ

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ
ΓΙΑ ΣΥΣΚΕΨΗ ΕΝΟΨΕΙ
ΘΕΡΙΝΗΣ ΠΕΡΙΟΔΟΥ
ΓΙΑ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΩΝ
ΣΕ ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΠΟΥ ΠΡΟΣΕΛΚΥΟΥΝ
ΑΥΞΗΜΕΝΟ ΑΡΙΘΜΟ ΤΟΥΡΙΣΤΩΝ
Σύσκεψη, υπό την προεδρία του Αναπληρωτή Υπουργού Εσωτερικών ενόψει της θερινής περιόδου Πραγματοποιήθηκε σήμερα (19-03-2009), υπό την προεδρία του Αναπληρωτή Υπουργού Εσωτερικών κ. Χρήστου Μαρκογιαννάκη, ευρεία σύσκεψη με κύριο θέμα την αντιμετώπιση ειδικότερων προβλημάτων σε περιοχές που προσελκύουν αυξημένο αριθμό τουριστών - επισκεπτών (Λαγανάς Ζακύνθου, Κάβος Κέρκυρας, Μύκονος, Φαληράκι Ρόδου, Καρδάμαινα Κω, Μάλλια και Χερσόνησος Κρήτης).
Στη σύσκεψη συμμετείχαν ο Γενικός Γραμματέας Δημόσιας Τάξης κ. Κωνσταντίνος Μπίτσιος, ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Εσωτερικών κ. Πάτροκλος Γεωργιάδης, ο Ειδικός Γραμματέας ΥΠ.Ε.Ε. του Υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών κ. Πασχάλης Μπουχώρης, ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Τουριστικής Ανάπτυξης κ. Μελέτιος Τζαφέρης, οι Γενικοί Γραμματείς Περιφέρειας Κρήτης, Νοτίου Αιγαίου και Ιονίων Νήσων κ.κ. Σεραφείμ Τσόκας, Χαράλαμπος Κόκκινος, Σωτήριος Βόσδου, oι Νομάρχες Ηρακλείου, Δωδεκανήσου, Κυκλάδων, Ζακύνθου, οι Δήμαρχοι Χερσονήσου, Μαλλίων, Ηρακλειδών, Μυκόνου, Λευκιμαίων, Λαγανά, η Ηγεσία της Ελληνικής Αστυνομίας με επικεφαλής τον Αρχηγό του Σώματος Αντιστράτηγο Βασίλειο Τσιατούρα, οι Γενικοί Αστυνομικοί Διευθυντές Περιφέρειας Κρήτης, Ιονίων Νήσων, Νοτίου Αιγαίου, οι Αστυνομικοί Διευθυντές Δωδεκανήσου, Ηρακλείου, Κέρκυρας, Κυκλάδων, Ζακύνθου, ανώτατοι και ανώτεροι αξιωματικοί της Ελληνικής Αστυνομίας, εκπρόσωποι του Πυροσβεστικού και Λιμενικού Σώματος και εκπρόσωποι λοιπών φορέων.
Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης συζητήθηκαν ζητήματα που αφορούν στην αντιμετώπιση θεμάτων όπως : § Η καταπολέμηση της διακίνησης και χρήσης ναρκωτικών.
§ Η εμπορία ανθρώπων.
§ Η παράνομη μετανάστευση και οι χώροι υποδοχής και κράτησης μεταναστών.
§ Η διάπραξη εγκλημάτων κατά της γενετήσιας ελευθερίας.
§ Η διάθεση και προσφορά νοθευμένων αλκοολούχων ποτών.
§ Η παράνομη είσοδος και παραμονή ανηλίκων σε κέντρα διασκέδασης καθώς και η προσφορά οινοπνευματωδών ποτών σε ανηλίκους.
§ Η παράνομη λειτουργία καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος και η ηχορύπανση - διατάραξη της κοινής ησυχίας.
§ Η παράνομη λειτουργία τουριστικών καταλυμάτων και τουριστικών γραφείων.
§ Η άγρα πελατών.
§ Η παράνομη κατασκήνωση (camping).
§ Η αντιμετώπιση παραβάσεων του Κ.Ο.Κ. και ιδίως εκείνων που οδηγούν στο τροχαίο ατύχημα (έλλειψη κράνους, μέθη, κυκλοφορία τρίτροχων και τετράτροχων μοτοποδηλάτων A.T.V.). Επιπλέον, έγινε αποτίμηση της περσινής καλοκαιρινής περιόδου, όπου από την σύγκριση με το αντίστοιχο χρονικό διάστημα του έτους 2007 προκύπτει αύξηση στους ελέγχους που διενεργήθηκαν, καθώς και στις παραβάσεις που βεβαιώθηκαν, αλλά και στις συλλήψεις ατόμων. ΕΝΕΡΓΗΘΕΝΤΕΣ ΕΛΕΓΧΟΙ %
2007
- 23 - 135.777
2008 - 32 - 167.437
ΒΕΒΑΙΩΘΕΙΣΕΣ ΠΑΡΑΒΑΣΕΙΣ %
2007
- 11 - 19.989
2008 - 19 - 22.226
ΣΥΛΛΗΦΘΕΝΤΑ ΑΤΟΜΑ %
2007 - 44 - 755
2008 - 90 - 1.094
Ο κ. Μαρκογιαννάκης κατά την ομιλία του, τόνισε ότι η ανάληψη της πρωτοβουλίας για την σύγκλιση σε ευρεία σύσκεψη, καταδεικνύει τη σημασία που δίνει η Πολιτεία στις τουριστικές περιοχές. Επεσήμανε ότι ο τουρισμός αποτελεί ¨βαριά βιομηχανία¨ για τη Χώρα μας υπογραμμίζοντας την ανάγκη να εντοπιστούν τα προβλήματα που σχετίζονται με την ασφάλεια στις περιοχές αυτές και να βρεθούν λύσεις.
Ο κ. Αναπληρωτής Υπουργός σημείωσε, ότι η Ελληνική Αστυνομία αναλαμβάνει δράσεις και ενισχύει τις δυνάμεις της, ιδίως στις περιοχές με έντονη τουριστική κίνηση (Υπηρεσίες Αερολιμένων, Τουριστικοί Σταθμοί, Αστυνομικά Τμήματα) και καλείται να επιλύσει προβλήματα παρότι ο μεγαλύτερος αριθμός αυτών δεν είναι αμιγώς αστυνομικά.
Ζήτησε από τους εκπροσώπους των Ο.Τ.Α. (Νομάρχες, Δημάρχους), την κατανόηση και την συνδρομή που πρέπει να επιδεικνύεται προς την Αστυνομία και δήλωσε ότι στο πλαίσιο των τακτικών επισκέψεων- επιθεωρήσεων των Αστυνομικών Διευθύνσεων της Χώρας, οι οποίες πρόκειται να πραγματοποιηθούν το προσεχές διάστημα, η Πολιτική και η Φυσική Ηγεσία θα επισκεφθούν όλες τις περιοχές και ιδίως αυτές που είναι τουριστικού ενδιαφέροντος προκειμένου να έχουν άμεση γνώση των ιδιαιτεροτήτων και των ειδικοτέρων προβλημάτων που ανακύπτουν σε τοπικό επίπεδο.