Σάββατο 21 Μαρτίου 2009

ΥΠ. ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ

ΤΑ ΚΥΡΙΟΤΕΡΑ ΣΗΜΕΙΑ
ΤΗΣ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗΣ ΤΥΠΟΥ
ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ
κ. ΚΩΣΤΑ ΜΑΡΚΟΠΟΥΛΟΥ
ΣΤΗΝ ΕΚΘΕΣΗ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ MITT
ΣΤΗ ΜΟΣΧΑ


Ο υπουργός Τουριστικής Ανάπτυξης Κώστας Μαρκόπουλος, συνοδευόμενος από τον Πρόεδρο του ΕΟΤ κ. Γ. Κοφίνη, τον Ειδικό Γραμματέα του υπουργείου Τουριστικής Ανάπτυξης κ. Εμ. Αλεξανδράκη, τον Πρέσβη κ. Μ. Σπινέλλη και τη Γενική Πρόξενο Κ. Ντούτη επισκέφθηκε σήμερα το πρωί τους χώρους της Διεθνούς Τουριστικής Έκθεσης «ΜΙΤΤ 2009», στη Μόσχα.
Στη συνέχεια παραχώρησε συνέντευξη Τύπου, σε αίθουσα του εκθεσιακού κέντρου, σε Ρώσους και Έλληνες δημοσιογράφους.
Τα κυριότερα σημεία της συνέντευξης τύπου του υπουργού Τουριστικής Ανάπτυξης είναι τα εξής :
«Είναι μεγάλη η τιμή να δίνει ένας υπουργός Τουρισμού μια συνέντευξη Τύπου στη Μόσχα και πραγματικά αισθάνομαι ότι έρχομαι σε μια από τις μεγαλύτερες εκθέσεις, σε μια μεγάλη χώρα, η οποία έχει διευρύνει ιδιαιτέρως τις πολιτικές και εμπορικές της σχέσεις με την Ελλάδα. Έχει επίσης διευρύνει τις τουριστικές της σχέσεις με την Ελλάδα. Αισθανόμαστε, με ιδιαίτερη ικανοποίηση, την εύνοια του ρωσικού λαού, όταν τοποθετεί την Ελλάδα ιδιαιτέρως ψηλά στις χώρες τουριστικού προορισμού.
Έχουμε κάθε επιθυμία να στηρίξουμε αυτή την προσπάθεια που κάνει και η ρωσική κοινωνία να αυξήσει τις τουριστικές επισκέψεις στη χώρα μας και έχουμε και την εντολή της κυβέρνησής μας, να διευκολύνουμε όλη αυτή τη διεργασία. Φέτος, ένα χρόνιο πρόβλημα το οποίο αφορούσε στην έκδοση βίζας προχωρεί με πολύ μεγάλη ταχύτητα και επεκτείνεται και σε άλλες πόλεις της Ρωσίας. Είναι η ουσιαστική απόδειξη ότι είμαστε πλέον αποφασισμένοι και πιστεύουμε στην τουριστική συνεργασία με την Ρωσία.
Στο πλαίσιο της παρουσίας μου εδώ θα συναντηθώ, εκτός από πολιτικούς και εκλεγμένους εκπροσώπους όλων των επιπέδων, και με εκπρόσωπους τουριστικών επιχειρήσεων για να έχω κατ’ ιδίαν πληροφόρηση για το πως βαδίζουν τα πράγματα.
Η απάντησή μας στην κρίση η οποία επικρατεί σε όλο τον κόσμο είναι η δράση. Είναι η πολιτική πράξη. Είναι η διεύρυνση της συνεργασίας. Είναι οι ευκαιρίες για καινούργιες αποφάσεις ώστε να ξαναχτίσουμε, πιο δυνατά αυτή τη συνεργασία. Είναι τελικά το να αυξήσουμε την παρουσία της Ελλάδας, σαν τουριστική έκφραση, στη Ρωσία.
Χθες είχα την τιμή να συναντηθώ με τον Δήμαρχο Μόσχας, τον κ. Yuri Luzkof και συζητήσαμε για τη διεύρυνση της συνεργασίας μας.
Συμφωνήσαμε να διοργανώσουμε μια μεγάλη έκθεση ζωγραφικής, με θέμα τα Μοναστήρια του Αγίου Όρους, του καθηγητή Αρχιτεκτονικής κ. Βαρλάμη, ο οποίος είναι καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Βιέννης.
Συμφωνήσαμε ότι η μεγάλη αυτή έκθεση θα παρουσιαστεί στο μουσειακό χώρο του Ιερού Ναού του Σωτήρος και επίσης συμφωνήσαμε να δημιουργηθεί μια επιτροπή, μια ομάδα εργασίας για την ακρίβεια, που θα εξετάζει θέματα τουριστικής συνεργασίας.
Από την δική μας πλευρά, επειδή δίνουμε μεγάλη σημασία σ΄ αυτή την επιτροπή, θα συμμετέχουν ο Πρόεδρος του ΕΟΤ, ο κ. Κοφίνης, και ο κ. Αλεξανδράκης, ο οποίος είναι Ειδικός Γραμματέας για τις επενδύσεις στον τομέα του Τουρισμού και έχει την ευθύνη διαχείρισης των Ευρωπαϊκών κονδυλίων. Επίσης αυτό το οποίο ανακοινώσαμε χθες είναι ότι η Ελλάδα θα κάνει αυξημένη προβολή, με διαφήμιση outdoor σε πάνελς, τηλεόραση και καταχωρήσεις στη Ρωσία».
Στη συνέχεια απαντώντας σε ερωτήσεις ρώσων εκπροσώπων του Τύπου ο κ. Μαρκόπουλος τόνισε μεταξύ άλλων τα εξής:
· «Οι ρώσοι τουρίστες που ήρθαν πέρυσι στην Ελλάδα ήταν λίγο περισσότεροι από 300.000. Αισθανόμαστε ότι τα περιθώρια αύξησης είναι πάρα πολύ μεγάλα. Εργαζόμαστε πάνω σ΄ αυτό και αισθανόμαστε τη σιγουριά και την αυτοπεποίθηση ότι οι πολίτες αυτής της χώρας έχουν ως τουριστική επιλογή την Ελλάδα».
· «Νομίζω ότι όλοι συμφωνούμε πως αυτό που γίνεται εδώ και ένα χρόνο περίπου με τις θεωρήσεις εισόδου στη Μόσχα, είναι απολύτως επιτυχές.
Είμαστε η χώρα που βγάζει πιο γρήγορα τις θεωρήσεις από οποιαδήποτε άλλη ευρωπαϊκή. Έχουμε τα μηνύματα από τα Τουριστικά πρακτορεία που εκφράζουν την απόλυτη ευχαρίστησή τους γι’ αυτό, ενώ η συνεργασία μας με τις διπλωματικές αρχές της χώρας μας εδώ, είναι εξαιρετική. Επειδή το σύστημα πέτυχε, μέχρι το τέλος Απριλίου, θα βρισκόμαστε στο Νοβοσιμπίρσκ, στο Εκατερινμπούργκ και πιθανότατα στο Ροστόφ.
Είναι ένα ακόμη βήμα και είναι βέβαιο ότι θα ακολουθήσουν και άλλα βήματα. Εγώ θεωρώ ότι η Ελλάδα έχει συνειδητοποιήσει πάρα πολύ καλά πια τη μεγάλη της δύναμη που λέγεται Τουρισμός και το κάνουμε πράξη. Τα αποτελέσματα θα φανούν σύντομα».
· «Πράγματι υπάρχουν αλλαγές για την καλύτερη προώθηση του τουρισμού. Οι αλλαγές είναι σε δύο κατευθύνσεις. Η μια κατεύθυνση είναι η μείωση της γραφειοκρατίας και των πολλών υπογραφών.
Η θεσμοθέτηση για πρώτη φορά στην Ελλάδα των μεικτών επιχειρήσεων δηλαδή επιχειρήσεων που περιλαμβάνουν περισσότερες της μιας τουριστικές μονάδες.
Η δεύτερη, πάλι σε τουριστικό επίπεδο, είναι ότι ορίζονται και οριοθετούνται οι εναλλακτικές μορφές τουρισμού για να προσελκύσουμε τις αναγκαίες επενδύσεις, από όπου κι αν προέρχονται.
Και η τρίτη είναι ότι για πρώτη φορά στην Ελλάδα έχουμε χωροταξικό σχέδιο τουρισμού, γεγονός που σημαίνει ότι οι επενδυτές ξένοι ή έλληνες θα ξέρουν που μπορούν να κάνουν τι. Αυτό είναι το διοικητικό νομοθετικό πλαίσιο.
Οι αλλαγές είναι ουσιαστικές και προωθούν τις επενδύσεις.»
· «Στον οικονομικό τομέα, ο καινούργιος Αναπτυξιακός Νόμος συνεχίζει να παρέχει χρηματοδότηση που αφορά όμως κυρίως στις ξενοδοχειακές και τουριστικές επιχειρήσεις άνω του μετρίου, δηλαδή ξενοδοχεία τεσσάρων και πέντε αστέρων.
Διότι εκεί πιστεύουμε ότι βρίσκεται το μέλλον του τουρισμού της Ελλάδος.
Δεύτερον στο υπουργείο Τουριστικής Ανάπτυξης, για πρώτη φορά υπάρχει Ειδικός Γραμματέας για τη διαχείριση των ευρωπαϊκών κονδυλίων και έχει παράλληλα και την ευθύνη των συγχρηματοδοτούμενων έργων μεταξύ δημόσιου και ιδιωτικού τομέα.
Αυτό σημαίνει ότι εμείς έχουμε στην ιδιοκτησία μας χιλιάδες τεμάχια γης, μεγάλης τουριστικής αξίας. Αυτό είναι μια κρατική περιουσία. Ο συνδυασμός της διαχείρισης της δημόσιας περιουσίας, με τα ιδιωτικά κεφάλαια ελληνικά ή ξένα τα οποία θα προκύψουν θα δημιουργήσουν εύκολες δομές επένδυσης. Γνωρίζω ήδη ότι υπάρχουν αρκετά ενδιαφέροντα σχέδια επενδύσεων, ρωσικών εταιρειών στην Ελλάδα. Οποιαδήποτε επένδυση είναι καλοδεχούμενη, με βάση όμως τους όρους και τις διαδικασίες της Ε.Ε.».
· «Για τις κρατήσεις στην Ελλάδα θα σας πω το εξής. Δεν υπάρχει καμιά χώρα στον κόσμο που να βρίσκεται στον ίδιο αριθμό κρατήσεων, που βρισκόταν και πέρυσι, τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή. Αυτό συμβαίνει γιατί οι ενδιαφερόμενοι θα πάρουν αποφάσεις για τις διακοπές τους αργότερα απ’ ότι πέρσι, λόγω κρίσης. Και είναι πάρα πολύ λογικό.
· Έτσι εξάγεται το συμπέρασμα ότι δεν μπορούμε να συγκρίνουμε αυτή την περίοδο με την περυσινή και να βγάλουμε αποτελέσματα. Επίσης, οφείλουμε να συνεχίσουμε την προβολή και την προσπάθεια της χώρας μας, όπως κάνουν και οι άλλες χώρες για να πετύχουμε το καλύτερο αποτέλεσμα και τέλος, για πρώτη φορά, στα Ελληνικά δεδομένα, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου μας κάνει συναντήσεις με μεγάλα τουριστικά πρακτορεία, χωρίς αναστολές και χωρίς ταμπού». · «Δε μπορώ να σας πω τι θα γίνει σε σύγκριση με πέρυσι για τον απλούστατο λόγο ότι οι αποφάσεις των ενδιαφερομένων καθυστερούν.
Θα μετρήσουμε στις 31 Δεκεμβρίου του 2009. Οι προσφορές στη χώρα μας είναι φθηνότερες από ποτέ και το κόστος των θεωρήσεων είναι πάρα πολύ μικρό. Έχουμε επενδύσει πάρα πολλά χρήματα για να επιταχύνουμε την έκδοση θεωρήσεων μέσα σε 48 ώρες και να διευκολύνουμε τη δουλειά των τουριστικών πρακτορείων. Θέλω να ξέρετε ότι αυτή η χρονιά είναι ξεχωριστή και διαφορετική στα πάντα, από κάθε άλλη χρονιά».
· «Η παρουσία μου εδώ μαζί με τους συνεργάτες μου, τον Πρόεδρο του ΕΟΤ, τον Ειδικό Γραμματέα και όλους τους άλλους, έχει την έννοια του να ενημερωθούμε και να κάνουμε όσες ενέργειες χρειάζονται. Είμαστε έτοιμοι να ακούσουμε προτάσεις για διαφορετικές και εναλλακτικές μορφές τουρισμού. Η δική μας δουλειά είναι να δημιουργούμε το νομικό εκείνο πλαίσιο και να δίνουμε τις κατευθύνσεις ώστε να δημιουργούνται εναλλακτικές δυνατότητες μορφών και οργάνωσης του τουρισμού στην περιφέρεια».
· «Όσον αφορά στο θέμα της ασφάλειας θέλω να πω ότι η ανασφάλεια που υπάρχει σε όλο τον κόσμο έχει κάνει τα διεθνή ΜΜΕ να τρέχουν πίσω από διαδηλώσεις και διαμαρτυρίες, που σημειώνονται και σε άλλα μέρη του κόσμου. Δεν υπάρχει ούτε ένα κράτος στον κόσμο το οποίο επισήμως να έχει διαμαρτυρηθεί στην Ελλάδα, ότι οι πολίτες του αισθάνονται ανασφάλεια στη χώρας μας. Όλοι γνωρίζουν πολύ καλά ότι η Ελλάδα έχει από τους μικρότερους δείκτες εγκληματικότητας σε ολόκληρο τον κόσμο και την Ευρώπη και τέλος θέλω να σας επισημάνω ότι αυτές οι μάλλον λανθασμένες, αν το θέλετε, εικόνες οι οποίες έχουν μεταδοθεί αποτελούν στιγμιότυπα που δε δημιουργούν κανένα πρόβλημα στην τουριστική μας κίνηση, και γενικά δεν μας μειώνουν την αυτοπεποίθηση που προέκυψε από τη διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004, οι οποίοι ήταν απόλυτα επιτυχείς και στον τομέα της ασφάλειας. Και θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι η Ελλάδα ήταν και παραμένει απόλυτα ασφαλής, δημοκρατική και ειρηνική χώρα και φθηνή όσο ποτέ».
· «Το νέο, απόλυτα καινούργιο Αρχαιολογικό Μουσείο της Ακρόπολης, στην Αθήνα, στο οποίο θα εκτεθούν περίπου 30% περισσότερα νέα εκθέματα αναμένεται να παίξει πολύ σπουδαίο ρόλο στην προσέλκυση τουριστών στη χώρα μας. Το Μουσείο αναδεικνύει κυρίως τα εκθέματα του Χρυσού Αιώνα του Περικλέους και το κυριότερο, ένα τμήμα του είναι κτισμένο σε μια πραγματική αρχαιολογική περιοχή, την οποία σέβεται απολύτως και μπορεί κάποιος να περπατήσει σε ένα διαφανές γυάλινο πάτωμα και να θαυμάζει από κάτω τα αρχαία ευρήματα, όπως ακριβώς ήταν τοποθετημένα στην αρχαιότητα. Αισιοδοξούμε ότι με αυτό το καταπληκτικό Μουσείο θα αναδείξουμε ακόμη περισσότερο την Ιστορία μας και θα ενδυναμώσουμε τη θέση της Αθήνας, ως πόλη τουριστικού προορισμού. Το δεύτερο σημαντικό στοιχείο είναι ότι τελείωσε ο σχεδιασμός για τα «Βήματα του Αποστόλου Παύλου», ανά την Ελλάδα, που έχει να κάνει με τον προσκυνηματικό τουρισμό».
· «Η χρησιμοποίηση προσώπων στην προβολή μιας χώρας πιστεύω ότι, όπου θα μπορούσε να γίνει, θα πρέπει να γίνεται με πρόσωπα της χώρας στην οποία κάνουμε την προβολή, αλλά η Ελλάδα δεν χρειάζεται πρόσωπα για να διαφημιστεί. Έχει ιστορία, πολιτισμό, καταπληκτικά νησιά και φύση. Έχει εναλλακτικό τουρισμό και γαστρονομία και τώρα βρίσκομαι σε μια χώρα της οποίας οι πολίτες επιλέγουν την Ελλάδα ακόμη και χωρίς ιδιαίτερη προβολή. Αλλά θα υπάρξει προβολή της Ελλάδας φέτος, αλλά δε νομίζω ότι χρειάζονται πρόσωπα γι αυτό».
· «Στον τουρισμό χωράνε και μικροί και μεγάλοι παίκτες. Υπάρχει χώρος για όλους. Αρκεί ο κάθε επιχειρηματίας να συνειδητοποιήσει τα μηνύματα της εποχής και να προσαρμοστεί σ΄ αυτά. Η Ελλάδα έχει λύσεις για όλους τους τουρίστες και γι αυτούς που έχουν πάρα πολλά χρήματα και για αυτούς που δεν έχουν.
Γι αυτό και τονίζω ότι σαν Μεσογειακή χώρα είμαστε πιο φθηνή, πιο οικονομική φέτος για να δείξω ότι ξεκινάμε από το χαμηλότερο εισοδηματικό επίπεδο και φθάνουμε βέβαια μέχρι το πάρα πολύ υψηλό».