Παρασκευή 20 Μαρτίου 2009

"Αυτόνομο Υπουργείο Περιβάλλοντος"

"Αυτόνομο
Υπουργείο Περιβάλλοντος"

Τη δημιουργία αυτόνομου Υπουργείου Περιβάλλοντος, κατά το πρώτο εξάμηνο του 2010, και ενιαίου Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, πρότεινε ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ, Γιώργος Σουφλιάς, από το βήμα της ημερίδας, που οργάνωσε το ΥΠΕΧΩΔΕ σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας, προκειμένου να παρουσιάσει το νέο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη 2007-2013» και τον απολογισμό της 5ετούς θητείας του.
Ειδικότερα, ο κ. Σουφλιάς είπε ότι όταν ολοκληρωθεί το Γ' ΚΠΣ και ξεκινήσουν τα έργα της Δ' Προγραμματικής Περιόδου, τότε θα υπάρχει δυνατότητα διαχωρισμού του υπουργείου Περιβάλλοντος από το υπουργείο Δημόσιων Έργων.
«Το πρώτο εξάμηνο του 2010 θα είναι ο κατάλληλος χρόνος για να ιδρυθεί υπουργείο Περιβάλλοντος», τόνισε ο κ. Σουφλιάς και συμπλήρωσε ότι σε αυτό θα πρέπει να ενταχθούν και οι αρμοδιότητες για τα δάση και την ενέργεια.
Παράλληλα, πρότεινε την κατάργηση του υπουργείου Μεταφορών, προκειμένου να ενοποιηθούν τα δημόσια έργα και οι μεταφορές, σε ένα ενιαίο Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών.
Ο προϋπολογισμός των περιβαλλοντικών έργων, που θα χρηματοδοτηθούν στην 4η Προγραμματική Περίοδο 2007-2013, ανέρχεται σε περίπου 4,2 δισ. ευρώ, με βασικές προτεραιότητες, μεταξύ άλλων, τη μεταρρύθμιση και κωδικοποίηση της πολεοδομικής νομθεσίας, τη θεσμοθέτηση νέου τρόπου έκδοσης οικοδομικών αδειών, έργα αποχέτευσης, διαχείρισης απορριμάτων, έργα υδρεύσεων και σημαντικά αντιπλημμυρικά για τους νομούς Αττικής, Θεσσ/νίκης και για άλλες αστικές περιοχές, ανακοίνωσε ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ.
Επιπλέον, ο κ. Σουφλιάς ανέφερε ότι βασικές προτεραιότητες αποτελούν τα έργα «πράσινων μεταφορών», όπως η επέκταση του ΜΕΤΡΟ Θεσσ/νίκης, τα έργα ενέργειας, η υποστήριξη των Φορέων Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών, με 225 εκ. ευρώ.
Προτεραιότητα αποτελούν, επίσης, η αναθεώρηση του Ρυθμιστικού Σχεδίου Αθήνας και Θεσσ/νίκης και η προώθηση των Ρυθμιστικών Σχεδίων σε μεγάλες πόλεις, η υλοποίηση του Μητροπολιτικού Πάρκου στο Ελληνικό και η ενίσχυση και ανάδειξη παραδοσιακών οικισμών.
Στο σύντομο απολογισμό του, ο υπουργός αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, στα «δύο μεγάλα εργαλεία» περιβαλλοντικής πολιτικής, το Κτηματολόγιο και τον Εθνικό Χωροταξικό Σχεδιασμό, η ολοκλήρωση του οποίου συνιστά «μια από τις σημαντικότερες διαρθρωτικές αλλαγές, που έγιναν στη χώρα τις τελευταίες δεκαετίες».
Ο κ. Σουφλιάς έκανε λόγο για το ήδη θεσμοθετημένο Ειδικό Πλαίσιο για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ), για έργα σε Βιομηχανία και Τουρισμό που ακολουθούν, πρόσθεσε δε, ότι το Ειδικό Πλαίσιο για τις Παράκτιες περιοχές και τον Ορεινό Χώρο θα τεθούν σύντομα σε διαβούλευση.
Η ενσωμάτωση κοινοτικών οδηγιών, η εφαρμογή ολοκληρωμένου εθνικού προγράμματος για την κλιματική αλλαγή και ο τετραπλασιασμός της ανακύκλωσης, είναι μερικά ακόμα αποτελέσματα, που ανέφερε.
«Η χρηματοοικονομική κρίση, αντί να μας αποπροσανατολίσει από το θέμα του περιβάλλοντος, πρέπει να μας συσπειρώνει προς την αειφόρο ανάπτυξη, την "πράσινη ανάπτυξη", η οποία προσφέρει νέες ευκαιρίες για την πρόοδο και την απασχόληση», κατέληξε ο υπουργός.