Παρασκευή 20 Μαρτίου 2009

ΔΗΜΟΣ ΤΑΜΥΝΑΙΩΝ

Εξέδωσαν ψήφισμα ή όχι;
Τελικά τι έγινε;
Εξέδωσε ψήφισμα
το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Ταμυναίων ή όχι;
Ο κ. Κατσαμάγκας, Δημοτικός Σύμβουλος, λέει όχι.
Κύριε Κατσαμάγκο, σε αυτά τα πράγματα δεν υπάρχει «μύθος και πραγματικότητα».
Πήρατε ή δεν πήρατε απόφαση για να εκδοθεί αυτό το ψήφισμα;
Ολίγον έγκυος δεν υπάρχει.
Ας διαβάσουμε το ψήφισμα:
"Ο τόπος μας σημειολογικά, αναπτυξιακά και οικονομικά έχει σε μεγάλο βαθμό ταυτιστεί με τη παρουσία της ΔΕΗ για πάνω από μισό αιώνα ζωής έως σήμερα.
Δεν είναι υπερβολή να πούμε ότι σε πολλά μέρη της Ελλάδας το Αλιβέρι είναι γνωστό από τη λειτουργία του ΑΗΣ ΔΕΗ παρά από άλλα στοιχεία που χαρακτηρίζουν την περιοχή μας.
Η ΔΕΗ αποτέλεσε και αποτελεί σημαντικό παραγωγικό πόλο για το τόπο μας συνεισφέρει στην οικονομική ανάπτυξη της περιοχής μας, προσφέρει απασχόληση και εισόδημα που διαχέεται στο σύνολο της οικονομικής δραστηριότητας στο δήμο μας και στους όμορους δήμους.
Παράλληλα η δραστηριότητα αυτή πολλές φορές δημιουργεί πέραν από τα αναμφισβήτητα οφέλη και σημαντικά προβλήματα στο περιβάλλον.
Σήμερα που ανοίγει ιστορικά η δεύτερη περίοδος της παρουσίας της ΔΕΗ στη περιοχή μας με το σχεδιασμό για τον εκσυγχρονισμό και την εγκατάσταση νέων μονάδων ηλεκτροπαραγωγής ο δήμος Ταμυνέων και το Δημοτικό του Συμβούλιο ως επίσημη έκφραση της τοπικής κοινωνίας τοποθετείται στρατηγικά, ουσιαστικά, συγκεκριμένα και με μόνο γνώμονα το συμφέρον του τόπου μας.
Γιατί οφείλουμε ως υπεύθυνη Δημοτική Αρχή και ως υπεύθυνα πολιτικά πρόσωπα να σταθούμε συλλογικά, συνετά και υπεύθυνα απέναντι σε αποφάσεις που σηματοδοτούν το μέλλον της περιοχής μας για πολλά χρόνια μπροστά.
Τίποτα δε μπορεί να γίνει πρόχειρα, αβίαστα, μεροληπτικά και κρυφά, απέναντι στην τοπική κοινωνία, απέναντι στην οποία έχουμε μια μεγάλη ευθύνη.
Κάθε νέα επένδυση της ΔΕΗ είναι καλοδεχούμενη στην περιοχή αφού θα συμβάλλει στην οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη, θα συγκρατήσει το πληθυσμό θα ενισχύσει το τοπικό εισόδημα και θα ενδυναμώσει την τοπική κατανάλωση διαχέοντας τις θετικές επιπτώσεις σε όλη την οικονομική δραστηριότητα (βιοτεχνία, εμπόριο, υπηρεσίες κτλ.)
Από την άλλη όμως δεν κάνουμε κανένα συμβιβασμό στα ζητήματα της προστασίας του περιβάλλοντος.
Ιδιαίτερα δε μετά τις τεράστιες επιπτώσεις που είχαν στη περιβαλλοντική ισορροπία της περιοχής οι πυρκαγιές του 2007.
Ταυτόχρονα διανύουμε μια περίοδο που η κλιματική αλλαγή αποτελεί μείζον πρόβλημα για την Ελλάδα και τον πλανήτη και επιτάσσει κοινωνική εγρήγορση και άμεση πολιτική δράση για αποτελεσματική μείωση των εκπομπών αερίων που συμβάλλουν στο φαινόμενο του θερμοκηπίου, συνεπώς δεν μπορεί η ΔΕΗ στο όνομα της ισορροπίας του συστήματος να καταστήσει την περιοχή μας αποδέκτη ρυπογόνων λύσεων σε βάρος καθαρότερων λύσεων και τεχνολογικά προηγμένων μονάδων.
Ζητάμε:
· 1. Την άμεση έναρξη κατασκευής των προγραμματισμένων νέων μονάδων σύγχρονης τεχνολογίας της ΔΕΗ στο Αλιβέρι χωρίς χρονοτριβές και τη σταδιακή αντικατάσταση των παλιών ρυπογόνων μονάδων.
· 2. Να ενδυναμωθεί και ν' αναβαθμιστεί ο ρόλος του ενεργειακού κέντρου Αλιβερίου στον ενεργειακό χάρτη της χώρας τόσο μέσα στα πλαίσια του μακροχρόνιου ενεργειακού σχεδιασμού της ΔΕΗ όσο και μέσω του στρατηγικού ενεργειακού σχεδιασμού της χώρας.
· 3. Να επιλέγουν τεχνικές λύσεις και πρώτη ύλη καυσίμου που να διασφαλίζουν την ελάχιστη δυνατή περιβαλλοντική επιβάρυνση της περιοχής.
· 4. Να διατηρηθεί η δυναμικότητα των υφιστάμενων μονάδων στο μεταβατικό στάδιο έως την αντικατάσταση τους και ταυτόχρονα να μεγιστιποιηθεί ο αριθμός των εργαζομένων της περιοχής τόσο στο στάδιο κατασκευής όσο και στο στάδιο λειτουργίας των νέων μονάδων.
· 5. Να μεγιστοποιηθούν τα ανταποδοτικά οφέλη του δήμου μας μέσα από ένα ξεκάθαρο, διαφανές και δεσμευτικό μνημόνιο με τη ΔΕΗ Α.Ε. για τη δημιουργία συμπληρωματικών υποδομών στη περιοχή μας κυρίως στον τομέα των μεταφορών και των δικτύων.
· 6. Αμεση έναρξη κατασκευής του αγωγού φυσικού αερίου που θα τροφοδοτήσει τη νέα μονάδα της ΔΕΗ Α.Ε. στο Αλιβέρι με παράλληλη πρόβλεψη και δημιουργία δικτύων υποδομής για τη κάλυψη της βιομηχανικής - βιοτεχνικής και οικιακής ζήτησης φυσικού αερίου για την ευρύτερη περιοχή.
· 7. Προώθηση των ΑΠΕ στη περιοχή μας μέσα στα πλαίσια ενός αυστηρού χωροταξικού σχεδιασμού και παράλληλα ανάδειξη της περιοχής μας ως έδρας φορέων, υπηρεσιών, εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων που σχετίζονται με τις Ανανεώσιμες πηγές Ενέργειας.
· 8. Διατήρηση στην κατοχή του δήμου της έκτασης που μας έχει παραχωρηθεί στις Στάχτες ώστε το δημιουργούμενο εκεί περιβαλλοντικό πάρκο να λειτουργήσει για εκπαιδευτικούς σκοπούς και ως χώρος αναψυχής προς όφελος της τοπικής κοινωνίας.
Με βάση τα δεδομένα αυτά εμείς ως Δημοτική Αρχή θα σταθούμε στο ύψος των απαιτήσεων της τοπικής κοινωνίας και της ευρύτερης περιοχής. Οι πολίτες ξέρουν, κατανοούν και κρίνουν όλους μας.
Η νέα μονάδα και ο εκσυγχρονισμός των υφιστάμενων πρέπει και μπορούν να δρομολογηθούν άμεσα. Η ΔΕΗ το θέλει και το οφείλει σ' αυτό το τόπο, σ' αυτούς τους πολίτες.
Γιατί εμείς ως Δημοτικό Συμβούλιο ομόφωνα λέμε ναι στις νέες μονάδες της ΔΕΗ και στην ανάπτυξη της περιοχής. Λέμε ναι στην ανάγκη για νέες θέσεις εργασίας με κριτήριο την εντοπιότητα στις νέες μονάδες.
Λέμε όχι όμως σε ότι "βιάζει", απαξιώνει, πλήττει το περιβάλλον.
Λέμε όχι στη προσπάθεια αρπαγής της δημοτικής έκτασης που ο δήμος οργανώνει σε περιβαλλοντικό πάρκο.
Ας σταθούμε με υπευθυνότητα σε αυτά και ας συμφωνήσουμε όλοι ότι κριτής μας είναι η τοπική κοινωνία γιατί αυτήν υπηρετούμε και αυτήν θέλουμε συμπαραστάτη για την ανάπτυξη, για το καλό του τόπου και το εθνικό συμφέρον".
Κύριε Κατσαμάγκο
, σε τι διαφωνείτε από αυτά που αναφέρει το ψήφισμα;
Γιατί δεν λέτε τις διαφωνίες σας και μιλάτε για εξαπάτηση του Δημοτικού Συμβουλίου;