Πέμπτη 19 Μαρτίου 2009

Βγενόπουλος

"Οι ισχυροί
να βοηθήσουν"

H Marfin Investment Group (MIG), ο μεγαλύτερος ελληνικός επιχειρηματικός όμιλος, ανήκει κυρίως στην ελληνική ναυτιλιακή κοινότητα και δεν θα μπορούσε να είχε φθάσει στο σημείο που βρίσκεται σήμερα, χωρίς την ενεργό στήριξη της, τόνισε ο αντιπρόεδρος της MIG, Ανδρέας Βγενόπουλος, μιλώντας σε γεύμα εργασίας στην Ναυτιλιακή Λέσχη Πειραιά.
Η MIG αποτελεί κεντρικό επενδυτικό βραχίονα της ελληνικής ναυτιλίας, επενδύοντας στην Ελλάδα και σε περισσότερες από 40 χώρες, τόνισε ο κ.Βγενόπουλος, εκφράζοντας τις ευχαριστίες της διοίκησης του ομίλου για την στήριξη της εφοπλιστικής κοινότητας.
Οι οικονομικά ισχυροί σε μια περίοδο διεθνούς οικονομικής κρίσης έχουν καθήκον να αναλαμβάνουν δράσεις και πρωτοβουλίες που βοηθούν την οικονομία και την κοινωνία.
Οι εκπρόσωποι της επιχειρηματικής κοινότητας από τον τομέα της ελληνικής ναυτιλίας κάνουν το καθήκον τους διατηρώντας τις θέσεις εργασίας παρά τις δύσκολες συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί, ταυτόχρονα με την διατήρηση του υψηλού επιπέδου μισθών και την συνέχιση των επενδύσεων, πολλές από τις οποίες πραγματοποιούνται μέσω της MIG, τόνισε ο Ανδρέας Βγενόπουλος.
Ο αντιπρόεδρος της MIG έκανε αναλυτική αναφορά στις αιτίες που δημιούργησαν την διεθνή κρίση και παρουσίασε τα βασικά σενάρια που υπάρχουν διεθνώς για την έξοδο από την κρίση αυτή, το αισιόδοξο που προβλέπει περίοδο ύφεσης 12 μηνών και μετά σταδιακή αποκλιμάκωση από την κρίση και το απαισιόδοξο που προβλέπει ότι η ύφεση στην διεθνή οικονομία θα ξεπεράσει τους 12 μήνες και η έξοδος από την κρίση θα απαιτήσει 3 με 5 χρόνια. Παρομοίασε την διεθνή χρηματοοικονομική κρίση μερικώς κατεστραμμένο τρένο το οποίο με χαμηλή ταχύτητα και επώδυνα με τους επιβάτες τους κινείται προς την έξοδο από το τούνελ.
Αναφερόμενος στην ελληνική οικονομία ο κ.Βγενόπουλος έδωσε έμφαση στο έλλειμμα ανταγωνιστικότητας που παρουσιάζει και στο υψηλό δημόσιο χρέος. Η κατάσταση επιδεινώνεται από την έλλειψη ρευστότητας που παρουσιάζεται στην αγορά ανέφερε ο κ.Βγενόπουλος και σημείωσε ότι η σημαντική έκθεση του εγχώριου τραπεζικού συστήματος στην ΝΑ Ευρώπη επιδεινώνει την κατάσταση.
Ο κ.Βγενόπουλος ανέφερε χαρακτηριστικά ότι οι αρνητικές επιπτώσεις στην κερδοφορία του εγχώριου τραπεζικού συστήματος από την διεθνή κρίση θα μετακυλιστούν και στο Δημόσιο, λόγω της μείωσης που θα υπάρχουν από τους φόρους που εισπράττει από τις τράπεζες. Η σωρευτική κερδοφορία των τραπεζών για το 2008 ανέρχεται σε 6 δισ.ευρώ, στην περίπτωση που τα κέρδη αυτά θα υποχωρήσουν στα 500 εκατ.ευρώ το 2009 θα υπάρξει έλλειμμα στα έσοδα του προϋπολογισμού με ότι αρνητικό συνεπάγεται αυτό.
Για την Ολυμπιακή Αεροπορία ο κ.Βγενόπουλος επισήμανε ότι ήταν απόκτηση της από την MIG ήταν αποτέλεσμα συλλογικής προσπάθειας και έγινε μετά από συζητήσεις και συνεννόηση πολλών από των ανθρώπων που βρίσκονται σήμερα στην αίθουσα αυτή (δηλαδή εκπροσώπων της εφοπλιστικής κοινότητας).