Παρασκευή 20 Μαρτίου 2009

Διοικητική Μεταρρύθμιση

"Διοικητική Μεταρρύθμιση
2007-2013"

Στις ευκαιρίες που προσφέρει «η 4η προγραμματική περίοδος 2007-2013, και προς την κατεύθυνση της Διοικητικής Μεταρρύθμισης και της ανάπτυξης», αναφέρθηκε ο υπουργός Εσωτερικών Προκόπης Παυλόπουλος, κηρύσσοντας την έναρξη της 2ης συνεδρίασης της Επιτροπής Παρακολούθησης του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Διοικητική Μεταρρύθμιση 2007-2013».
Ο κ. Παυλόπουλος σημείωσε ότι το υπουργείο Εσωτερικών αξιοποιεί οργανωμένα και συστηματικά το Πρόγραμμα Διοικητικής Μεταρρύθμισης, προϋπολογισμού 631 εκατομμύρια ευρώ, ενώ το χαρακτήρισε ως «το σημαντικότερο πρόγραμμα διοικητικής αναδιοργάνωσης που έχει επιχειρηθεί ποτέ για τον ανασχεδιασμό των κρισιμότερων δημόσιων υπηρεσιών, οι οποίες αφορούν την καθημερινότητα του πολίτη».
Οι κυριότερες παρεμβάσεις στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα, όπως είπε ο κ. Παυλόπουλος, είναι η μείωση του χρόνου απονομής των συντάξεων, η μείωση του κόστους της γραφειοκρατίας για τις επιχειρήσεις κατά 25% - σήμερα αποτιμάται σε 4 δις ευρώ περίπου.
Επίσης, η συντόμευση του χρόνου έκδοσης πιστοποιητικών κατά 50%, ο αυστηρός έλεγχος των προμηθειών των νοσοκομείων, η ταχύτερη απονομή της Δικαιοσύνης και η ουσιαστική καταπολέμηση της διαφθοράς, ιδίως μέσω του περιορισμού της προσωπικής επαφής του υπαλλήλου με τον πολίτη κατά τη συναλλαγή.
Συμπλήρωσε δε ότι «έχει δοθεί έμφαση στην αναβάθμιση της Πολιτικής Προστασίας, καθώς και σε κοινωνικού χαρακτήρα παρεμβάσεις, όπως είναι η εμπέδωση της ισότητας μεταξύ γυναικών και ανδρών αλλά και της ισότητας των ευκαιριών για όλους, με την πρόβλεψη αυτοτελούς σχετικού άξονα».
Ο κ. Παυλόπουλος επισήμανε ότι «το αναπτυξιακό όραμα του Επιχειρησιακού Προγράμματος θα μπορούσε να συνοψισθεί στη δημιουργία μιας ανθρωποκεντρικής, αποτελεσματικής, ανοιχτής και ευέλικτης διακυβέρνησης, με στόχο τη μετάβαση από την απλή διαχείριση αρμοδιοτήτων και διαδικασιών στην αποτελεσματική διοίκηση πολιτικών, υπηρεσιών και αποτελεσμάτων». Αναφέρθηκε δε στην αναβάθμιση των δημόσιων πολιτικών, εκσυγχρονισμός του ρυθμιστικού πλαισίου και των δομών της Δημόσιας Διοίκησης, με ειδικούς στόχους:
- Την ενδυνάμωση των μηχανισμών σχεδιασμού και εφαρμογής των δημόσιων πολιτικών.
- Την προώθηση των αρχών της διαφάνειας και της λογοδοσίας.
- Τη βελτίωση της ποιότητας των νομοθετικών και κανονιστικών ρυθμίσεων.
- Τη βελτίωση της ποιότητας της εξυπηρέτησης των συναλλασσόμενων με τις δημόσιες υπηρεσίες πολιτών και επιχειρήσεων.
Τέλος, μιλώντας για τη μεταναστευτική πολιτική, είπε ότι το υπουργείο προχώρησε στην αναδιοργάνωση των υπηρεσιών Αλλοδαπών και Μετανάστευσης, με γνώμονα την ταχύτερη και απλούστερη έκδοση των αδειών διαμονής, στην επιτάχυνση των διαδικασιών των μετακλήσεων, την ενδυνάμωση των δομών που συνδέονται με την προώθηση της κοινωνικής ένταξης των μεταναστών.
Εγκύκλιος Παυλόπουλου για τη μείωση των τηλεπικοινωνιακών δαπανών Προσπάθεια για τη μείωση των τηλεπικοινωνιακών δαπανών του Δημοσίου, καταβάλει το υπουργείο Εσωτερικών, με βασικό μοχλό το Εθνικό Δίκτυο Δημόσιας Διοίκησης «ΣΥΖΕΥΞΙΣ», το οποίο έχει σχεδιάσει και προωθήσει σε συνεργασία με την Κοινωνία της Πληροφορίας.
Ο υπουργός Εσωτερικών Προκόπης Παυλόπουλος, που υπέγραψε σχετική εγκύκλιο για τη «Μείωση των Τηλεπικοινωνιακών Δαπανών του Δημοσίου», αναφέρει ότι το Εθνικό Δίκτυο «ΣΥΖΕΥΞΙΣ» σε δύο μήνες θα αριθμεί άνω των 4.600 Φορέων-Κόμβων και μέχρι το 2015 θα καλύπτει τις ανάγκες του συνόλου των φορέων του Δημοσίου, με νέες προηγμένες τηλεματικές και τηλεπικοινωνιακές υπηρεσίες.
Το «ΣΥΖΕΥΞΙΣ», προστίθεται στην εγκύκλιο, θέτει στη διάθεση των φορέων του δημοσίου τις πιο σύγχρονες πρακτικές και προηγμένες υπηρεσίες στο χώρο των τηλεπικοινωνιών και του Διαδικτύου (Internet) και διασφαλίζει τη δικτυακή υποδομή που απαιτείται για τη διασύνδεση των πληροφοριακών συστημάτων του δημοσίου για την ανάπτυξη και παροχή ηλεκτρονικών υπηρεσιών προς τους πολίτες και τις επιχειρήσεις, ενώ συμβάλλει συγχρόνως στην δραστική μείωση του κόστους των τηλεπικοινωνιών του κάθε Φορέα και συνολικά του Δημοσίου.
Στο πλαίσιο αυτό, όπως αναφέρεται, «το υπουργείο Εσωτερικών, στοχεύει στη μείωση των τηλεπικοινωνιακών δαπανών, για τους ενταγμένους στο δίκτυο φορείς, κατά 30% περίπου για το 2009, σε σχέση με τη προηγούμενη χρονιά, μία μείωση που είναι εφικτή, σύμφωνα με τα στοιχεία που προκύπτουν μέχρι σήμερα».
Ωστόσο, όπως σημειώνεται, «παρότι μέχρι σήμερα έχουν ενταχθεί στο «ΣΥΖΕΥΞΙΣ» πάνω από 4000 Φορείς - Κόμβοι, δεν έχουν επιτευχθεί τα αναμενόμενα οικονομικά οφέλη για το Ελληνικό Δημόσιο, καθώς, είτε δεν αξιοποιούνται επαρκώς οι διατιθέμενες υπηρεσίες του έργου, είτε οι Φορείς, ενώ χρησιμοποιούν το «ΣΥΖΕΥΞΙΣ», εξακολουθούν να δαπανούν οικονομικούς πόρους και για παροχή τηλεφωνίας μέσω παλαιών τηλεπικοινωνιακών γραμμών και υπηρεσιών internet από τρίτους».
Τέλος, ο υπουργός Εσωτερικών καλεί όλους τους φορείς του Δικτύου «ΣΥΖΕΥΞΙΣ «να αξιοποιήσουν πλήρως τις υπηρεσίες που παρέχει, ώστε να σταματήσει η σπατάλη οικονομικών πόρων για το Δημόσιο, ενώ σημειώνει ότι το υπουργείο θα προχωρήσει, χωρίς καμία άλλη προειδοποίηση, στην απένταξη φορέων από το «ΣΥΖΕΥΞΙΣ» που δεν μειώσουν το κόστος των τηλεπικοινωνιακών δαπανών.