Πέμπτη 19 Μαρτίου 2009

ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

H Ελλάδα στη Διεθνή Eκθεση
Τουρισμού της Μόσχας

Με όλα της τα όπλα «κατεβαίνει» η Ελλάδα στην Διεθνή Έκθεση Τουρισμού της Μόσχας.
Η Ρωσία αποτελεί αγορά προτεραιότητας για τη χώρα δεδομένου ότι μόνο πέρυσι οι θεωρήσεις για visa άγγιξαν τις 300.000.
Μεσούσης της διεθνούς οικονομικής κρίσης αλλά και της κρίσης που έχει πλήξει τη Ρωσία, μετά την «βουτιά» του ρωσικού νομίσματος και την κατρακύλα των τιμών του «μαύρου χρυσού», οι εκτιμήσεις συγκλίνουν στο ότι θα υπάρξει μείωση των αφίξεων κατά 20% περίπου και αναστροφή της ανοδικής τάσης που υπήρχε τα τελευταία χρόνια.
Στόχος είναι να περιοριστούν οι «διαρροές» ρώσων τουριστών σε άλλες αγορές, όπως η Τουρκία, καθώς η υποτίμηση του ρωσικού νομίσματος έναντι του ευρώ τις καθιστά περισσότερο ελκυστικές.
Τα εγκαίνια του ελληνικού περιπτέρου στη Διεθνή Τουριστική Έκθεση MΙΤΤ στη Μόσχα τέλεσε χθες ο Πρόεδρος του ΕΟΤ, Γ. Κοφίνης, ο οποίος τόνισε στη ομιλία του πως η φετινή χρονιά είναι μία δύσκολη χρονιά για τον ελληνικό τουρισμό αλλά και τον τουρισμό παγκοσμίως, σημειώνοντας παράλληλα ότι μέσα σε αυτή την κρίση υπάρχουν πεδία ανάπτυξης και σημαντικές ευκαιρίες. Το κλίμα στους διαδρόμους της έκθεσης ήταν θετικό και οι τελευταίες εκτιμήσεις είναι συγκρατημένα αισιόδοξες.
«Η ρωσική αγορά είναι μια αγορά στόχος για την Ελλάδα και υπάρχει δυναμικό το οποίο μπορούμε ακόμη να αξιοποιήσουμε. Οι εξαιρετικές πολιτικές σχέσεις που έχουμε με τη ρωσική κυβέρνηση, οι οικονομικές μας σχέσεις μπορούν να αξιοποιηθούν και να κεφαλοποιηθούν μέσα από τη σωστή δουλειά στο τουριστικό πεδίο και στο πεδίο των τουριστικών επενδύσεων», ανέφερε ο κ. Κοφίνης.
Όπως σημείωσε ο ίδιος η πολιτική του ΕΟΤ και του υπουργείο Τουριστικής Ανάπτυξης συμπυκνώνεται σε μια προσπάθεια εξωστρέφειας. Το προσεχές διάστημα αναμένεται να βγει «στον αέρα» η νέα διαφημιστική καμπάνια της χώρας, η μεγαλύτερη των τελευταίων ετών, ενώ παράλληλα ο ΕΟΤ είναι συνεπής σε όλες τις μεγαλύτερες διεθνείς εκθέσεις προκειμένου να προβάλλει με τον καλύτερο τρόπο το ελληνικό τουριστικό προϊόν.
Ο προϋπολογισμός της καμπάνιας εκτιμάται τουλάχιστον σε 75 εκατ. ευρώ. Σήμερα έρχεται στη Μόσχα και ο υπουργός Τουριστικής Ανάπτυξης κ. Κωνσταντίνος Μαρκόπουλος ο οποίος θα πραγματοποιήσει επαφές με Ρώσους Tour Operators

Visa
«Τονωτική ένεση» στο τουριστικό ρεύμα προς την Ελλάδα θα αποτελέσουν και τα νέα ελληνικά κέντρα θεωρήσεων (visa) που θα λειτουργήσουν το προσεχές διάστημα. Ο υφυπουργός Εξωτερικών κ. Γ. Βαληνάκης που επισκέφθηκε χθες το περίπτερο του ΕΟΤ δήλωσε ότι προς τα τέλη Απριλίου θα λειτουργήσουν δύο νέα κέντρα στο Εκατερίνενσμπουργκ και στο Νοβοσιμπίρσκ, ενώ γίνονται συζητήσεις και δύο ακόμη κέντρα.
Το έργο του κ. Βαληνάκη εξήρε και ο Πρόεδρος του ΕΟΤ τονίζοντας τις προσπάθειες που έχει καταβάλλει τα τελευταία χρόνια τόσο για τη σύσφιξη των πολιτικών σχέσεων των δύο χωρών όσο και για την επιτάχυνση της διαδικασίας χορήγησης της βίζας. Σε αυτή την κατεύθυνση συνεχίζουμε.
Ξενοδόχοι
«Δε μπορείς να κρυφτείς πίσω από το δάχτυλό του. Δυσκολία υπάρχει», δήλωσαν χθες εκπρόσωποι του ξενοδοχειακού κλάδου, υπογραμμίζοντας παράλληλα ότι υπάρχει μία κεκτημένη ταχύτητα και «πρέπει να την κρατήσουμε και όχι να την αποδυναμώσουμε».
Η ρώσικη αγορά
είναι πολλά υποσχόμενη και οι δαπάνες των Ρώσων επισκεπτών στην Ελλάδα είναι οι υψηλότερες από κάθε άλλη αγορά, σημείωσε εκπρόσωπος μεγάλου ομίλου ξενοδοχείων. «Πρέπει να ξαναβρούμε το φιλότιμο. Οι καλοί τρόπου βρίσκουν ανταπόκριση και είναι η καλύτερη διαφήμιση», ανέφερε στέλεχος ταξιδιωτικού γραφείου.
*** Η έκθεσηΜΙΤΤ θα διαρκέσει έως τις 21 Μαρτίου. Θα ακολουθήσει η τουριστική έκθεση ΙΤΜ-Intourmarket που διοργανώνει η πόλη της Μόσχας από τις 21 έως τις 24 Μαρτίου και στην οποία συμμετέχει επίσης ο ΕΟΤ.
Aποστολή Μόσχα
Αντιγόνη Αυγεροπούλου