Πέμπτη 19 Μαρτίου 2009

Ψυχιατρικός εγκλεισμός

Ισόβια κάθειρξη
στον Αυστριακό πατέρα - αιμομίκτη
Γιόζεφ Φριτσλ


Με την ισόβια καταδίκη του Αυστριακού Γιόζεφ Φριτσλ πέφτει η αυλαία του αυστριακού δράματος που προκάλεσε ρίγη στην αυστριακή και την παγκόσμια κοινή γνώμη.
Ο 73χρονος πατέρας - αιμομίκτης κρίθηκε ένοχος για την αιχμαλωσία και τη σεξουαλική κακοποίηση της κόρης του Ελίζαμπεθ, καθώς και για τη βαρύτερη κατηγορία, αυτή του φόνου ενός από τα επτά παιδιά που γεννήθηκαν από τον παραλογισμό του.
Ο Φριτσλ θα εκτίσει την ποινή του σε ψυχιατρικό ίδρυμα υψίστης ασφαλείας ή σε φυλακή που διαθέτει ψυχιατρικό τμήμα ανακοινώθηκε κατά την ολοκλήρωση «της δίκης του αιώνα», όπως την χαρακτήρισαν οι αυστριακές εφημερίδες.
Η 42χρονη σήμερα Ελίζαμπεθ, δέσμια του ίδιου της του πατέρα επί 24 ολόκληρα χρόνια, δήλωσε την Πέμπτη μέσω του δικηγόρου της ότι θέλει να τον δει να πληρώνει για τα εγκλήματά του μέχρι να πεθάνει.
Το σώμα των ενόρκων στο κακουργιοδικείο του Ζανκτ Πέλτεν της Αυστρίας έκρινε τον Φριτσλ ένοχο για το θάνατο βρέφους που απέκτησε με την Ελίζαμπεθ, την οποία κρατούσε φυλακισμένη και κακοποιούσε σεξουαλικά στο υπόγειο του σπιτιού του.
Το αγοράκι πέθανε αβοήθητο στο «σπίτι του τρόμου» στην πόλη Αμστέτεν λίγο μετά τη γέννησή του, το 1996. Ο Φριτσλ δεν αναζήτησε βοήθεια παρά το ότι γνώριζε ότι το βρέφος κινδύνευε να πεθάνει.
Ο 73χρονος Αυστριακός κρίθηκε ένοχος για το σύνολο των κατηγοριών εις βάρος του, περιλαμβανομένων βιασμού, αιμομιξίας, φόνου και υποδούλωσης.
Ενώπιον του δικαστηρίου ο Γιόζεφ Φριτσλ είχε αποδεχθεί αρχικά το σύνολο των κατηγοριών εκτός του φόνου, αλλά στη συνέχεια δήλωσε ένοχος και για ανθρωποκτονία από αμέλεια αφότου προβλήθηκε στο δικαστήριο 11ωρη βιντεοσκοπημένη κατάθεση της Ελίζαμπεθ.
Ο 73χρονος Αυστριακός δέχθηκε την ετυμηγορία σιωπηλός και παραιτήθηκε του δικαιώματος έφεσης, σύμφωνα με δήλωση του συνηγόρου του.
Το σώμα των ενόρκων επέβαλε στον Φριτσλ τη μέγιστη ποινή κάθειρξης· ισόβια καταδίκη ήταν και η πρόταση της εισαγγελίας.