Τετάρτη 18 Μαρτίου 2009

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΥΠΟΥ-ΚΕΔΚΕ

Δηλώσεις προέδρου ΚΕΔΚΕ
κ. Νικήτα Κακλαμάνη
μετά την συνάντηση με τον υπουργό
Οικονομίας κ. Ι.Παπαθανασίου


Συνάντηση με τον υπουργό Οικονομίας και Οικονομικών κ. Γ. Παπαθανασίου είχε σήμερα το πρωί ο πρόεδρος της ΚΕΔΚΕ κ. Ν. Κακλαμάνης, με θέμα την μόνιμη αναπλήρωση των απωλεσθέντων θεσμοθετημένων πόρων της Αυτοδιοίκησης εξαιτίας της κατάργησης, ουσιαστικά, του 2%.
Αμέσως μετά τη συνάντηση ο πρόεδρος της ΚΕΔΚΕ κ. Ν. Κακλαμάνης έκανε την ακόλουθη δήλωση:
"Συναντήθηκα σήμερα με τον υπουργό Οικονομίας και Οικονομικών κ. Γ. Παπαθανασίου μετά από πρόσκλησή του προκειμένου να συζητήσουμε το επίμαχο θέμα που έχει προκύψει μετά την κατάργηση πλέον, γιατί ψηφίστηκε χθες από τη Βουλή, του 2%, ο οποίος ήταν ένας θεσμοθετημένος αναπτυξιακός για την Τοπική Αυτοδιοίκηση και ιδιαίτερα για τους τουριστικούς δήμους, πόρος.
Ο υπουργός δεσμεύτηκε να ξεκινήσει διάλογος από τις 4 Απριλίου, επειδή μέχρι τότε πρέπει να προετοιμαστεί για το ECO/FIN. Ο διάλογος θα ολοκληρωθεί μέχρι τέλος Απριλίου.
Ζητούμενο του διαλόγου είναι να βρεθεί λύση μόνιμης αναπλήρωσης των εσόδων που χάνει η Τοπική Αυτοδιοίκηση από την κατάργηση, ουσιαστικά, του τέλους παρεπιδημούντων.
Ο διάλογος θα βασισθεί πάνω σε δύο από τις προτάσεις που έχει καταθέσει ήδη η ΚΕΔΚΕ ή οποιαδήποτε άλλη εναλλακτική πρόταση προκύψει από το υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών. Οι δύο προτάσεις της ΚΕΔΚΕ είναι, πρώτον, συμμετοχή της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στα συνολικά έσοδα του ΕΤΑΚ με ποσοστό μέχρι 25% ή, δεύτερον, θεσμοθέτηση φόρου επιτηδεύματος με πάρα πολύ μικρό φορολογικό συντελεστή, ο οποίος θα εφαρμόζεται στο σύνολο των επιτηδευματιών.
Εκτιμώ ως πρόεδρος της ΚΕΔΚΕ ότι αυτή είναι μία θετική εξέλιξη, που ελπίζουμε ότι θα καταλήξει σε συμφωνία στο τέλος Απριλίου. Βεβαίως, απομένει η πρόταση του υπουργού για διάλογο, σε ό,τι αφορά την ΚΕΔΚΕ, να εγκριθεί από το Διοικητικό Συμβούλιο ή και από το έκτακτο συνέδριό της, που έχει ζητήσει η αντιπολίτευση της
".