ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Ανατρέξαμε στο κείμενο του νομοσχεδίου του Υπ. Εργασίας «Ασφαλιστικές και συνταξιοδοτικές ρυθμίσεις - Αντιμετώπιση της αδήλωτης εργασίας» το οποίο συζητείται από προχθές στις επιτροπές της Βουλής, για να μοιραστούμε κι εμείς λίγο από τον ενθουσιασμό που προκάλεσε στη Νομαρχιακή Επιτροπή Ευβοίας του Σύριζα ώστε να εκδώσει σχετική ανακοίνωση, αλλά τελικά θα υποχρεωθούμε να τους βοηθήσουμε να βελτιώσουν τη μνήμη τους και να θυμηθούν ....
κάποιες άβολες, γι’ αυτούς, αλήθειες, γιατί όποιος λέει πολλά ψέματα και όποιος υπόσχεται πολλά, πρέπει να έχει και πολύ καλή μνήμη.
Κατ’ αρχάς το Πρώτο μέρος του Νομοσχεδίου περιλαμβάνει μια σειρά από ασφαλιστικές διατάξεις, που θυμίζουν, άλλη μια φορά, ότι ο ασφαλιστικός νόμος Κατρούγκαλου γράφτηκε στο πόδι.
Δύο χρόνια μετά, δεν έχει ολοκληρωθεί τίποτα ουσιαστικό για τη λειτουργία του ΕΦΚΑ, ούτε καν έχει εκδοθεί ο Ενιαίος Κανονισμός Παροχών - ένα απέραντο αλαλούμ που καθημερινά ταλαιπωρεί συνταξιούχους και ασφαλισμένους.
Για να είμαστε βέβαια δίκαιοι και ακριβείς, κάτι ολοκληρώθηκε. Και αυτό ήταν η πλήρωση της θέσης του Διοικητή του ΕΦΚΑ που ήταν για μήνες κενή. Η κυβέρνηση βρήκε τον κατάλληλο άνθρωπο και αυτός με τη σειρά του διόρισε ως νομικό σύμβουλο του ΕΦΚΑ έναν άλλο κατάλληλο άνθρωπο, ο οποίος συμπτωματικά χρωστά 100.000 Ευρώ στον ίδιο τον ΕΦΚΑ (!) για να κόψουν όλοι αυτοί μαζί σε λίγους μήνες, με «πόνο καρδιάς» βεβαίως, για άλλη μια φορά, τις συντάξεις…
Είναι γεγονός ότι απαιτείται ένας συνδυασμός δράσεων για την ενίσχυση των ελεγκτικών μηχανισμών, για στοχευμένους ελέγχους, για αποτρεπτικά πρόστιμα και για μείωση της ανεργίας, στη βάση της αποκατάστασης της αξιοπιστίας του συνταξιοδοτικού συστήματος. Εδώ όμως υπάρχει ένα «μικρό» πρόβλημα. Αυτή η αξιοπιστία έχει υπονομευθεί με τους νόμους Κατρούγκαλου και Αχτσιόγλου. Θυμίζουμε ενδεικτικά:
• Εφάρμοσαν 21 μειώσεις συντάξεων και αυξήσεις εισφορών,
• Ψήφισαν τη δημιουργία και τελικά την περικοπή της προσωπικής διαφοράς,
• Απομυζούν φορολογικά τους πάντες για να πετύχουν τα υπερπλεονάσματα και να κάνουν προεκλογικές παροχές,
• Εφαρμόζουν περικοπές ακόμα και στις συντάξεις κυρίας ασφάλισης,
• Θα εφαρμόσουν τις περικοπές στις προσωπικές διαφορές όπως ψήφισαν με το μεσοπρόθεσμο, παρά την προσπάθεια μερικών βουλευτών της κυβέρνησης να παραπλανήσουν την κοινή γνώμη.
Ήταν όλα άδικα και αχρείαστα – έγιναν όλα πράξη.
Σχετικά με τις εργασιακές διατάξεις του Δεύτερου μέρους του Ν/Σ για την αδήλωτη εργασία, θυμίζουμε ότι, από τα πρώτα χρόνια της κρίσης, η αδήλωτη εργασία είχε φτάσει σε εξαιρετικά υψηλά επίπεδα και τότε, η κυβέρνηση της ΝΔ, επί Υπουργίας Γιάννη Βρούτση, έλαβε συγκεκριμένα και αποφασιστικά μέτρα για την πάταξη της. Το 2013 δημιουργήθηκε η «ΕΡΓΑΝΗ» για την παρακολούθηση της μισθωτής εργασίας και η «ΑΡΤΕΜΙΣ», για την καταγραφή της αδήλωτης εργασίας, ενισχύθηκαν οι ελεγκτικοί μηχανισμοί του ΣΕΠΕ και θεσμοθετήθηκαν υψηλά και αυστηρά πρόστιμα, που τότε προκάλεσαν δυσφορία στους εργοδότες. Όχι με εισπρακτικό χαρακτήρα, αλλά για να αποτρέψουν τους εργοδότες στην παραβατικότητα και να δούμε αποτελέσματα.
Σύμφωνα με φετινά στοιχεία του συστήματος ΑΡΤΕΜΙΣ (Ιανουάριο 2018 ανακοινώθηκαν, αδύνατο να μη θυμούνται τουλάχιστο αυτά), η αδήλωτη ανασφάλιστη εργασία το Φεβρουάριο του 2013 ήταν 40,47%, ενώ στο τέλος του 2014, παραδόθηκε στο 13,82%. Μειώθηκε λοιπόν, η αδήλωτη εργασία κατά 27 ποσοστιαίες μονάδες, επί κυβερνήσεως της Νέας Δημοκρατίας, σε λιγότερο από 2 χρόνια. Μέσα σε 3 χρόνια κατάφεραν να μειώσουν την αδήλωτη εργασία μόνο κατά 2 επιπλέον ποσοστιαίες μονάδες.
Σήμερα λοιπόν τι γίνεται με το υπό συζήτηση Νομοσχέδιο; Η απάντηση είναι ότι επιβεβαιώνονται τα αυστηρά πρόστιμα που η κυβέρνηση της ΝΔ είχε θεσμοθετήσει τότε και συγκεκριμένα ακριβώς το ποσό των 10.500 ευρώ.
Έρχονται όμως και κάνουν μια αλλαγή: δίνουν εκπτώσεις 33% για τρίμηνη σύμβαση αν προσληφθεί μετά ο εργαζόμενος, 53% για εξάμηνη και 71% για ετήσια. Τι σημαίνει αυτό πρακτικά; Ότι ένας εργοδότης που θα δηλώσει έναν εργαζόμενο για τρεις μήνες θα πληρώσει με έναν μέσο μισθό σημερινό 360 ευρώ συνολικά εισφορές και θα γλιτώσει 3.140 ευρώ πρόστιμο. Δηλαδή, πρακτικά, λένε στους εργοδότες να μην δηλώνουν εργαζόμενους και αν τους πιάσουν, όποτε τους πιάσουν, τότε θα μπορούν να εκμεταλλευτούν αυτές τις εκπτώσεις. Ουσιαστικά, δημιουργούνται κίνητρα στους εργοδότες για να ενισχύσουν την αδήλωτη εργασία.
Ας είναι επομένως λίγο πιο προσεκτικοί οι σύντροφοι του Σύριζα όταν μιλούν για «αποκατάσταση των εργασιακών σχέσεων και του εργατικού δικαίου». Εμείς πάντως θα είμαστε εδώ, όποτε χρειαστεί, να τους θυμίζουμε…