Πέμπτη 5 Ιουλίου 2018

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε η πολιτική- πολιτιστική εκδήλωση των ΚΟ Μαντουδίου- Λίμνης, στο γήπεδο της Κηρίνθου την Τετάρτη 4/7.

Σε έναν όμορφα διαμορφωμένο χώρο, με συνθήματα και ταμπλό, εργαζόμενοι και λαϊκοί άνθρωποι όλων των ηλικιών έδωσαν το παρόν στη γιορτή που διοργανώθηκε, στην οποία παρουσιάστηκε αφιέρωμα στο εργατικό τραγούδι και ακολούθησε γλέντι με την ορχήστρα του Νίκου Ντάγκα.
Στην εκδήλωση μίλησε ο Μάκης Μακρής, Γραμματέας της ΤΕ Εύβοιας του ΚΚΕ, όπου αναλύοντας τις θέσεις του Κόμματος για τις τρέχουσες πολιτικές εξελίξεις, σημείωσε ανάμεσα σε άλλα:
«Το ΚΚΕ, με δικαιολογημένη υπερηφάνεια, γιορτάζει φέτος τα 100 χρόνια αγώνων και θυσιών. Γιατί το ΚΚΕ "έρχεται από πολύ μακριά και πάει πολύ μακριά".
Η συμβολή αυτή του Κόμματός μας έχει αφήσει ανεξίτιλα τα σημάδια της και στη ευρύτερη περιοχή της Βορειοκεντρικής Εύβοιας. Έχει καταγραφεί η πρωτοπόρα στάση και συμβολή των κομμουνιστών από τα πρώτα βήματα των εργατικών διεκδικήσεων στην περιοχή, την περίοδο του ...
μεσοπολέμου, με τη νικηφόρα απεργία των μεταλλωρύχων του Μαντουδίου το 1934.
Στην εποποιία της ΕΑΜικής και ΕΛΑΣίτικης Αντίστασης και του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας, του οποίου το Ανεξάρτητο Τάγμα Εύβοιας με αρχηγούς τον Ανάποδο και τον Βλαχούτσικο είχε την έδρα του σε τούτα εδώ τα μέρη. 
Μέσα στο μεγαλείο του αγώνα, πότε με  την προκήρυξη πότε και με το όπλο στο χέρι, αναδείχθηκαν λαϊκοί ηγέτες, αγωνιστές που δε λογάριασαν κόπους και θυσίες, που έδειξαν άφθαστο ηρωισμό στα πεδία των μαχών, στις φυλακές και εξορίες, στα εκτελεστικά αποσπάσματα. 
Τέτοιες μορφές έδρασαν και εδώ στα βουνά, τις κορφές και στα χωριά της Εύβοιας, όπως και σε ολόκληρη τη χώρα. Μέσα στον αγώνα για τη λευτεριά από την σκλαβιά των εκμεταλλευτών σμιλέυτηκαν προσωπικότητες, επώνυμοι και ανώνυμοι, που απέδειξαν το μεγαλείο του ανθρώπου όταν συνειδητοποιεί την αιτία των δεινών του και αποφασίζει να βγει στο προσκήνιο για να παλέψει για μια καλύτερη ζωή. Τέτοιους αγωνιστές διαπαιδαγώγησε το ηρωικό ΚΚΕ, ο Δημοκρατικός Στρατός Ελλάδας. Τέτοιους αγωνιστές διαπαιδαγώγησε η ανωτερότητα του σκοπού για τον οποίο παλεύει το ΚΚΕ, ο σοσιαλισμός- κομμουνισμός, σκοπός που δίνει μεγάλες δυνάμεις, εμπνέει, οδηγεί, δηλαδή η πάλη για μια κοινωνία που αξίζει ο άνθρωπος να ζει, χωρίς εκμετάλλευση. 
Αυτή η μεγάλη παρακαταθήκη και παράδοση συνεχίστηκε τα επόμενα δύσκολα χρόνια των διωγμών, με τη σημαντική δράση των συντρόφων μας ενάντια στη χούντα του 67-74, στους αγώνες μετά τη μεταπολίτευση για τη δουλειά, το ψωμί, κάθε λαϊκό δικαίωμα, στη μεγάλη απεργία των εργατών στο Σκαλιστήρι, στους ξεσηκωμούς των αγροτών ενάντια στον μεγαλοκτηματία Μπαίκερ που έκλεβε τον ιδρώτα τους. 
Αυτό το μεγαλείο της προσφοράς των κομμουνιστών στην περιοχή, μας δίνει σήμερα μεγάλη δύναμη για να συνεχίσουμε την πάλη για τον ίδιο σκοπό, την κατάργηση της εκμετάλλευσης. Γι’ αυτό και οι κομμουνιστές αναδείχθηκαν σε υπεύθυνες θέσεις από το λαό της περιοχής μέσα στους μαζικούς φορείς του λαϊκού κινήματος, αγωνίζονται μέχρι σήμερα και θα συνεχίσουν να το κάνουν και αύριο για να ξημερώσουν καλύτερες μέρες.
Φίλες και φίλοι, συντρόφισσες και σύντροφοι
Διανύουμε μια περίοδο που εγκυμονεί σοβαρές εξελίξεις.
Στο πρόσφατο Γιουρογκρουπ, παρά τους αστείους πανηγυρισμούς της κυβέρνησης και την προπαγάνδα της γραβάτας, όλα όσα συμφωνήθηκαν είναι αποκαλυπτικά για το τι μέλλει γενέσθαι και μετά τον Αύγουστο που τυπικά τελειώνει το μνημόνιο αλλά ουσιαστικά συνεχίζεται με ένα μεταμνημονιακό μνημόνιο. 
Συμφωνήθηκε η υλοποίηση όλων των αντιλαϊκών νόμων και η εφαρμογή και όσων έχουν ψηφιστεί και θα αρχίσει η εφαρμογή τους από του χρόνου.
Συμφωνήθηκε μέχρι το 2060 τα ματωμένα πλεονάσματα να είναι σε υψηλά επίπεδα. Πλεονάσματα που είναι τα δικά μας ελλείμματα σε μισθούς, συντάξεις, δικαιώματα.
Συμφωνήθηκε ότι θα υπάρχει μόνιμη εποπτεία, κάθε 3 μήνες, για την απρόσκοπτη εφαρμογή των μέτρων.
Τα πανηγύρια της κυβέρνησης για την επιμήκυνση για κάποια χρόνια της αποπληρωμής του κρατικού χρέους επίσης δεν αφορούν το λαό. Γιατί πρόκειται για ένα χρέος που ο λαός μας δεν έχει καμιά ευθύνη για τη δημιουργία του και αναγκάζεται να το πληρώνει. Ένα χρέος που δημιουργήθηκε από το ζεστό χρήμα που διαχρονικά όλες οι κυβερνήσεις του κεφαλαίου μπουκώνουν τους επιχειρηματικούς ομίλους, από τις δαπάνες για το ΝΑΤΟ που δεν έχουν σχέση με τις αμυντικές ανάγκες τις χώρας. Η όποια επιμήκυνση εφαρμοστεί δε θα ελαφρύνει το λαό μας, καθώς τα χρήματα που θα εξοικονομηθούν από τις περιβόητες δόσεις θα διατεθούν για άλλη μια φορά στα μονοπώλια για να κάνουν μπίζνες και να αυξάνουν τα κέρδη τους από το δικό μας ιδρώτα.
Το ΚΚΕ απευθύνεται στους εργαζόμενους, στη νεολαία, στους αυτοαπασχολούμενους επαγγελματίες και αγρότες, να πάρουν μαχητική θέση μπροστά στις εξελίξεις.
Να μη στοιχηθούν πίσω από το νέο αφήγημα της "μεταμνημονιακής εποχής", που είναι μια νέα επιχείρηση παραπλάνησης.
Σήμερα υπάρχει επιπλέον πείρα και από τη διακυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ. Υπάρχει η σκληρή πραγματικότητα που ζούμε και μας δείχνει κατάματα τι σημαίνει αυτή η περιβόητη μεταμνημονιακή εποχή που προπαγανδίζει η κυβέρνηση. 
Πλέον υπάρχει μεγάλη πείρα από τους εργαζόμενους όλων των κλάδων και χώρων δουλειάς. Σήμερα είναι αναγκαίο ο κάθε ένας που αγανακτεί από την κατάσταση που ζει να δει κατάματα την πηγή των λαϊκών προβλημάτων. Και αυτή δεν είναι άλλη από το κυνήγι του κέρδους από μια χούφτα παράσιτα που εκμεταλλεύονται το μόχθο μας, το νου και τα χέρια μας, τον ιδρώτα μας γιατί έχουν στην ιδιοκτησία τους τον πλούτο που παράγεται. Καλούμε κάθε εργαζόμενο και λαϊκό άνθρωπο να σκεφτεί καλά ότι και στην κρίση του συστήματος της εκμετάλλευσης και στην ανάπτυξή του, κέρδη και εργατικά λαϊκά δικαιώματα είναι δυο πράγματα ασυμβίβαστα.
Το ζουν καθημερινά οι εργάτες στην ΤΕΡΝΑ που η εκμετάλλευση και η τρομοκρατία πάει χέρι χέρι με τις επιδιώξεις της επιχείρησης να αδειοδοτηθεί για περαιτέρω επεμβάσεις στον φυσικό πλούτο της περιοχής. Για την αύξηση των κερδών δε λογαριάζει ούτε εργασιακά δικαιώματα ούτε αναγκαία μέτρα για την προστασία του περιβάλλοντος. Αντίστοιχα, στο Ναυπηγείο που οι εργολαβίες οργιάζουν και τα μέτρα υγιεινής και ασφάλειας να δεν επαρκούν γιατί κοστίζουν. Στα συσκευαστήρια που η εντατικοποίηση πάει σύννεφο. 
Το βιώνουν οι μικρομεσαίοι αγροτοκτηνοτρόφοι όλης της χώρας και οι παραγωγοί της περιοχής που ασφυκτιούν από την πολιτική που προωθεί τη συγκέντρωση της γης σε λιγότερα χέρια, ξεκληρίζει τους φτωχούς αγρότες, τους αφήνει απροστάτευτους στις φυσικές καταστροφές και απογειώνει τη φοροληστεία και τα διάφορα καπέλα στα αγροτικά εφόδια που είναι απαραίτητα για την παραγωγή των προϊόντων. Αυτή η πραγματικότητα δεν αντιστρέφεται με όποιους εξωδικαστικούς διακανονισμούς διαφημίζει η κυβέρνηση. Δηλαδή, αφού με την πολιτική της σημερινής και των προηγούμενων κυβερνήσεων χιλιάδες αγρότες καταχρεώθηκαν για να μπορέσουν να επιβιώσουν τώρα λέει ο ΣΥΡΙΖΑ δώστε τα με δόσεις, την ίδια στιγμή που στραγγίζει τις τσέπες τους. 
Από αυτή την πραγματικότητα δεν ξεφεύγουν οι εργαζόμενοι στον τουρισμό που είδαν τα δικαιώματά τους να τσακίζονται παρά το γεγονός ότι ο κλάδος δε γνώρισε κρίση. Είναι χαρακτηριστικό ότι στα μεγάλα ξενοδοχεία της Αγ. Άννας δεν υπάρχει ρεπό σε όλη τη σεζόν.
Οι εμποροϋπάλληλοι με την κατάργηση της Κυριακάτικης Αργίας, οι εργαζόμενοι στα σχολεία, τα νοσοκομεία, στους Δήμους, που χτυπιούνται στο όνομα της δημοσιονομικής προσαρμογής για την εξοικονόμηση ζεστού χρήματος για τα επενδυτικά σχέδια των επιχειρηματικών ομίλων.
Οι συνέπειες του καπιταλιστικού δρόμου ανάπτυξης που μόνο κριτήριο έχει την κερδοφορία των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων, αφορούν όλες τις εκφάνσεις της ζωής του λαού της περιοχής. Γιατί η καθημερινότητα του εργαζόμενου λαού περιλαμβάνει την ανάγκη να ζει σε ένα ασφαλές περιβάλλον, με τις αναγκαίες υποδομές στην αντιπυρική προστασία, σε αντιδιαβρωτικά, αντιλημμυρικά, αντισεισμικά έργα που να ανταποκρίνονται στις σύγχρονες απαιτήσεις. 
Ωστόσο, για την περιβόητη ανάπτυξη των κερδών των επιχειρηματικών ομίλων, δεν περισσεύουν κονδύλια για τις υποδομές αυτές. Χαρακτηριστικά η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ συνεχίζοντας την πολιτική των προηγούμενων κυβερνήσεων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ που τώρα μεταμφιέστηκε σε Κίνημα Αλλαγής, διατηρεί κλειστή τη στρόφιγγα για τη χρηματοδότηση τέτοιων έργων. Το αποτέλεσμα είναι οι σοβαρές ελλείψεις σε προσωπικό, υποδομές, τεχνικά μέσα και εξοπλισμό, ενώ μεγάλο πρόβλημα παραμένει το απαρχαιωμένο οδικό δίκτυο, η έλλειψη δασικών δρόμων και αντιπυρικών ζωνών.
Ανησυχούμε πολύ καθώς οι πυρκαγιές που έχουν εκδηλωθεί ήδη προμηνούν ένα δύσκολο καλοκαίρι εάν δε ληφθούν άμεσα μέτρα για την πρόληψη και την ενίσχυση της δασοπροστασίας. Οι κάτοικοι του δήμου Μαντουδίου- Λίμνης- Αγ. Άννας έζησαν από πρώτο χέρι τις καταστροφικές πυρκαγιές του 2016 και τις συνέπειές τους. 
Δυο χρόνια μετά με ευθύνη της κυβέρνησης, της Περιφέρειας και του Δήμου, όχι μόνο δεν ολοκληρώθηκαν τα αναγκαία έργα, αλλά ακόμα δεν έχει ολοκληρωθεί η αποκατάσταση των ζημιών που προκλήθηκαν, δε δόθηκαν αποζημιώσεις σ’ αυτούς που έχασαν το βιος τους.
Τα απαραίτητα αυτά τα έργα θα έδιναν διέξοδο στους χιλιάδες  οικοδόμους που μαστίζονται από την ανεργία. Όμως αυτά, για τη δική τους πολιτική, δεν είναι έργα ανάπτυξης, δεν εξασφαλίζουν κέρδη στο κεφάλαιο, δεν χρηματοδοτούνται από την Ε.Ε. καθώς χαρακτηρίζονται ως «μη επιλέξιμα». Δεν προβλέπονται στα μνημόνιά τους και τα «προαπαιτούμενα». Είναι ζημιά για τα «πλεονάσματά» τους. Αυτές τις επιλογές πληρώνει ο λαός.

Η κυβερνητική πολιτική τη στιγμή που αφήνει απροστάτευτο το δασικό πλούτο οδηγεί στον αφανισμό τον κλάδο των ρητινοκαλλιεργητών επιχειρώντας να επιβάλλει τη μείωση της επιδότησης που συμπληρώνεται με την αβάσταχτη φορολογία. Η συμβολή των ρητινοκαλλιεργητών στην κατάσβεση πολλών πυρκαγιών εν τη γεννέση τους την ώρα που εργάζονται για το μεροκάματό τους μέσα στο δάσος είναι πασίγνωστη στο λαό της Εύβοιας. Η εκδίωξή τους από τα δάση, μαζί με τα τεράστια προβλήματα επιβίωσης για τους ίδιους και τις οικογένειές τους θα δημιουργήσει τεράστιους κινδύνους για το περιβάλλον, τους κατοίκους, τους αγροτοκτηνοτρόφους και τις περιουσίες τους. Η στήριξη στο δίκαιο αγώνα τους και η ικανοποίηση των αιτημάτων τους θα έχει πολλαπλάσια οφέλη για το λαό της περιοχής.
Η Τομεακή Επιτροπή Εύβοιας του ΚΚΕ, απευθύνει κάλεσμα οργάνωσης της πάλης του λαού για να ληφθούν άμεσα μέτρα για τη δασοπροστασία της περιοχής, για να μπει εμπόδιο στην πολιτική που αφήνει απροστάτευτο τον δασικό πλούτο και προωθεί την εμπορευματοποίηση της γης.
Μέσα από τις παρεμβάσεις αυτές, με ανακοινώσεις, επισκέψεις στις πυροσβεστικές υπηρεσίες, αναδεικνύοντας τα προβλήματα αυτά και πιέζοντας για λύσεις στη Βουλή, στο Περιφερειακό και Δημοτικά Συμβούλια, με μεγάλο οδοιπορικό του Ριζοσπάστη δημοσιεύτηκε πριν 10 μέρες, καλούμε σε άμεση δράση για την προστασία του δασικού πλούτου και των λαϊκών περιουσιών.
Να μην επιτρέψουμε να παίζουν άλλο με την ίδια τη ζωή μας. Τα μέτρα για τα αναγκαία μέτρα δασοπροστασίας και τα αντίστοιχα αντιπλημμυρικά έργα, δεν παίρνουν άλλη αναβολή. Για να μη γίνει η περιοχή άλλη μια Μάνδρα. Αυτός που μπορεί να τα επιβάλλει είναι η οργανωμένη λαϊκή πάλη και δράση και όχι η λογική της ανοχής και αναμονής για τη λεγόμενη μεταμνημονιακή εποχή».

Κλείνοντας την ομιλία ανέφερε χαρακτηριστικά:
«Ελάτε να γιορτάσουμε μαζί τα 100 χρόνια του ΚΚΕ, που παραμένει το πιο νέο κόμμα. 
Έχουμε ακλόνητη πεποίθηση ότι ο τροχός της ιστορίας θα γυρίσει προς τα μπρος. Σήμερα, βγάζοντας τα αναγκαία συμπεράσματα από την 100 χρονη δράση του Κόμματός μας είμαστε πιο ικανοί για να φτάσουμε την ταξική πάλη μέχρι το τέλος. Μέχρι την τελική νίκη, την κατάκτηση της εξουσίας από την εργατική τάξη, που μπορεί να εκφράσει τα συμφέροντα όλων των καταπιεζόμενων λαϊκών στρωμάτων.
Ξέρουμε πολύ καλά ότι αυτό θα είναι υπόθεση της οργανωμένης δουλειάς που σήμερα μπορεί να φαίνεται άκαρπη, όμως είναι αυτή η δράση που μπολιάζει συνειδήσεις που αύριο θα τεθούν επικεφαλής της επαναστατικής ταξικής πάλης. Ξέρουμε καλά ότι ο δρόμος αυτός μπορεί να έχει πολλά ζιγκ ζαγκ, μπρος και πίσω, το κύριο όμως είναι να μη λοξοδρομείς. Η εμπειρία χρόνων και η πρόσφατη αποδεικνύει ότι καμιά κυβέρνηση που διαχειρίζεται το σύστημα της εκμετάλλευσης δε μπορεί να δώσει φιλολαϊκή διέξοδο και λύση.
Η λύση βρίσκεται στο δυνάμωμα της οργανωμένης εργατικής- λαϊκής πάλης, στο δυνάμωμα του ΚΚΕ παντού, πρώτα και κύρια στους χώρους δουλειάς, με σταθερό στόχο την ανατροπή της εξουσίας των αφεντικών».