Τετάρτη 4 Ιουλίου 2018

ΕΠΟ - Διεθνείς ατομικές διακρίσεις των πρωταγωνιστών του 2004

Ενός… καλού,  «μύρια έπονται»:  Έτσι έγινε και με την Εθνική του 2004, καθώς την κατάκτηση της ευρωπαϊκής κορυφής ακολούθησαν πολλές ατομικές διακρίσεις για τα μέλη της. Εδώ θα παραθέσουμε ενδεικτικά τις κυριότερες διεθνείς διακρίσεις των πρωταγωνιστών της ελληνικής επιτυχίας.

Πολυτιμότερος παίκτης (MVP) ο Ζαγοράκης

Η κορυφαία ατομική διάκριση δεν ήταν άλλη από την απονομή του τίτλου του MVP του τουρνουά στον αρχηγό της Εθνικής, Θοδωρή Ζαγοράκη. Mετά από ψηφοφορία ανακηρύχθηκε από τον απλό κόσμο και την τεχνική επιτροπή της Ευρωπαϊκής Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας, ο MVP του τουρνουά και συμπεριλήφθηκε στην All star 23αδα της διοργάνωσης. Όσοι ψήφισαν, είδαν στον Έλληνα αρχηγό τα ηγετικά προσόντα, το πάθος και τη δύναμη, τον κομβικό του ρόλο -ανασταλτικό αλλά και ενίοτε επιτελικό- στη μεσαία γραμμή, αλλά επίσης εκτίμησαν και μία φάση....
από αυτές που έχουν σημαδέψει την ιστορία του θεσμού: την περίφημη ντρίμπλα στον Λιζαραζού, το σταμάτημα, το σήκωμα του κεφαλιού και τη σέντρα ακριβείας στον Άγγελο Χαριστέα για το γκολ της νίκης επί της έως εκείνη τη στιγμή πρωταθλήτριας Ευρώπης, Γαλλίας.

Ωστόσο οι διακρίσεις μετά το πέρας του Euro δεν είχαν τελειωμό για τον Μακεδόνα άσο: τον Δεκέμβριο του 2004 αναδείχθηκε 5ος καλύτερος ποδοσφαιριστής της Ευρώπης στο έγκυρο δημοψήφισμα του γαλλικού περιοδικού FRANCE FOOTBALL, ήταν στη 18η θέση στην ψηφοφορία της FIFA και στην καλύτερη ενδεκάδα της γαλλικής εφημερίδα L' EQUIPE. Αξίζει επίσης να αναφερθεί και η ανάδειξη του ως κορυφαίου Έλληνα αθλητή για το 2004 από τον Π.Σ.Α.Τ. Στα χρόνια που ακολούθησαν υπήρξαν κι άλλες διακρίσεις για τον αρχηγό, όπως το γεγονός πως ήταν επίσημος προσκεκλημένος της UEFA στην κλήρωση του EURO 2008, στις 27/01/2006 στο Μοντρέ της Ελβετίας, όπου είχε την ευκαιρία να καμαρώσει την Εθνική μας να τοποθετείται αυτόματα επικεφαλής στο 1ο  γκρουπ δυναμικότητας, ως Πρωταθλήτρια Ευρώπης! 

Κορυφαίος κεντρικός αμυντικός ο Τραϊανός Δέλλας

Ο «Κολοσσός» της Εθνικής ήταν σημείο αναφοράς και συμπεριλήφθηκε στην καλύτερη ενδεκάδα του τουρνουά με δεδομένο το γεγονός ότι η Ελλάδα δέχτηκε τέσσερα γκολ στην τελική φάση. Στο αφιέρωμα του uefa.com αναφέρεται πως ο Δέλλας «έδωσε μια σειρά από αξέχαστες παραστάσεις», ξεχωρίζοντας φυσικά το «ασημένιο γκολ» στον ημιτελικό με την Τσεχία, το οποίο εκχώρησε στην Εθνική το δικαίωμα συμμετοχής στον τελικό. Ο έτερος σέντερ μπακ που επελέγη στην καλύτερη 11άδα του τουρνουά ήταν ο Πορτογάλος Ρικάρντο Καρβάλιο.

Κορυφαίος δεξιός οπισθοφύλακας ο Σεϊταρίδης

Καλύτερος δεξιός μπακ του EURO 2004 αναδείχτηκε ο Γιούρκας Σεϊταρίδης, ο οποίος είχε συμβολή στο αμυντικό, αλλά και στο επιθετικό παιχνίδι της Εθνικής: στην πρεμιέρα εναντίον της Πορτογαλίας, κέρδισε πέναλτι. Ο Σεϊταρίδης έφερε εις πέρας και πρόσθετους αμυντικούς ρόλους που του ανέθεσε ο Ότο Ρεχάγκελ, όπως το ατομικό μαρκάρισμα του Τιερί Ανρί και ο περιορισμός του (1ου σκόρερ) Μίλαν Μπάρος. Καλύτερος αριστερός μπακ ήταν ο Ιταλός Τζιανλούκα Ζαμπρότα. 

Ότο Ρεχάγκελ

Η Γερμανική Ακαδημία Ποδοσφαιρικού Πολιτισμού, τίμησε τον αρχιτέκτονα της ελληνικής επιτυχίας, Ότο Ρεχάγκελ, απονέμοντας του το βραβείο "Dr. Walter Bensemann".Το συγκεκριμένο βραβείο είναι ένα από τα σημαντικότερα στη Γερμανία και φέρει το όνομα του ιδρυτή (1920) του περιοδικού Kicker, Dr. Walter Bensemann. Η παράδοση του βραβείου έγινε σε εκδήλωση που έλαβε χώρα στις 29 Οκτωβρίου σε συνεργασία με το δήμο της Νυρεμβέργης, από τον Δήμαρχο της πόλης και τους υπεύθυνους της ακαδημίας ποδοσφαιρικού πολιτισμού.

"Ηταν και θα είναι πάντα παιδί της Bundelsiga, ενώ τα τελευταία χρόνια με την επιτυχία του στο ελληνικό εθνικό συγκρότημα απόλαυσε και διεθνείς διακρίσεις. Ηταν ο Οτο της Ελλάδας, αλλά παραμένει και ο δικός μας, Konig Otto", αναφέρει το σχετικό κείμενο με το οποίο ανακοινώθηκε η βράβευση του Ρεχάγκελ. Η βράβευση συνοδεύετηκε από χρηματικό έπαθλο 10.000 ευρώ. Στο παρελθόν την ίδια διάκριση έχουν λάβει προσωπικότητες όπως οι Φραντς Μπέκεμπαουερ, Αλφρέδο ντι Στέφανο και  Φέρεντς Πούσκας.

Επίσης, ο κ. Ρεχάγκελ έγινε ο τέταρτος Γερμανός τεχνικός που τιμήθηκε με το βραβείο «επιτεύγματος ζωής» της ποδοσφαιρικής ομοσπονδίας της Γερμανίας (DFB), για την προσφορά του στο ποδόσφαιρο. «Ο Ότο Ρεχάγκελ έχει αφήσει το στίγμα του στο γερμανικό ποδόσφαιρο με τον αξεπέραστο τρόπο του» δήλωσε ο πρόεδρος της DFB, Βόλφγκανγκ Νίρσμπαχ. «Κέρδισε μια σειρά από τίτλους με την Βέρντερ Βρέμης, κατάκτησε έναν εντυπωσιακό τίτλο με τη νεοφώτιστη Καϊζερσλάουτερν το 1998 κι έγραψε ιστορία κερδίζοντας τον τίτλο στο Euro 2004 με το αουτσάιντερ, την Ελλάδα. Ο Ότο είναι μια μεγάλη προσωπικότητα κι ένα απόλυτο πρότυπο», πρόσθεσε ο Γερμανός παράγοντας.

Spiegel και Equipe για Ζαγοράκη και Χαριστέα

Οι ειδήμονες του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου δεν ξέχασαν τη συμβολή του Άγγελου Χαριστέα, σκόρερ του «χρυσού» γκολ στον τελικό, αλλά και την απόδοση του αρχηγού, Θοδωρή Ζαγοράκη. Έτσι, το 2016, με αφορμή το EURO της Γαλλίας, δύο από τα πιο σημαντικά ποδοσφαιρικά έντυπα σε παγκόσμιο επίπεδο, τους κατατάσσουν μεταξύ των κορυφαίων στην ιστορία των Ευρωπαϊκών Πρωταθλημάτων.

Το γερμανικό περιοδικό «Spiegel» κατέγραψε τη λίστα με τις 50 σπουδαιότερες μορφές στην ιστορία της διοργάνωσης, με τον Θοδωρή Ζαγοράκη και τον πρώτο μας σκόρερ Άγγελο Χαριστέα, να βρίσκονται στην 46η και στην 49η θέση αντίστοιχα. «Στη μεγαλύτερη έκπληξη στην ιστορία του Euro, την κατάκτηση της διοργάνωσης από την Ελλάδα, ο αρχηγός της Θοδωρής Ζαγοράκης ήταν ο κορυφαίος παίκτης σε ολόκληρο το τουρνουά και εκείνος που έδινε άλλη έκταση στο κέντρο της ομάδας του Ότο Ρεχάγκελ» σημειώνει το «Spiegel» για τον Ζαγοράκη, ενώ ειδική αναφορά κάνει και στον Άγγελο Χαριστέα..

Όμως ο Άγγελος Χαριστέας και Θοδωρής Ζαγοράκης βρίσκονται στον κατάλογο με τους 100 κορυφαίους παίκτες στην ιστορία των EURO, όπως καταρτίστηκε από τη συντακτική ομάδα της έγκριτης γαλλικής αθλητικής εφημερίδας «L' Equipe» και μάλιστα οι Γάλλοι βάζουν σε υψηλότερες θέσεις τους δύο Έλληνες απ' ό,τι οι Γερμανοί, αφού ο Άγγελος Χαριστέας βρίσκεται στην 19η θέση και ο MVP της διοργάνωσης του 2004, Θοδωρής Ζαγοράκης στην 34η.

Οι δημοσιογράφοι της γαλλικής εφημερίδας κατέταξαν τους ποδοσφαιριστές με βάση τις προσωπικές επιδόσεις τους, αλλά και τη συνολική εμφάνιση της ομάδας τους στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα. Βάσει αυτών, στην κορυφή της λίστας βρίσκεται ο Γάλλος Μισέλ Πλατινί και ακολουθούν οι Μάρκο Φαν Μπάστεν (Ολλανδία), Τσάβι (Ισπανία), Αντρές Ινιέστα (Ισπανία) και Φραντς Μπεκενμπάουερ (Γερμανία). Τη δεκάδα συμπληρώνουν: Ζινεντίν Ζιντάν (Γαλλία), Φερνάντο Τόρες (Ισπανία), Λεβ Γιασίν (ΕΣΣΔ), Αντόνιν Πανένκα (Τσεχοσλοβακία), Ματίας Ζάμερ (Γερμανία).

Επίσης οι Άγγελος Χαριστέας, Θοδωρής Ζαγοράκης και Τραϊανός Δέλλας ήταν μέσα και στους 50 υποψηφίους στο δημοψήφισμα της UEFA για την κορυφαία 11άδα στην ιστορία των EURO.

Αντώνης Νικοπολίδης

Ο τερματοφύλακας της Πρωταθλήτριας Ευρώπης 2004, που πραγματοποίησε εξαιρετικές εμφανίσεις στην τελική φάση, ήταν επίσημος καλεσμένος της UEFA στην κλήρωση της προκριματικής φάσης του EURO 2016 που έλαβε χώρα στη  Νίκαια της Γαλλίας στις 23/02/2014, μαζί με 13 ακόμη τερματοφύλακες των νικητριών ομάδων της διοργάνωσης. Ο Νικοπολίδης και οι  Ίβο Βίκτορ (Τσεχοσλοβακία, 1976), Αντρέας Κέπκε (Γερμανία, 1996), Ντίνο Τζοφ (Ιταλία, 1968) και Πέτερ Σμάιχελ (Δανία, 1992), ήταν μεταξύ εκείνων που έκαναν τον διαχωρισμό των ομάδων σε έξι γκρουπ δυναμικότητας.

*Η Εθνική ομάδα, μετά την ανάδειξή της σε Πρωταθλήτρια Eυρώπης, μπήκε για πρώτη φορά στην 20άδα του FIFA Ranking και η καλύτερή της θέση εκείνη τη χρονιά ήταν η 14η στον κόσμο.

*Αμέτρητες οι εντός συνόρων διακρίσεις και βραβεύσεις για την Εθνική, αλλά και για τους ποδοσφαιριστές ατομικά, από τη λήξη του τελικού και μετά, οι οποίες φυσικά συνεχίζονται αδιάκοπα! Πάρα πολλοί οι επίσημοι φορείς που βράβευσαν την Πρωταθλήτρια Ευρώπης 2004 και τα μέλη της. Πέραν της πολιτικής ηγεσίας, ο ΠΣΑΤ, πολιτιστικοί και αθλητικοί σύλλογοι, φορείς της τοπικής αυτοδιοίκησης κ.ά.