Δευτέρα 26 Οκτωβρίου 2020

ΕΤΕΛΕΣΘΗ Η ΑΡΧΑΙΟΠΡΕΠΗΣ ΘΕΙΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΙΑΚΩΒΟΥ ΤΟΥ ΑΔΕΛΦΟΘΕΟΥ ΣΤΟΝ Ι. Ν. ΑΓ. ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ ΠΟΛΙΟΥΧΟΥ ΧΑΛΚΙΔΟΣ

Με αρχαιοπρεπή μεγαλοπρέπεια ετελέσθη, την Κυριακή 25 Οκτωβρίου 2020, το πρωί, στην Παλαιοχριστιανική Βασιλική της Πολιούχου Χαλκίδος Αγίας Παρσκευής, η Αρχαιοπρεπής Θεία Λειτουργία του Αγίου Ιακώβου του Αδελφοθέου, από τον Σεβασμιώτατο Ποιμενάρχη μας, Μητροπολίτη Χαλκίδος κ. Χρυσόστομο, συλλειτουργούντων και άλλων Κληρικών της Τοπικής μας Εκκλησίας και τη συμμετοχή ευσεβών χριστιανών. 
Η Θεία Λειτουργία αυτή, η οποία έχει καθιερωθεί, προ πολλών ετών, να τελείται Στον Ιερό Ναό της Πολιούχου μας, την Κυριακή μετά την ημέρα μνήμης του Αγίου Ιακώβου (23 Οκτωβρίου), διαδόθηκε υπό το όνομα του Αγίου Ιακώβου και ανήκει στο λεγόμενο Συριακό ή Αντιοχειανό λειτουργικό τύπο. Η απόδοσή της στον Άγιο Ιάκωβο, πρώτο Επίσκοπο Ιεροσολύμων καθώς και οι εσωτερικές ενδείξεις ....μαρτυρούν, ότι πρόκειται για Λειτουργία των πρώτων χριστιανικών χρόνων, που διαμορφώθηκε στα Ιεροσόλυμα και στη συνέχεια διαδόθηκε σε άλλες πόλεις της Παλαιστίνης, στη Συρία, την Αραβία, το Σινά, την Αίγυπτο, την Ελλάδα και στις Σλαβικές χώρες.
Μετά την ανάγνωση του Ευαγγελικού Αναγνώσματος, ο Σεβασμιώτατος κήρυξε τον θείο λόγο στους πιστούς, ερμηνεύοντας το περιεχόμενο της διατεταγμένης ευαγγελικής περικοπής (Λκ. 8, 27-39), όπου τόνισε τις ολέθριες επιπτώσεις, που έχει για τον άνθρωπο, η διαλεκτική με τον διάβολο.
Κατά τη διάρκεια της Θείας Λειτουργίας τέθηκε προς προσκύνηση των πιστών τεμάχιο Ιερού Λειψάνου του Αγίου Ιακώβου του Αδελφοθέου, το οποίο φυλάσσεται στην Ιερά Μητρόπολη και το σύνολο των ιερών ακολουθιών μεταδόθηκε ζωντανά από τον ραδιοφωνικό σταθμό της Ι. Μητροπόλεως (97, 7fm)