Τετάρτη 8 Δεκεμβρίου 2021

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ Λαϊκής Συσπείρωσης Κύμης- Αλιβερίου, για την αντιμετώπιση της πανδημίας

8/12/ 2021
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
« Αντιμετώπιση της πανδημίας με την λήψη άμεσων μέτρων και πρωτοβουλιών».

Στη συνεδρίαση του Δ.Σ του Δήμου Κύμης Αλιβερίου, την Τρίτη 7/12, οι δημοτικοί σύμβουλοι της Λαϊκής Συσπείρωσης Κώστας Κέκης και Κώστας Καρτελιάς με αφορμή την έξαρση της πανδημίας στον Δήμο μας έθεσαν ως ερώτημα την ανάγκη πρωτοβουλιών και λήψης μέτρων από το Δήμο, για την αντιμετώπιση της πανδημίας, ώστε να ασκηθεί πίεση προς την Κυβέρνηση και το Υπουργείο Υγείας.
Η εύστοχη ερώτηση αναδεικνύει τα χρόνια προβλήματα της υγείας και υιοθετήθηκε ομόφωνα να χρησιμοποιηθεί ως ψήφισμα διαμαρτυρίας.
Είναι πρόκληση για το λαό τις περιοχής μας να παραμένουν εν μέσο πανδημίας τα χρόνια προβλήματα των υγειονομικών μονάδων του δήμου μας. Με το Γ.Ν. Κύμης για... της κάλυψη των εφημεριών να έχουν«επιστρατευθεί» οι δύο Νεφρολόγοι της Μονάδας Τεχνητού Νεφρού, ενώ υπάρχει μόλις ένας Καρδιολόγος αντί για τρεις. Στο Μικροβιολογικό Τμήμα δεν πραγματοποιούνται εξετάσεις για καλλιέργεια και λήγουν οι συμβάσεις των εργαζομένων στην καθαριότητα και προωθείται η «λύση» του εργολάβου από την Κυβέρνηση.
Στο Κ. Υγείας Αλιβερίου οι γιατροί αναγκάζονται σε 8 έως 10 εφημερίες το μήνα, ενώ πρόσφατα ζητήθηκε οι γιατροί του ΚΥ να συμβάλουν στις εφημερίες του Νοσοκομείου Χαλκίδας. Ουσιαστικά το ΚΥ υπολειτουργεί καθώς καλύπτεται 1 από τις 10 θέσεις Γενικής Ιατρικής και Παθολογίας, ενώ ο μοναδικός Καρδιολόγος βρίσκεται δύο μέρες στο ΚΥ και τρείς στο Νοσοκομείο Κύμης. Το επόμενο διάστημα το ΚΥ θα μείνει επίσης χωρίς ακτινολόγο καθώς στις 31/12 συνταξιοδοτείται ο μοναδικός ακτινολόγος που υπηρετεί. Απαράδεκτη είναι και η κατάσταση στον τομέα της καθαριότητας όπου υπάρχει μόνο μια συμβασιούχος καθαρίστρια για τα 1300τμ του κτιρίου.

Ακολουθεί ολόκληρο το ερώτημα:

« Με αφορμή την εξέλιξη του 4ου κύματος της πανδημίας που για το Νοέμβρη έκλεισε με τον τραγικό απολογισμό, των πάνω από 18.000 νεκρών συνολικά, των 200.000 κρουσμάτων και των 690 διασωληνωμένων συνανθρώπων δε χωράει κανένας εφησυχασμός. Δυστυχώς η κατάσταση στο Δήμο μας δεν είναι καλή, αρκετά είναι τα κρούσματα και κάποιοι όπως μαθαίνουμε νοσηλεύονται ακόμη και διασωληνωμένοι. Τους ευχόμαστε ταχεία ανάρρωση.
Έχουν περάσει σχεδόν δύο χρόνια από την εμφάνιση της πανδημίας, το δημόσιο σύστημα υγείας αναμετράται με την πανδημία, με τεράστιες ελλείψεις, που η διαχρονικότητά τους αναδεικνύει και τις τεράστιες ευθύνες τόσο της κυβερνητικής διαχείρισης αυτά τα δύο χρόνια όσο και των προηγούμενων κυβερνήσεων, που αντιμετωπίζουν την υγεία του λαού ως κόστος, του φαρμάκου και των εμβολίων ως μέσο κερδοφορίας των επιχειρηματικών ομίλων.
        Με αυτήν την λογική επιβλήθηκε η ποινή των 100 ευρώ σε ανεμβολίαστους άνω των 60 ετών και ονομάστηκε «αντίτιμο υγείας». Πέρα από εργαλείο αποθέωσης της «ατομικής ευθύνης» κοινωνικού αυτοματισμού, συγκαλύπτει την εγκληματική κυβερνητική πολιτική, ουσιαστικά αποτελεί ένα «κορονοσήλειο», αντί να παρθούν μέτρα πρόληψης και θεραπείας με ευθύνη του κράτους.
Οδηγούμαστε σε πολύ επικίνδυνα μονοπάτια για την καθιέρωση αντίστοιχων χαρατσιών και για άλλες παθήσεις με προκάλυμμα την ευθύνη των ασθενών, στο πλαίσιο του εμπορευματοποιημένου συστήματος Υγείας και ανταποδοτικότητας όσον αφορά την παροχή υπηρεσιών στο δημόσιο σύστημα Υγείας για συγκεκριμένες κατηγορίες ανθρώπων που θα θεωρούνται ότι «δεν τηρούν υπεύθυνη στάση».
Κλείνοντας να θυμίσω πως τα παρακάτω θέματα δυστυχώς τα έχουμε επανειλημμένως θέσει και στην αρχή της πανδημίας. Θεωρούμε πως αυτή η κατάσταση αφορά και το Δήμο, παρότι δεν είναι στις άμεσες αρμοδιότητές του.
Ωστόσο θα πρέπει να πάρουμε πιο δραστικά μέτρα πίεσης προς την Κυβέρνηση και το Υπουργείο Υγείας και προτείνουμε:

1.   Να ενισχυθεί περαιτέρω το Νοσοκομείο Κύμης, το Κέντρο Υγείας Αλιβερίου, τα Περιφερειακά και τα αγροτικά ιατρεία. Να μετατραπούν σε συμβάσεις αορίστου χρόνου οι συμβάσεις όλων των επικουρικών εργαζομένων.

2.   Ο ΕΟΔΥ θα πρέπει να συμβάλει και στη θωράκιση των σχολείων καθώς σύμφωνα με τα στοιχεία που υπάρχουν πανελλαδικά, το μήνα Νοέμβρη 1 στα 4 κρούσματα ήταν μαθητής.

3.   Επίσης, προτείνουμε με ευθύνη του Δήμου να κληθεί κλιμάκιο της ΥΠΕ και να οργανωθεί άμεσα εκστρατεία ενημέρωσης του λαού της περιοχής μας για την αναγκαιότητα του εμβολιασμού, ώστε οι εκατοντάδες συμπολίτες μας που ακόμη έχουν προβληματισμούς σε σχέση με τον εμβολιασμό να πεισθούν να πραγματοποιήσουν άμεσα τον εμβολιασμό. Να απαιτήσουμε να είναι δωρεάν τα rapid test και για τους ανεμβολίαστους συμπολίτες μας ώστε να μπορούν να πάνε στη δουλειά τους χωρίς να αναγκάζονται να πληρώνουν.  

Ερωτάστε: « Προτίθεστε να υλοποιήσετε τα παραπάνω μέτρα που προτείνουμε; »

Για τη Λαϊκή Συσπείρωση  
Κώστας Κέκης
Κώστας Καρτελιάς