Τετάρτη 8 Δεκεμβρίου 2021

Επιτάχυνση του αναμνηστικού εμβολιασμού

Η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών συνιστά τη χορήγηση της 3ης αναμνηστικής δόσης σε όλους τους πολίτες 18 και άνω:
Τρεις μήνες μετά την ολοκλήρωση του εμβολιασμού τους που έγινε  με δύο δόσεις.
Τρεις μήνες μετά τη διάγνωσή της σε περίπτωση προηγηθείσας νόσησης.
Δύο μήνες σε όσους έχουν εμβολιαστεί με το εμβόλιο της Johnson & Johnson.
Η πλατφόρμα για τα ραντεβού είναι ήδη ανοιχτή και υπάρχουν αρκετά διαθέσιμα ραντεβού.   Σημειώνεται ότι:
Ήδη έχουν κλειστεί περισσότερα από 1,5 εκατομμύριο ραντεβού και υπάρχουν διαθέσιμα άλλα τόσα.
Ο σχεδιασμός είναι όλοι όσοι έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους τέλη Αυγούστου και αρχές Σεπτεμβρίου να μπορέσουν να κάνουν την αναμνηστική δόση έως τα μέσα.... Ιανουαρίου.
Η Επιτροπή κατέληξε στην απόφαση αυτή συνεκτιμώντας τη διαφαινόμενη μεταβολή του κινδύνου μόλυνσης από την παραλλαγή «Όμικρον» σε συνδυασμό με την έναρξη του χειμώνα που καθιστούν απαραίτητη την όσο το δυνατόν μεγαλύτερη αύξηση της προστασίας έναντι της νόσου Covid-19 μέσω της επιτάχυνσης του αναμνηστικού εμβολιασμού. Επισημαίνεται ότι και άλλες χώρες, παραδείγματος χάριν η Αγγλία έχει το ίδιο διάστημα εμβολιασμού με αναμνηστική δόση, στους τρεις μήνες και πολλές άλλες χώρες έχουν στους πέντε μήνες.

Τα τρία σημαντικά όπλα για την αντιμετώπιση της πανδημίας
Τρία είναι σήμερα τα σημαντικά όπλα που έχουμε στη διάθεσή μας, προκειμένου να αντιμετωπίσουμε την πανδημία:
Πρώτον: Εμβολιαζόμαστε για να προστατεύσουμε τον εαυτό μας, να μη νοσήσουμε βαριά, να μην κινδυνεύσουμε, αλλά και για να μην μεταδώσουμε τον ιό στο περιβάλλον μας και γενικότερα στην κοινότητα.
Δεύτερον: Κάνουμε όλοι- εμβολιασμένοι και μη- συστηματική χρήση του testing, προκειμένου να ξέρουμε ποια είναι η κατάστασή μας, αλλά και για να  μη  μεταφέρουμε άθελά μας τη λοίμωξη στο περιβάλλον μας. Σημειώνεται ότι τη Δευτέρα θα ξεκινήσει δωρεάν διάθεση self-test σε κάθε ενήλικα πολίτη.
Και τρίτον: Τηρούμε τα μέτρα ατομικής προστασίας, κυρίως τη χρήση μάσκας που είναι υποχρεωτική, τόσο σε κλειστούς όσο και ανοιχτούς χώρους όπου υπάρχει συγχρωτισμός.