Τετάρτη 8 Δεκεμβρίου 2021

Η Ελλάδα γίνεται κόμβος για επενδύσεις υψηλής τεχνολογίας

Ένας ακόμη κολοσσός της τεχνολογίας και του online εμπορίου η Amazon Web Services  επιλέγει την Ελλάδα για  για να εγκαταστήσει μια από τις 11 Τοπικές Ζώνες, που σχεδιάζει να δημιουργήσει στην Ευρώπη. Σε σύσκεψη που είχε χθες ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης με στελέχη της εταιρείας  ανέφερε  ανάμεσα στα άλλα, για την απόφαση αυτή:
Είναι μια σημαντική μέρα για την Ελλάδα, μια σημαντική μέρα για την Amazon. Η χώρα αλλάζει με γρήγορους ρυθμούς. Γίνεται πραγματικά κόμβος για επενδύσεις υψηλής τεχνολογίας, ειδικά σε κέντρα δεδομένων. Και είναι πολύ ενθαρρυντικό για εμάς που πολύ σημαντικοί σημαντικοί παγκόσμιοι «παίκτες» επιλέγουν την Ελλάδα για να έχουν μόνιμη παρουσία.
Είναι μια ακόμη ψήφος εμπιστοσύνης για τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας. Έχουμε ξεκινήσει μια πολύ μεγάλη προσπάθεια ψηφιοποίησης του κράτους. Έχουμε μια πολιτική για το «cloud first» και σκοπεύουμε να καθιερώσουμε την Ελλάδα ως ένα κέντρο υποδοχής δεδομένων. Η Κυβέρνηση είναι πλήρως ευθυγραμμισμένη για να υποστηρίξει... αυτό το όραμα και είμαι πολύ χαρούμενος που ανταποκρίνεστε  σε αυτό και που θα αυξήσετε σημαντικά την παρουσία σας στην Ελλάδα.
Η τραγωδία του COVID ήταν αφορμή να επιταχύνουμε τη διαδικασία ψηφιοποίησης. Έχουμε μια εξαιρετικά σχεδιασμένη επιχείρηση εμβολιασμού, πλήρως ψηφιακή. Αυξάνουμε συστηματικά τις υπηρεσίες για επιχειρήσεις και πολίτες που παρέχονται ηλεκτρονικά.
Η Ελλάδα έχει αποκτήσει τώρα ένα γρήγορα αναπτυσσόμενο τεχνολογικό οικοσύστημα. Έχουμε ήδη τέσσερις ή πέντε «unicorns» (εταιρείες με αποτίμηση άνω του 1 δισεκ. δολαρίων) στην Ελλάδα, και υπάρχει τεράστιο ενδιαφέρον από startups και αναπτυξιακά κεφάλαια στον τομέα της τεχνολογίας. Και ο πραγματικός λόγος πίσω από αυτό έχει να κάνει με το ανθρώπινο δυναμικό μας.
Σημειώνεται ότι οι Τοπικές Ζώνες -μια από τις οποίες εγκαθίσταται στη χώρα μας- μειώνουν τον χρόνο απόκρισης (latency) εφαρμογών. Προσφέρουν υπολογιστική ισχύ, ψηφιακό αποθηκευτικό χώρο, βάσεις δεδομένων και άλλες επιλεγμένες υπηρεσίες μέσω υποδομών που εγκαθίστανται πολύ κοντά σε μεγάλα αστικά, βιομηχανικά και τεχνολογικά κέντρα. Μ’ αυτόν τον τρόπο, οι Τοπικές Ζώνες της AWS επιταχύνουν τις αποκρίσεις στο επίπεδο των ελάχιστων χιλιοστών του δευτερολέπτου, διευκολύνοντας ουσιαστικά δραστηριότητες όπως οι χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες, η παραγωγή πολυμέσων, η ζωντανή ροή βίντεο, το gaming υψηλών απαιτήσεων, οι προσομοιώσεις, τα περιβάλλοντα επαυξημένης και εικονικής πραγματικότητας και η μηχανική μάθηση.