Παρασκευή 7 Ιανουαρίου 2022

Πάνω από 320 εκατομμύρια ευρώ για δωρεάν τεστ

Όλα τα συναρμόδια Υπουργεία -και το Υπουργείο Παιδείας και το Υπουργείο Υγείας- και ο ΕΟΔΥ και όλες οι υπόλοιπες δομές, προφανώς και έχουν υπόψη τους την πίεση που θα δεχθούν το επόμενο διάστημα, εξαιτίας της έκρηξης ζήτησης για διαγνωστικό έλεγχο. Και σε αυτή τη φάση, όπως και στην προηγούμενη, θα διατεθούν εκατομμύρια δωρεάν τεστ σε μαθητές και εκπαιδευτικούς, έτσι ώστε να διασφαλίσουμε στον μεγαλύτερο δυνατό βαθμό ότι η επιδημιολογική τους κατάσταση είναι τέτοια που θα τους επιτρέπει να συμμετέχουν στη διά ζώσης εκπαιδευτική διαδικασία. Δεν υπάρχει χώρα στον κόσμο που να έχει κάνει τόσα πολλά, στον τομέα του τεστ, όσο η χώρα μας.
Πρώτα απ’ όλα, στο προηγούμενο διάστημα έχουμε διαθέσει πάνω από 320-340... εκατομμύρια για δωρεάν τεστ στο σύνολο του πληθυσμού. 
Πάνω από 8,5 εκατομμύρια τεστ, rapid και μοριακά, έχει παράσχει δωρεάν μόνο ο ΕΟΔΥ. Πάνω από 86 εκατομμύρια self test δωρεάν σε οκτώ εκατομμύρια πολίτες. Η συντριπτική πλειοψηφία των εντοπισμένων κρουσμάτων προέκυψε από τα τεστ αυτά. 
Στα σχολεία, το 85% των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων προέκυψαν από τα self test και στην κοινότητα ένα στα πέντε από τα εντοπισμένα κρούσματα προέκυψαν από τα δωρεάν self test που έδωσε η Ελληνική Πολιτεία.
Έχουμε προκρίνει μία επιλογή που δίνει τη δυνατότητα επαναληπτικών τεστ στους πολίτες και μοριακών και rapid δωρεάν από τις δομές, αλλά και self test μέσα από την εκτεταμένη παροχή δωρεάν που έχουμε κάνει όλο το προηγούμενο διάστημα. Η πραγματικότητα είναι ότι το τελευταίο διάστημα, λόγω της «Ο», υπήρξε μία αύξηση και μία πίεση και στα PCR. Γι’ αυτό και έχει δοθεί και η οδηγία από ειδικούς ότι όποιος εμβολιασμένος διαπιστώνεται  με rapid ότι νοσεί, να μην υπάρχει ανάγκη να κάνει PCR.