Ήθελε από μικρή να ξεχωρίζει, να κάνει πράγματα... κόντρα στο ρεύμα, κόντρα σε «πιστεύω» και κατεστημένες αντιλήψεις. Και σήμερα η Σάλιμα Μουκασάνγκα στα 34 της θα ζήσει αυτό που ονειρευόταν: θα γράψει ιστορία ως η πρώτη γυναίκα διαιτητής στο Κύπελλο Εθνών Αφρικής.
«Θα δείξουμε στον κόσμο τι μπορούμε να πετύχουμε. Θα δείξουμε ότι μπορούμε να τα καταφέρουμε σε ένα άθλημα που θεωρείται... ανδρικό. Θα πετύχουμε!».
Το λέει και το πιστεύει. Διότι, πρώτα απ' όλα, πιστεύει στον εαυτό της. Αυτό το ονειροπόλο κορίτσι από την Ρουάντα, που μεγάλωσε φυσικά στην φτώχεια, που λάτρευε το μπάσκετ και ήθελε με αυτό να ασχοληθεί επαγγελματικά, που σκεφτόταν πως θα μπορούσε να βρει μια διέξοδο για να γίνει κάτι μεγάλο και τρανό.
Σαν να ένιωθε πως ήταν ξεχωριστή η Σάλιμα. Ακόμα κι όταν αντιλήφθηκε πως με το μπάσκετ δεν θα μπορούσε να τα καταφέρει, έβαλε στόχο κάτι πιο δύσκολο, πιο μεγάλο, ίσως πιο... άπιαστο. Ένα κορίτσι που αποφάσισε στα 15 του να γίνει διαιτητής.... ποδοσφαίρου!
Δυο δεκαετίες μετά πια, το κορίτσι έγινε γυναίκα, πήγε στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο σε παιχνίδια του τουρνουά γυναικών, έχει σφυρίξει στο Παγκόσμιο Κύπελλο των γυναικών, σε παιχνίδια ανδρών στην πατρίδα της και σήμερα το απόγευμα θα είναι αυτή που θα διαιτητεύσει σε μια αναμέτρηση του Κυπέλλου Εθνών Αφρικής. Ήταν τέταρτη πριν από μερικές ημέρες στο παιχνίδι της Γουινέας με το Μαλάουι, αλλά όχι αυτό δεν είναι αρκετό.
Σε μερικές ώρες η Σάλιμα θα μπει πρώτη στον αγωνιστικό χώρο του σταδίου «Αχμαντού» στο Γιαουντέ, θα έχει δίπλα της άλλες δύο γυναίκες ως βοηθούς και θα τις ακολουθήσουν οι 22 ποδοσφαιριστές από την Ζιμπάμπουε και τη Γουινέα. Η εικόνα θα ταξιδέψει σε όλο τον κόσμο: ποτέ πριν σε αγώνα αυτής της διοργάνωσης στη «μαύρη ήπειρο» δεν έχει συμβεί κάτι τέτοιο. Περηφάνια για την ίδια, για τις γυναίκες, για την Αφρική.
«Ήμουν ενθουσιασμένη, αλλά και λίγο φοβισμένη όταν έμαθα ότι θα είμαι στην διοργάνωση. Είναι ένα μεγάλο επίτευγμα, είναι τιμή. Στην αρχή σκέφτηκα ότι έγινε κάποιο λάθος με το όνομά μου, αλλά να που είμαι στην διοργάνωση. Σημαίνει τόσα για εμένα, σε όσους πίστεψαν σε μένα ότι μπορώ να κάνω κάτι. Ξέρω ότι είμαι ικανή, έχω αυτοπεποίθηση, πιστεύω στον εαυτό μου». Αυτή είναι.
Αναγνωρίζει πως δεν είναι το ίδιο να σφυρίζει σε αγώνα ανδρών, αλλά είναι προετοιμασμένη: για να... αντιμετωπίσει τους ποδοσφαιριστές, για να τους ακολουθήσει στο ρυθμό τους, για να τους δείξει ότι πρέπει να την υπολογίζουν.
«Οι νόμοι του παιχνιδιού είναι οι ίδιοι για όλους. Τώρα χρησιμοποιούμε και το VAR, όπως και στο Παγκόσμιο Κύπελλο ή τους Ολυμπιακούς Αγώνες και είναι μια μεγάλη ευκαιρία για μένα και για τις άλλες γυναίκες.
Θέλω οι άλλες γυναίκες να με στηρίζουν, όπως θέλω να στηρίζουν τις γυναίκες – διαιτητές, αλλά και όλες τις γυναίκες στον κόσμο. Μπορούμε να πετύχουμε πράγματα. Η προετοιμασία είναι η ίδια και έχουμε το θάρρος για να τα καταφέρουμε. Με σκληρή δουλειά και καλή συνεργασία με τους συναδέλφους μου θα καταφέρουμε να ξεπεράσουμε τις όποιες δυσκολίες προκύψουν» είναι το μήνυμά της.
«Ως γυναίκα χρειάστηκε να ξεπεράσει πολλά εμπόδια για να φτάσει σε αυτό το επίπεδο και της αξίζει η ευκαιρία που της δίνεται. Αυτή η στιγμή δεν είναι μόνο για την Σάλιμα, αλλά για κάθε κορίτσι στην Αφρική, που αγαπά το ποδόσφαιρο και θέλει να ασχοληθεί με αυτό, με οποιονδήποτε τρόπο, στο μέλλον» ανέφερε ο επικεφαλής διαιτησίας της Ποδοσφαιρικής Συνομοσπονδίας της Αφρικής, Έντι Μαγέ.
O αγώνας Ζιμπάμπουε-Γουινέα θα έχει ακόμη μια πρωτιά καθώς για πρώτη φορά σε αγώνα τελικής φάσης της διοργάνωσης την διαιτητική τετράδα θα συγκροτούν αποκλειστικά γυναίκες. Μαζί με την Μουκανσάνγκα θα είναι η Καρίνα Ατεμζαμπόνγκ από το Καμερούν και η Φατιχά Ζερμουμί από το Μαρόκο, ενώ διαιτητής VAR ορίστηκε η Μαροκινή Μπουχρά Καρμπουμπί.
Άλλο ένα βήμα προς την ισότητα, άλλο ένα ορόσημο μερικές ημέρες μετά τον ορισμό της Ρεμπέκα Γουέλτς στο παιχνίδι του Κυπέλλου Αγγλίας ανάμεσα στην Πλίμουθ και στη Μπέρμιγχαμ. Πρωτιά και για την Αγγλίδα ρέφερι!
Είναι γυναίκες που ακολούθησαν το πάθος που είχαν κρυμμένο στην καρδιά τους. Επένδυσαν χρόνο και κόπο για να κατακτήσουν τους στόχους τους, ακόμα και όταν κανένας δεν πίστευε ότι θα τα καταφέρουν. Και είναι οι ιστορίες τους που εμπνέουν και οδηγούν τα νέα κορίτσια...