Δευτέρα 11 Ιουλίου 2022

ΟΗΕ: Τη 15η Νοεμβρίου, ο κόσμος θα μετρά 8 δισεκατομμύρια ανθρώπους.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ο παγκόσμιος πληθυσμός δεν φθάνει σε 8 δισεκατομμύρια ανθρώπους για τη 15η Νοεμβρίου, σύμφωνα με την πρόβλεψη του τμήματος οικονομικών και κοινωνικών υποθέσεων του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών που δίνεται στη δημοσιότητα σήμερα, διεθνής Ημέρα Πληθυσμού.

Κατά την ίδια πηγή, η Ινδία θα ξεπεράσει το 2023 την Κίνα και θα γίνει η πολυπληθέστερη χώρα στο υφήλιο.

«Καθώς αναμένουμε τη γέννηση του 8.000.000.000ου κατοίκου της Γης», το...

γεγονός αυτό οφείλει να έχει «υπενθύμιση της ευθύνης που μοιραζόμαστε να φροντίζουμε τον πλανήτη μας» και προσφέρεται «μια στιγμή για να σκεφθούμε ποιοι είναι οι υποσχέσεις που αναλάβαμε ο ένας προς τον άλλο αλλά δεν τηρήσαμε», τόνισε σε μήνυμά του για την Ημέρα Πληθυσμού ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, ο Αντόνιο Γκουτέρες, χωρίς να γίνει πιο συγκεκριμένος.

Δίνεται επίσης «η ευκαιρία να εορτάσουμε την ποικιλομορφία μας, να αναγνωρίσουμε την κοινή ανθρωπιά μας και να τις προοδεύσουμε στο πεδίο της υγείας, που παρέτεινε τη διάρκεια ζωής και μείωσαν σημαντικά τα ποσοστά μητρικής και παιδικής θνησιμότητας», συνεχίζει ο ΓΓ του ΟΗΕ.

Σύμφωνα με το τμήμα του Οργανισμού που έκανε αυτή την πρόβλεψη, ο παγκόσμιος πληθυσμός σήμερα με τον πιο βραδινό ρυθμό από το 1950. Ο παγκόσμιος πληθυσμός μπορεί να φθάσει για τα 8,5 δισεκ. το 2030 και τα 9,7 δισεκ. το 2050, φθάνοντας στην κορύφωση, στα 10,4 δισεκ. τα χρόνια του 2080 και παραμένοντας σε αυτό το επίπεδο ως το 2100.

Ενώ διαπιστώνεται καθαρή πτώση της γεννητικότητας σε πολλές από τις λεγόμενες ανεπτυγμένες χώρες, η αύξηση του πληθυσμού που σύμφωνα με τις επόμενες δεκαετίες θα είναι επικεντρωμένη, κατά το μισό και πλέον, σε οκτώ χώρες, με τον ΟΗΕ. Πρόκειται για τη ΛΔ Κονγκό, την Αίγυπτο, την Αιθιοπία, την Ινδία, τη Νιγηρία, το Πακιστάν, τις Φιλιππίνες και την Τανζανία.