Τρίτη 12 Ιουλίου 2022

Ν. Κεραμέως: Πράξεις βίας και εκφοβισμού δεν έχουν θέση στο ελληνικό πανεπιστήμιο

 Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

 «Δεν γίνονται ανεκτοί τραμπουκισμοί, απειλές, εγκλεισμοί στο ελληνικό πανεπιστήμιο» τόνισε η υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως, απαντώντας σε τρεις επίκαιρες ερωτήσεις των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκου Φίλη, του ΚΚΕ, Μανώλη Συντυχάκη και του ΜέΡΑ 25, Σοφίας Σακοράφας, σχετικά. κατάθεση μηνυτηρίων αναφοράς εναντίον φοιτητών του Πολυτεχνείου Κρήτης, που τον περασμένο Οκτώβριο φέρεται να κρατήσει σε ομηρία τον κοσμήτορα της Σχολής Ηλεκτρολόγων Μηχανολόγων - Ηλεκτρονικών Υπολογιστών.

   Η υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως, υπογράμμισε ότι σύμφωνα με την ανακοίνωση της Κοσμητείας που αποστάλθηκε και την υπογραφή των επτά μελών της, «την Πέμπτη 14 Οκτωβρίου, υπήρξε εγκλεισμός του Κοσμήτορα στο γραφείο του, για περίπου τέσσερις ώρες, από μια ομάδα 20 έως 30. άτομα, μεταξύ των...

οποίων υπάρχει σημαντικός αριθμός ατόμων που δεν ανήκουν στο Ίδρυμα. Η ομάδα αυτή κρατούσε τον Κοσμήτορα όμηρο» μέσα «σε αποπνικτική ατμόσφαιρα και υπό συνεχείς ύβρεις, απαγορεύσεις του να βγει από το γραφείο, του απαγορεύτηκε με τη χρήση του σταθερού τηλεφώνου του γραφείου του, ενώ παριστάμενος του έβαλε στυλ στο χέρι για να υπογράψει και να ανακαλέσει το e-mail που είχε στείλει». Μάλιστα «όταν προσπάθησε να ξεκλειδώσει το κινητό του, απλώς για να δει νέα μηνύματα, δέχθηκε φωνές και ύβρεις από άτομα [...] Παράλληλα,

   Αυτά, είπε η κ. Κεραμέως, «δεν είναι περιγραφές δημοσιευμάτων ή εικασίες, αλλά είναι η επίσημη εκδοχή των περιστατικών, όπως καταγράφηκε στην ανακοίνωση της Κοσμητείας» και πρόσθεσε πως «είναι αυτά τα περιστατικά επιβεβαιώνονται από τη δικαιοσύνη τότε, ναι, θα πρέπει να βιαιωθεί η επίθεση κατά ακαδημαϊκό λειτουργικό για πράξεις. απολύτως καταδικαστέες».

   Ο υπουργός δήλωσε έκπληκτη με την ερώτηση των τριών βουλευτών, σημειώνοντας πως «δεν ξέρω εάν αυτά που κατήγγειλε η Κοσμητεία είναι αλήθεια, αλλά αυτά καταγγέλθηκαν, όχι από κάποιον τυχαίο, αλλά από το επίσημο όργανο του Πανεπιστημίου, από την ίδια την Κοσμητεία» και αναρωτήθηκε. : «Δεν έπρεπε να ζητήσω να ελεγχθούν; Τί προτείνετε; Να σταυρώσουμε τα χέρια και να πούμε, 'δεν πειράζει, τα παιδιά εκφράζονται;' Με ομηρία; Με στυλ στο χέρι και με τη βία! Αυτό θα περιμένετε από έναν υπουργό Παιδείας;». Καταλήγοντας, η υπουργός ανέφερε πως «οι πολίτες βλέπουν και κρίνουν. Εμείς με τη βιβλιοθήκη, εσείς με τη βαριοπούλα!»