Παρασκευή 2 Φεβρουαρίου 2024

Το κλείσιμο των Ειρηνοδικείων του δήμου μας αποτελεί ένα από τα πολλά προαπαιτούμενα του Ταμείου Ανάκαμψης, που είναι το υπερμνημονίου της ΕΕ για τους λαούς της Ευρώπης

 
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Στο χθεσινό Δημοτικό συμβούλιο το 2ο θέμα της ημερήσιας διάταξης αφορούσε την ενημέρωση σχετικά με το σχέδιο νόμου για τον υπό διαμόρφωση Δικαστικό Χάρτη. Ένα σχέδιο νόμου που οδηγεί στο κλείσιμο των ειρηνοδικείων της Κύμης και του Αλιβερίου αλλά και όλων των ειρηνοδικείων της χώρας.
Ο επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσής, δημοτικός σύμβουλος Κώστας Κέκης στην τοποθέτηση του ανέφερε ότι η αιτία που οδηγεί στην ερήμωση των πόλεων της επαρχίας με το να κλείνουν οι δομές, δεν είναι άλλη από την εφαρμοζόμενη ευρωπαϊκή αντιλαϊκή πολιτική που φέρνει σε  απελπιστική κατάσταση τον λαό της περιοχής μας. Ο επικίνδυνος μηχανισμός του «κόστους-οφέλους», που εφαρμόζεται από το κράτος και τις κυβερνήσεις επιδιώκει τώρα να βάλει λουκέτο σε όσα δικαστικά καταστήματα... έχουν κόστος συντήρησης δυσανάλογο με το όφελος που προκύπτει από τη λειτουργία τους, ταυτίζοντας τη Δικαιοσύνη με επιχείρηση.
Ο Κ. Κέκης υπερψήφισε το ψήφισμα που πρότεινε η δημοτική αρχή για το κλείσιμο των ειρηνοδικείων Κύμης και Αλιβερίου και πρότεινε να προστεθεί η διαμαρτυρία για την προσπάθεια συγχώνευσης και των Εφετείων που απειλεί με κλείσιμο το Εφετείο Χαλκίδας και μεταφορά του στη Λαμία. Η δημοτική αρχή αρνήθηκε την προσθήκη αυτή καλλιεργώντας τον εφησυχασμό επικαλούμενη δεσμεύσεις του Υπουργείου πως δε θα υπάρξει συγχώνευση των Εφετείων. Ανάλογη στάση κράτησε και ο συνδυασμός του κ. Θωμά.
Κλείνοντας ο Κ. Κέκης την τοποθέτησή του εξέφρασε τη συμπαράσταση της Λαϊκής Συσπείρωσης στους εργαζόμενους και τα λαϊκά στρώματα που συναλλάσσονται με τα δικαστήρια, καθώς και στους εργαζόμενους αυτοαπασχολούμενους δικηγόρους και τους δικαστικούς υπάλληλους που εργάζονται στα δικαστικά καταστήματα.
Ακολουθεί ολόκληρη η τοποθέτηση:
«Αυτή δυσάρεστη εξέλιξη που κλείνει τα ειρηνοδικεία Κύμης και Αλιβερίου  αφορά την αναμόρφωση του Δικαστικού Χάρτη που προωθεί η κυβέρνηση της ΝΔ αποτελεί ένα από τα πολλά προαπαιτούμενα του Ταμείου Ανάκαμψης, του υπερμνημονίου της ΕΕ που στηρίζουν όλα τα αστικά κόμματα του και το πληρώνει ακριβά ο λαός.
Το στηρίξατε και εσείς όταν αποδεχτήκατε χωρίς να πείτε κουβέντα, τα χρήματα από το ταμείο ανάκαμψης που δόθηκαν στο δήμο μας. Η Λαϊκή Συσπείρωση ήταν η μοναδική παράταξη που το καταψήφισε όταν είχε έρθει ως θέμα στο Δημοτικό Συμβούλιο και είχαμε επισημάνει ότι η αποδοχή των χρήματων έχει και προ απαιτούμενα αυτό ακριβώς συμβαίνει και τώρα!
Ως Λαϊκή Συσπείρωση αντιπαλεύουμε αυτή την πολιτική και τον επικίνδυνο μηχανισμό του «κόστους - οφέλους», που ενεργοποιεί η κυβέρνηση με ομολογημένο στόχο το κλείσιμο των Ειρηνοδικείων, τη μείωση των Πρωτοδικείων και την συγχώνευση Εφετείων, με μεγάλους κινδύνους για την κατάργηση του Εφετείου της Εύβοιας ως αυτοτελούς Εφετείου, με αρνητικές συνέπειες σε βάρος του λαού, των δικηγόρων, των δικαστικών και των δικαστικών υπαλλήλων.
Ο αγώνας τους είναι δίκαιος για να αποσυρθεί αυτός ο απαράδεκτος σχεδιασμός και εκφράζουμε τη στήριξη μας. Παίρνοντας επίσης υπόψη μας το σχετικό ψήφισμα του δήμου Κύμης Αλιβερίου, του Επιμελητηρίου Εύβοιας, του Δικηγορικού Συλλόγου Χαλκίδας και των άλλων φορέων του νομού και θα συνεχίσουμε πολύμορφα τη δράση μας. Πρέπει να σταματήσει η οικονομική επιβάρυνση και η ταλαιπωρία που υφίσταται ο λαός με το κλείσιμο παραρτημάτων υπηρεσιών όπως των ΕΛΤΑ, της Εφορίας, Νοσοκομεία, Σχολεία κ.α, με το ίδιο απαράδεκτο σκεπτικό του “κόστους - οφέλους”.
Ψηφίζουμε το σημερινό ψήφισμα, επειδή όμως στο σχέδιο για την αναμόρφωση του δικαστικού χάρτη προβλέπεται και η μεταφορά του εφετείου Χαλκίδας στη Λαμία. Θέλω να προτείνω να προστεθεί στο ψήφισμα ότι το Δημοτικό Συμβούλιο είναι αντίθετο και σε αυτή την εξέλιξη ».