Τετάρτη 2 Φεβρουαρίου 2022

ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΚΥΜΗΣ ΑΛΙΒΕΡΙΟΥ: Για τον εξωδικαστικό συμβιβασμό/εκβιασμό της ΔΕΗ

ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΚΥΜΗΣ ΑΛΙΒΕΡΙΟΥ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΕΞΩΔΙΚΑΣΤΙΚΌΣ ΣΥΜΒΙΒΑΣΜΌΣ ΙΣΟΝ ΚΑΘΑΡΟΣ ΕΚΒΙΑΣΜΟΣ από την διοίκηση της ΔΕΗ στον οποίον υπέκυψαν όλες οι παρατάξεις       

Το χθεσινό εκτατό Δημοτικό συμβούλιο οι εκλεγμένοι της Λαϊκής Συσπείρωσης. Κ. Κέκης και Κ. Καρτελιάς καταψήφισαν τον εξωδικαστικό συμβιβασμό που πρότειναν από κοινού η διοίκηση της ΔΕΗ με την δημοτική αρχή. Ο τρόπος του κατεπείγοντος που ήρθε προς ψήφιση ως θέμα στο δημοτικό συμβούλιο η κανονιστική διάταξη αλλαγής των τελών μαρτυρά την ταύτιση με την πολιτική που λειτουργεί ταχύτατα και ευεργετικά για τα επιχειρηματικά συμφέροντα ωστόσο ισοπεδώνει και διαλύει τα λαϊκά.
            Το μοναδικό αυτό θέμα (για την λήψη απόφασης περί τροποποίησης των... υπ΄αριθ. 248/2016, 368/2018, 262/2019, 280/2019, 166/2020 αποφάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου), αφορούσε την αναδρομική κατάργηση των αυξήσεων των δημοτικών τελών καθαριότητας και ηλεκτροφωτισμού προηγούμενων χρόνων για την επιχείρηση της ΔΕΗ. Αξίζει να καταγραφεί ότι η τελευταία αύξηση στα τέλη αυτά είχε πραγματοποιηθεί από το δημοτικό συμβούλιο το 2016. Η διοίκηση ζητά των εξωδικαστικό συμβιβασμό με την παράλληλη μείωση των δημοτικών τελών για όλα τα έτη από το 2016 μέχρι και σήμερα. Κάλλιστα θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ο εξωδικαστικός συμβιβασμός ως καθαρός εκβιασμός από την διοίκηση της ΔΕΗ που  ζήτησε την μείωση των  δημοτικών τελών και μάλιστα να έχουν και αναδρομική ισχύ ώστε με την σειρά της να καταβάλει το υπόλοιπο 60% που την υποχρεώνει ο νομός. Όλα αυτά τα έτη ο δήμος εισέπραττε μόνο το 40% από την ΔΕΗ η οποία είχε προσφύγει δικαστικός ακόμα και στο συμβούλιο της επικρατείας για να διεκδικήσει την μείωση των τελών.
Με το πιστόλι στο κρόταφο λοιπόν!
            Όποιος παρακολούθησε το Δημοτικό συμβούλιο θα διαπίστωσε την κοινή σύμπλευση ΟΛΩΝ των υπόλοιπων παρατάξεων. Χαρακτηριστικές ήταν ακόμη και οι εκφράσεις που χρησιμοποίησαν για να ρίξουν στάχτη στα μάτια των δημοτών. Η  Δημοτική Αρχή του κυρ. Μπουραντά μέσα από την τεχνοκρατική αντίληψη της εφαρμοζόμενης πολιτικής που την ακολουθεί πιστά το ότι δηλαδή οι δήμοι πρέπει να έχουν πόρους και να λογίζονται ως επιχειρήσεις παρότρυνε το σώμα να συμφωνήσει στο συμβιβασμό «για να πάρουμε τα λεφτά άμεσα, για να έχει έσοδα ο δήμος που τα έχουμε ανάγκη». Στην ίδια ρότα και οι άλλες δύο παρατάξεις, για  «το καλό του τόπου» οι Νέοι ορίζοντες του κυρ. Θωμά,  με «βαριά καρδιά»  ο Δήμος για όλους της κα. Θαλασσινού, συμφώνησαν να «υποκύψουν» στο εξωδικαστικό συμβιβασμό/εκβιασμό της ΔΕΗ.
            Θεωρούμε ότι η εξέλιξη της μείωσης των τελών θα ανοίξει τους «ασκούς του Αίολου» για μελλοντικές διεκδικήσεις και από άλλες επιχειρήσεις (π.χ. ΑΓΕΤ) και αποτελεί πρόκληση για τους δημότες και τον λαό της περιοχής την στιγμή που μεγάλο μέρος αδυνατεί πληρώσει τους λογαριασμούς του ρεύματος και ξεπαγιάζει μέσα στο καταχείμωνο. Θα πρέπει να αναφερθεί ότι η πολιτική «απελευθέρωσης» της ενέργειας και της «Πράσινης» μετάβασης που εφαρμόστηκε από τις κυβερνήσεις ΝΔ – ΣΥΡΙΖΑ - ΠΑΣΟΚ μέχρι σήμερα οδήγησε στην ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ και είναι γεγονός ότι από το 2006 έως το 2016 τα τιμολόγια της ΔΕΗ αυξήθηκαν κατά 150%. Μόλις πρόσφατα η σημερινή κυβέρνηση ιδιωτικοποίησε μεγάλο μέρος της και από τον Αύγουστο μέχρι σήμερα οι αυξήσεις των τιμολογίων ανέρχονται στο 45%.
               Αλήθεια ποια συμφέροντα εκπροσωπήθηκαν με την ψήφιση του εξωδικαστικού συμβιβασμού που χαρίζει δεκάδες χιλιάδες ευρώ στη ΔΕΗ; Τα συμφέροντα της ΔΕΗ ή των δημοτών;
            Η αύξηση των εσόδων του δήμου δε μπορεί να αναζητηθεί στο περεταίρω χαράτσωμα του λαού, αλλά στην αύξηση της τακτικής κρατικής χρηματοδότησης.
            Εμείς παλεύουμε για ενέργεια λαϊκό αγαθό και όχι εμπόρευμα, ώστε να είναι προσιτή  και φθηνή για όλο τον ελληνικό λαό. Στο πλαίσιο αυτό υποστηρίζουμε με κάθε ευκαιρία τα δίκαια αιτήματα εργατικών σωματείων και άλλων φορέων για μείωση της τιμής του ρεύματος, για κατάργηση των αυξήσεων, για καμιά διακοπή ρεύματος σε σπίτια και μικρούς επαγγελματίες.

Για τη Λαϊκή Συσπείρωση 
Κώστας Κέκης
Κώστας Καρτελιάς