Πέμπτη 16 Ιουνίου 2022

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ – ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΕΣ ΜΕΘΟΔΕΥΣΕΙΣ ΣΤΟ ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΞΕΝΟΔΟΧΟΫΠΑΛΛΗΛΩΝ & ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΕΠΙΣΙΤΙΣΜΟΥ Ν. ΕΥΒΟΙΑΣ

Πέμπτη, 16/6/2022
Συνάδελφοι, συναδέλφισσες,
Μόλις πριν μια βδομάδα, στις 10/6/2022, ορίστηκε η Προσωρινή Διοίκηση του Σωματείου μας «Σωματείο Ξενοδοχοϋπαλλήλων και εργαζομένων επισιτισμού Νομού Εύβοιας» από το Πρωτοδικείο Χαλκίδας με σκοπό την εκ νέου ενεργοποίησή του και τη διενέργεια εκλογών εντός 6μήνου. 
Θεωρούμε, όπως και τα υπόλοιπα μέλη της Προσωρινής Διοίκησης θέλουμε να ελπίζουμε, πως μετά από 10 χρόνια κρίσης, μνημονίων και αντεργατικών μέτρων, μετά από τις συνεχόμενες χρονιές ρεκόρ κερδοφορίας στον κλάδο του τουρισμού που στηρίχτηκαν στα ρεκόρ εκμετάλλευσης όλων εμάς των εργαζομένων είναι πια ώρα να οργανωθούμε και να παλέψουμε για τα δικαιώματά μας! Αυτό ήταν και το κίνητρο που μας παρακίνησε να συμμετέχουμε στην Προσωρινή Διοίκηση του Σωματείου.
Όμως δυστυχώς μόλις χθες πληροφορηθήκαμε πως κινούνται διαδικασίες για εν κρυπτώ και fast track εκλογές τις επόμενες μέρες και μάλιστα από άτομα που δεν είναι καν μέλη του Σωματείου μας!
Καταγγέλλουμε υπεύθυνα σε όλους τους συναδέλφους, αλλά και στο Δικηγορικό Σύλλογο Χαλκίδας που έχει την ευθύνη για την ορθή διενέργεια των εκλογών όταν αυτές οριστούν, πως ως μέλη της... Προσωρινής Διοίκησης του Σωματείου μας δεν έχουμε καλεστεί ποτέ ως τώρα για συνεδρίαση της Προσωρινής Διοίκησης, πρώτα και κύρια για την κατανομή των αξιωμάτων. Πολύ περισσότερο δεν έχουμε αποφασίσει για τον ορισμό Γενικής Συνέλευσης και τον καθορισμό ημερομηνίας εκλογών. 
Μάλιστα, μια τέτοια διαδικασία είναι και ενάντια στο Καταστατικό του Σωματείου μας που ρητά λέει (άρθρο 23) πως η ΓΣ για την εκλογή Εφορευτικής Επιτροπής καλείται τουλάχιστον 5 μέρες πριν και εκλογές μπορούν να πραγματοποιηθούν τουλάχιστον 15 μέρες μετά την εκλογή της Εφορευτικής Επιτροπής.
Καλούμε τα άλλα μέλη της Προσωρινής Διοίκησης και όλους τους συναδέλφους να αναλογιστούν:
Πως θα οργανωθούν και θα πραγματοποιηθούν με επιτυχία και μαζική συμμετοχή οι εκλογές του Σωματείου μας που αφορούν όλους τους εργαζόμενους στους εκατοντάδες χώρους δουλειάς (ξενοδοχεία, επισιτιστικά καταστήματα κλπ) όλης της Εύβοιας; 
Τι κίνητρα έχουν αυτοί που εν κρύπτω, ακόμη και από την Προσωρινή Διοίκηση, πάνε να κάνουν εκλογές παρωδία;
Μήπως δεν ενδιαφέρονται καθόλου για την οργάνωση μας, την ενίσχυση του Σωματείου, τη διεκδίκηση των μισθολογικών και εργασιακών δικαιωμάτων μας, αλλά επιθυμούν να εκμεταλλευτούν την προσπάθειά μας για ανασύσταση του Σωματείου μας ώστε να το μετατρέψουν σε μηχανισμό για την εκλογή αντιπροσώπων στο επερχόμενο συνέδριο του Εργατικού Κέντρου Εύβοιας;
Καλούμε τα μέλη της Προσωρινής Διοίκησης να μην επιτρέψουμε σε καμία περίπτωση την πραγματοποίηση τέτοιων μεθοδεύσεων και να πρωτοστατήσουμε ώστε το Σωματείο μας να μετατραπεί σε όργανο υπεράσπισης και διεκδίκησης των δικαιωμάτων μας.
Καλούμε τα δευτεροβάθμια συνδικαλιστικά όργανα, την Ομοσπονδία Ξενοδοχοϋπαλλήλων και το Εργατικό Κέντρο Εύβοιας, να αποτρέψουν τις όποιες προσπάθειες νοθείας και εκφυλισμού.
Καλούμε όλους τους συναδέλφους να κάνουν ότι περνά από το χέρι τους για να προστατέψουμε το Σωματείο μας και τις διαδικασίες του σε αυτό το κρίσιμο για την ανασύστασή του διάστημα ώστε να γίνει πραγματικό αποκούμπι για τα προβλήματά μας και όχι να μετατραπεί σε μια σφραγίδα στα χέρια κάποιων επιτήδειων.
Για όλα αυτά τα ζητήματα σήμερα πραγματοποιούμε παράσταση διαμαρτυρίας στο Δικηγορικό Σύλλογο Χαλκίδας και στην Εισαγγελία και κινούμε όλες τις έννομες διαδικασίες προκειμένου με κάθε τρόπο να υπερασπιστούμε το σωματείο μας.

Τα μέλη της Προσωρινής Διοίκησης του Σωματείου
Ευαγγελία  Ιωάννα Μακρύγιαννη, Δημήτρης Αντώνης Μαχραμάς, Χαρούλα Χρυσάγη