Τετάρτη 28 Σεπτεμβρίου 2022

Εκδήλωση μνήμης για την ίδρυση της Νέας Αρτάκης

Εκδήλωση μνήμης για τη Μικρασιατική καταστροφή και την ίδρυση της Νέας Αρτάκης πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 25 Σεπτεμβρίου 2022, από τον Δημοτικό Οργανισμό Αθλητισμού, Πολιτισμού και Περιβάλλοντος Χαλκίδας (Δ.Ο.Α.Π.ΠΕ.Χ.) και τη Δημοτική Ενότητα Νέας Αρτάκης, παρουσία της Δημάρχου Χαλκιδέων Έλενας Βάκα, του Αντιδημάρχου Δ.Ε. Νέας Αρτάκης Χαράλαμπου Κώσταρου, της Προέδρου του Δ.Ο.Α.Π.ΠΕ.Χ. Ελένης Αϊδίνη, της Προέδρου της Δ.Ε.Υ.Α.Χ. Αναστασίας Ψυχογυιού, της Προέδρου της Κοινότητας Νέας Αρτάκης Τζωρτζίνας Παπαδημητρίου,  Δημοτικών και Κοινοτικών Συμβούλων.
Μετά την Επιμνημόσυνη Δέηση, που τελέστηκε στον Ιερό Ναό Αγίων Δώδεκα Αποστόλων υπέρ.... αναπαύσεως των ψυχών των Μικρασιατών προσφύγων, ακολούθησαν ομιλία από την Ιστορικό κ. Αρχοντία Παπαδοπούλου, απόσπασμα από την θεατρική παράσταση «Το μεγάλο μας τσίρκο» που απέδωσε η θεατρική ομάδα της Νέας Αρτάκης  και παραδοσιακά τραγούδια από τη χορωδία του 1ου Δημοτικού σχολείου Νέας Αρτάκης, που πραγματοποιήθηκαν στο Δημοτικό Κατάστημα Νέας Αρτάκης.

Κατά τον σύντομο χαιρετισμό της, η Δήμαρχος έδωσε συγχαρητήρια σε όλους τους συντελεστές της εκδήλωσης, την οποία χαρακτήρισε ως κορύφωση των επετειακών εκδηλώσεων που πραγματοποιούνται στη Δ.Ε Νέας Αρτάκης. «Με τη σημερινή εκδήλωση θυμόμαστε, τιμούμε και νιώθουμε υπερήφανοι για όλους αυτούς που ξεριζώθηκαν από τον τόπο τους, που είχαν μεγαλουργήσει. Και ήρθαν εδώ, χωρίς να είναι καθόλου εύκολο στην αρχή. Πάλεψαν, επιβίωσαν κι όχι απλώς επιβίωσαν αλλά δίδαξαν και διδάσκουν, ακόμη και σήμερα, ιστορία, πολιτισμό, ήθος, συμπεριφορές. Η ιστορία συνεχίζεται από τους απογόνους 2ης και 3ης γενιάς, από εσάς, και η Νέα Αρτάκη σήμερα είναι τόπος όμορφος και σύμβολο Μικρασιατικού Πολιτισμού. Είναι η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη στην Εύβοια, μεγαλύτερη ακόμη κι από πρωτεύουσες Νομών της Στερεάς. Είναι λαμπερή για κατοίκους και επισκέπτες. Σίγουρα είστε περήφανοι για τους προγόνους σας, αλλά είμαι βέβαιη ότι κι εκείνοι, από εκεί ψηλά που σας κοιτούν, είναι περήφανοι για εσάς.», ανέφερε μεταξύ άλλων.