Σάββατο 1 Οκτωβρίου 2022

«Σκέψου πριν κάνεις κλικ» - Ευρωπαϊκός Μήνας Κυβερνοασφάλειας

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ξεκίνησε ο Ευρωπαϊκός Μήνας Κυβερνοασφάλειας, που συμπληρώνει φέτος δέκα χρόνια και ο οποίος έχει τίτλο «Σκέψου πριν κάνεις κλικ - Επιλέγω να είμαι ασφαλής στο διαδίκτυο».

Η εκστρατεία θα διαρκέσει καθ' όλη τη διάρκεια του Οκτωβρίου, με στόχο να προσφέρει συμβουλές και τεχνάσματα για την εφαρμογή της κυβερνοϋγιεινής και τον εντοπισμό κυβερνοαπειλών, όπως το λυτρισμικό και το ηλεκτρονικό «ψάρεμα».

Η ετήσια εκστρατεία ευαισθητοποίησης διοργανώνεται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, τον Οργανισμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την Κυβερνοασφάλεια...

(ENISA) και περισσότερους από 300 εταίρους, συμπεριλαμβανομένων δημόσιων αρχών, πανεπιστημίων, ομάδων προβληματισμού, ΜΚΟ και επαγγελματικών ενώσεων από διάφορες χώρες της Ευρώπης.

Συνέδρια, σεμινάρια κατάρτισης και διαδικτυακές δραστηριότητες σχετικά με την κυβερνοασφάλεια θα είναι στη διάθεση του κοινού σε διάφορες γλώσσες. Η διαδικτυακή πύλη https://cybersecuritymonth.eu/ περιλαμβάνει ένα χρονοδιάγραμμα εκδηλώσεων για την κυβερνοασφάλεια σε ολόκληρη την Ευρώπη και έναν διαδραστικό χάρτη για την ενημέρωση σχετικά με τους εθνικούς οργανισμούς στους οποίους μπορεί κανείς να απευθυνθεί σε περίπτωση έκθεσης σε κινδύνους στο διαδίκτυο.

Φέτος, στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού μήνα κυβερνοασφάλειας, ξεκίνησε μια νέα πρωτοβουλία, τα βραβεία ECSM, όπου εκπρόσωποι των κρατών μελών ψηφίζουν το καλύτερο διαφημιστικό υλικό από προηγούμενες εκστρατείες. Θα υπάρχουν νικητές στις κατηγορίες του καλύτερου βίντεο σχετικά με τις ασφαλείς διαδικτυακές κρατήσεις, του καλύτερου βίντεο για την προστασία των διαδικτυακών λογαριασμών, των καλύτερων ενημερωτικών γραφημάτων και του καλύτερου διδακτικού υλικού.

Η βελτίωση της ευαισθητοποίησης των πολιτών όσον αφορά τον κυβερνοχώρο και η ενίσχυση των δεξιοτήτων και των γνώσεων τους για την αντιμετώπιση της έλλειψης των αναγκαίων δεξιοτήτων κυβερνοασφάλειας αποτελούν μέρος των προτεραιοτήτων που καθορίζονται στη στρατηγική της ΕΕ για την κυβερνοασφάλεια. Καθώς περισσότερες καθημερινές και επιχειρηματικές δραστηριότητες ασκούνται πλέον στο διαδίκτυο, οι πολίτες και οι επιχειρήσεις πρέπει να γνωρίζουν τους πιθανούς κινδύνους και τον τρόπο ασφαλούς πλοήγησης στις ψηφιακές τεχνολογίες και τα ψηφιακά εργαλεία.

Μπορεί επίσης κανείς να παρακολουθήσει την εκστρατεία για τον ευρωπαϊκό μήνα κυβερνοασφάλειας στο Twitter (@CyberSecMonth), με hashtags #CyberSecMonth και #ThinkB4Uclick, καθώς και στο Facebook (@CyberSecMonthEU).