Παρασκευή 19 Μαΐου 2023

..... σουτάκια

 - Αγώνες στίβου το Σάββατο στο στάδιο της Καμαρίτσας στην Λαμία προς τιμή της Νίκης Μπακογιάννη. Είναι πραγματικά ξεχωριστό να συμμετέχει η κάθε αθλήτρια και ο κάθε αθλητής σε αυτούς τους αγώνες. Είναι ξεχωριστό το κάθε νέο παιδί να συναντά την Ολυμπιονίκη Νίκη Μπακογιάννη η οποία έχει το πανελλήνιο ρεκόρ στο ύψος γυναικών με 2,03 μ. από το 1996 όταν κατέκτησε το ασημένιο μετάλλιο ....στους Ολυμπιακούς της Ατλάντα.

- Η Νίκη Μπακογιάννη εκτός από καλή αθλήτρια, είναι και υπέροχος άνθρωπος και πιστεύουμε πως η ΕΑΣ ΣΕΓΑΣ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΣΤΕΡΕΑΣ & ΕΥΒΟΙΑΣ πρέπει να την αξιοποιήσει, με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Αθλήτριες και αθλητές σαν την Μπακογιάννη πρέπει να έχουν καθημερινή επαφή με τα νέα παιδιά, όχι μόνο στα στάδια, αλλά και σε αίθουσες για συζήτηση με τα παιδιά.

- Δυστυχώς όλοι μιλούμε για τα παιδιά, αλλά χωρίς τα παιδιά. Κάθε Σύλλογος θα πρέπει να φέρνει τα νέα παιδιά σε επαφή με αθλητές σαν την Νίκη Μπακογιάννη, ώστε να πάρουν τα μηνύματα που πρέπει, για να παραμείνουν στον αθλητισμό και να μείνουν μακρυά από ουσίες οι οποίες θα βάλουν σε κίνδυνο την ζωή τους.

- Δυστυχώς σήμερα όλα είναι εμπόριο, όλα είναι μαγαζάκια, όλα είναι με στόχο να βάλουμε κάτι στην τσέπη μας. Δεν θέλουμε παρεξηγήσεις, αλλά είναι τιμή για κάθε νέα αθλήτρια και νεο αθλητή να έχει συμμετοχή σε αυτούς τους αγώνες και ιδιαίτερα για αθλήτριες και αθλητές του ύψους. Σε αυτούς τους αγώνες δεν μετράει η επίδοση, αλλά η συμμετοχή και η συνάντηση με την Νίκη Μπακογιάννη και την ιστορία του άλματος ύψους.

Νίκη Μπακογιάννη
 
Γεννήθηκε στη Λαμία στις 19 Ιουνίου 1968, και ξεκίνησε από τον Αθλητικό Όμιλο «Αθανάσιος Διάκος» και συνέχισε με τα χρώματα του αθλητικού συλλόγου ΑΣΕ Δούκα και τέλος με τον Ολυμπιακού. Από τα 15 της χρόνια συμμετείχε σε διεθνείς αγώνες. Το 1985 έλαβε μέρος στο Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα στίβου εφήβων νεανίδων στο Κότμπους της -τότε- Ανατολικής Γερμανίας όπου πέρασε το 1,85 μ. Το 1986 πήρε τη Πέμπτη θέση στο παγκόσμιο πρωτάθλημα της Αθήνας. Το 1992 στη Βαρκελώνη έλαβε για πρώτη φορά μέρος σε Ολυμπιακούς Αγώνες αλλά με 1,88 μ. δεν πέρασε στον τελικό. Το 1996 ήταν δεύτερη στο Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα κλειστού στίβου (1,96 μ.) και το 1997 δεύτερη στους Μεσογειακούς Αγώνες. Έχει κερδίσει 12 το πρωτάθλημα φορές στον ανοικτό στίβο και 11 στο κλειστό στίβο. Ήταν 3 φορές νικήτρια σε βαλκανικούς αγώνες ανοικτού στίβου. Σε μεσογειακούς αγώνες έχει πάρει συνολικά τέσσερα μετάλλια. Έχει κερδίσει 5 φορές το πρωτάθλημα Μπρούνο ζαουλι. Καλύτερη Ελληνίδα αθλήτρια το 1989 και 1996. Η μεγαλύτερή της διάκριση είναι το ασημένιο μετάλλιο στον τελικό των Ολυμπιακών Αγώνων της Ατλάντα το 1996 με 2,03 μ. επίδοση που αποτελεί πανελλήνιο ρεκόρ. Παράλληλα αυτή η επίδοση της έδωσε και μια θέση στο ρεκόρ γκίνες, αφού η διαφορά των 33 εκατοστών που την χωρίζουν από τα 2,03 μέτρα που πήδηξε είναι η μεγαλύτερη που έχει σημειωθεί.[εκκρεμεί παραπομπή]

Η Μπακογιάννη, που πήγε στην Ατλάντα με 1.97, είχε ήδη υπερβεί τον εαυτό της περνώντας με τη δεύτερη προσπάθεια το 1.99 και με τη δεύτερη το 2.01, που ήταν πανελλήνιο ρεκόρ, γι' αυτό και όταν η Κονσταντίνοβα πέρασε το 2.03, όλοι πίστεψαν πως η πρώτη θέση είχε κριθεί. Όμως η Ελληνίδα πρωταθλήτρια δεν είχε πει ακόμη την τελευταία της κουβέντα. Απέτυχε να το περάσει με την πρώτη προσπάθεια, αλλά στη δεύτερη πέρασε πάνω από τον πήχη και έκανε ακόμη πιο συγκλονιστική την αναμέτρηση. Τελικά η Κονσταντίνοβα κατάφερε να περάσει και το 2.05 και εκεί κρίθηκαν τα μετάλλια, αφού η Μπακογιάννη απέτυχε να το περάσει.

Αγωνιζόταν μέχρι και το 2004 όπου κέρδισε στο πανελλήνιο πρωτάθλημα κλειστού στίβου όμως δεν κατάφερε να πάρει την πρόκριση λόγου σοβαρού τραυματισμού για τους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας

Είναι μητέρα δύο παιδιών, πτυχιούχος Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών-Τμήμα Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού. Μεταπτυχιακές σπουδές στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής-Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών "Εφαρμοσμένες Πολιτικές και Τεχνικές Προστασίας του Περιβάλλοντος" με θέμα: Περιβαλλοντικές επιπτώσεις αθλητικών εγκαταστάσεων και ειαισθητοποίηση του κοινού. Μεταπτυχιακές σπουδές στο πανεπιστήμιο Λευκωσίας- Νομική σχολή- Διεθνείς Σχέσεις και σπουδές Ανατολικής Μεσογείου (Επί πτυχίο). Είναι Αξιωματικός της Πολεμικής Αεροπορίας και υπηρετεί στη σχολή Ικάρων. Έχει ασχοληθεί με την προπονητική και με αθλητικά προγράμματα για παιδιά και νέους.