Πέμπτη 5 Νοεμβρίου 2020

Ελένη Μιντζιφίρη

 Η ΕΙΣΉΓΗΣΗ ΜΟΥ ΣΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΌ ΣΥΜΒΟΎΛΙΟ ΤΗΣ 4ης ΝΟΕΜΒΡΊΟΥ - ΠΡΟΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ 2021

Είθισται, οι συνεδριάσεις των Δημοτικών Συμβουλίων για τη ψήφιση του προϋπολογισμού του έτους που θα « έρθει» , να χαρακτηρίζονται με λέξεις όπως, πανηγυρικές, σημαντικότερες, σπουδαίες κοκ.
Η σημερινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου μας, καλείται να διεξαχθεί υπό τις συνθήκες μη ευνόησης της διασποράς του Covid-19, με τηλεδιάσκεψη, αλλά δεν πρέπει στο ελάχιστο, να μειώσουμε τη σημαντικότητά της καθώς και το ότι... μεταδίδεται ζωντανά από την ιστοσελίδα του Δήμου, αποτελεί για τους δημότες μια πολύ καλή ευκαιρία να « ακούσουν» τις τοποθετήσεις των αντιπροσώπων που αυτοί εξέλεξαν , μα περισσότερο να γίνουν κοινωνοί των έργων που τους έχουν σαν σημείο αναφοράς. Η βελτίωση της καθημερινότητας του πολίτη άλλωστε, με παράλληλη βελτίωση των έργων που προάγουν την καλυτέρευση της ποιότητας ζωής τους, αποτελεί το μεγαλύτερο στοίχημα κάθε Δημοτικής Αρχής, από τη Δήμαρχο έως και τον τελευταίο κρίκο της αλυσίδας των Δημοτικών και Κοινοτικών συμβουλίων.
Στον προϋπολογισμό του 2021 του Δήμου μας και ξεκινώντας από τα έσοδα και την καταβολή των μισθωμάτων, είτε καταστημάτων, είτε αγρών, η πρόταση που είχα καταθέσει και την αναφέρω ξανά είναι, να αποδίδονται στις ίδιες Δημοτικές Ενότητες. Τα έσοδα των κοιμητηρίων και γενικότερα, για το θέμα των κοιμητηρίων, επιβάλλεται να δώσουμε ιδιαίτερη προσοχή . Τα σχέδια πόλεων. Η ταλαιπωρία των πολιτών σε όλες τις Ενότητες, με την καθυστέρηση υλοποίησής τους. Η μη ύπαρξη έργων υποδομής σε αυτές τις περιοχές και οι μέτριες έως μηδενικές επεμβάσεις που σημειώθηκαν στο παρελθόν , δυσκόλεψαν, παρά διευκόλυναν τη ζωή τους. Συμφωνούμε με όλες τις ενέργειες, είτε ασφαλτοστρώσεων είτε άλλων παρεμβάσεων, με μοναδική παρατήρηση να γίνει έναρξη πρωτίστως , των έργων υποδομής. Είμαστε υπέρ της υλοποίησης των σχεδίων πόλεων, ανεξαρτήτου πολιτικού κόστους.
Τα αδέσποτα αλλά και τα δεσποζόμενα κατοικίδια πρέπει να βρουν τη θέση τους στην καθημερινότητα. Το καταφύγιο του Δήμου, οι φιλοζωικές που δραστηριοποιούνται αλλά και οι παρεμβάσεις μας, πχ σε πάρκα ή πλατείες για παροχή συγκεκριμένης έκτασής τους για τα ζώα συντροφιάς και τους κατόχους τους είναι πλέον επιβεβλημένο να πραγματοποιηθεί.
Ενίσχυση και συνεργασία μεταξύ τους, δήμου, φιλοζωικών και απλών μη οργανωμένων φιλόζωων.
Οι επισκευές και συντηρήσεις σχολικών κτιρίων, πρέπει να συνεχιστούν, όπως πρέπει και να προχωρήσουμε με γρήγορους ρυθμούς, σε συνεργασία με την Περιφέρεια και τις ΚΤΥΠ, προς την ανέγερση εκ’ θεμελίων σχολικών συγκροτημάτων, στους χαρακτηρισμένους από τα σχέδια Πόλεων, χώρους για σχολεία.
Η προμήθεια μηχανολογικού εξοπλισμού δια μέσω προγραμμάτων, «Φιλόδημος», «Τρίτσης» , είναι όχι απλά ευπρόσδεκτα αλλά και να επιμείνουμε διεκδικώντας, ακόμη περισσότερα όπως και για τις αναβαθμίσεις χώρων παιδικών χαρών, πεζοδρομίων κλπ.
Οι συντηρήσεις αγροτικής Οδοποιίας , να επεκταθεί σε όλες τις ενότητες καθώς και των τοπικών οδικών δικτύων .
Κυρίαρχα έργα, αυτό της Δημοτικής Αγοράς στη Δ.Ε Χαλκίδας, όπως και η ανέγερση του Μουσικού σχολείου στη ΔΕ Ν. Αρτάκης , δεν πρέπει να μας εφησυχάζουν αλλά αντίθετα να συνεχίζουμε να διεκδικούμε σχολική στέγη σε όλες ανεξαιρέτου τις ενότητες τόσο Α/θμιας όσο και Β/θμιας. Άλλωστε, η έναρξη της σχολικής ζωής, η οποία μετατέθηκε στην προσχολική ηλικία, πρέπει να μας προβληματίσει ως προς την ποιότητα των παροχών του Δήμου μας, προς τους μικρούς και σημαντικούς πολίτες του. Τα μόνα αρνητικά σημεία, η καταβολή ετήσιας εισφοράς στο δίκτυο πόλεων Paractyon, το πολύ μεγάλο ποσό για την καταβολή μισθωμάτων για τις ανάγκες στέγασης υπηρεσιών του Δήμου καθώς και η αξιοποίηση παλαιάς αποθήκης ΟΣΕ, της τάξεως των 2 εκατομμυρίων 103 χιλιάδων ευρώ. Θέμα που μας είχε και αυτό απασχολήσει σε προηγούμενο ΔΣ.
Η ενεργειακή αναβάθμιση στο κλειστό της Κανήθου «Τάσος Καμπούρης», πρέπει να υλοποιηθεί και να επεκταθεί και στα υπόλοιπα κλειστά γυμναστήρια του Δήμου μας, όπως και η κατασκευή κλειστού στη ΔΕ Δροσιάς όπως πολύ σωστά έχει ενταχθεί στον παρόντα προϋπολογισμό. Μας προβληματίζει το ποσό των 200 χιλιάδων ευρώ για τα αποδυτήρια της Λαμψάκου αλλά, δε διαφωνούμε εννοείται με το να γίνει το έργο. Μαζί με την κατασκευή μικρών εξωτερικών γηπέδων, βλέπε ΤΚ Βαθέος Αυλίδας, και Βασιλικού, όπως και την προσπάθεια του αντιδημάρχου της ΔΕ Ν. Αρτάκης για ένταξη γηπέδων μπάσκετ και τένις στο πάρκο Κυζικείων, καθώς και στην πλατεία στην «Κωστή Παλαμά». Προσπάθεια που πρέπει να υποστηριχθεί και να υλοποιηθεί σύντομα.
Κάθε σχολείο ή αθλητικό χώρο που παραδίδεις στη νεολαία, αυτόματα χαρίζεις δρόμο και όραμα σε αυτούς τους οποίους θα στηρίξεις το οικοδόμημα που λέγεται «Δήμος» και δεν εννοώ φυσικά το άψυχο κομμάτι σύνθεσής του. Εδώ, θα πρέπει να σταθούμε και στην στήριξη των σχολικών μονάδων με πρόσθετες επιχορηγήσεις από τον Δήμο για τα λειτουργικά τους έξοδα και αναλαμβάνοντας τους λογαριασμούς ρεύματος, καθόλου παρακράτηση γι’ αυτόν, από τις τακτικές πιστώσεις των ΝΠΔΔ, την στιγμή που δίνονται εκατομμύρια ευρώ για τη φώτιση δημοτικών κτιρίων και ανάλογα και για τους λογαριασμούς του νερού. Η φύλαξη τους , είναι άλλο ένα μεγάλο κομμάτι που πρέπει να μεταφερθεί .
Το κονδύλι που αφορά τις υπηρεσίες φύλαξης των Λαϊκών Αγορών , να υφίσταται στην πραγματικότητα και όχι να ζητάμε από τους κατόχους πάγκων στις Λαϊκές , να συνεισφέρουν οικονομικά γι΄ αυτό.
Ο προβληματισμός αφορά, την αύξηση της ετήσιας συνδρομής ΦΟΔΣΑ Στερεάς Ελλάδος ΑΕ από 1εκατομμύριο 524χιλιάδες ευρώ, σε 2 εκατομμύρια 274 χιλιάδες ευρώ. Θέμα για το οποίο έχουμε εκφράσει την άρνησή μας, σε προηγούμενο συμβούλιο. Θετικό κομμάτι του προϋπολογισμού, η αφαίρεση όλων των « υπηρεσιών συμβούλου για εκπονήσεις ή υποστηρίξεις έργων, από 17.980 έως και 24.800.
Η αγορά δύο οικοπέδων, Άγιο Νικόλαο και Αυλίδα, 60 και 40 χιλιάδων ευρώ αντίστοιχα, δεν έχει αναγραφεί ο σκοπός τους, όπως και η αγορά κτιρίου στα Λουκίσια για την ενίσχυση της κοινωνικής υποστήριξης, στα διαμορφωθέντα μέχρι 31/07/2020, 90 χιλιάδων ευρώ. Θετικοί είμαστε απλά, να συμπεριληφθεί η αγορά κτιρίου για τη στέγαση του Λαογραφικού Μουσείου στη Ν. Αρτάκη καθώς και η διαμόρφωση του υπογείου του πρώην Δημαρχείου Ν. Αρτάκης ως παλαιοντολογικού μουσείου, επικαιροποίηση δλδ της απόφασης του τότε ΔΣ Δήμου Ν. Αρτάκης.
Κλείνοντας θα ήθελα να τονίσω ότι, τη διαφορά στην ηγεσία, δεν την κάνουν απλά τα πρόσωπα αλλά η αλλαγή από την καρεκλοκενταυρική στην καθαρά ανθρωποκεντρική πολιτική.
Η Δύναμη Ευθύνης ψηφίζει ΝΑΙ στον προϋπολογισμό του 2021 καθώς και στο «Ολοκληρωμένο πλαίσιο δράσης (ΟΠΔ)» , του Δήμου μας.