Πέμπτη 5 Νοεμβρίου 2020

Έλενα Βάκα: "Αποτύχατε κύριε Παγώνη"

 ΠΗΓΗ: Evia Top

Απαντήσεις για έδωσε η Δήμαρχος Χαλκιδέων Έλενα Βάκα στη δευτερολογία της στη χθεσινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Δήμου Χαλκιδέων. Αναφέρθηκε μεταξύ άλλων, στα έργα που ολοκληρώνονται, σε αυτά που προγραμματίζονται, στη διαχείριση της υγειονομικής κρίσης, στις καταστροφές στο Ληλάντιο:
«Η συζήτηση για τον προϋπολογισμό είναι μια πολυτελής συζήτηση κι έτσι πρέπει να είναι. Γι’ αυτό σήμερα ακούστηκαν πολλά και καλώς ακούστηκαν όλα, στα οποία πρέπει να δοθούν και οι ανάλογες απαντήσεις.
Αν και δεν είναι της παρούσης συνεδρίασης, θα αναφερθώ ....γιατί όντας 14 μήνες Δημοτική αρχή, ξεχνάνε οι περισσότεροι ότι είμαστε μια Δημοτική αρχή, η οποία είχε αντιμετωπίσει επί 3 μήνες lockdown λόγω κορονοϊού, είχε το προσωπικό της με ειδικές άδειες και με προβλήματα στη λειτουργία του Δήμου Χαλκιδέων εν γένει. Είχαμε να αντιμετωπίσουμε τα τεράστια ζητήματα που η υγειονομική κρίση μας δημιουργεί καθημερινά και βέβαια το αποκορύφωμα ήταν οι τραγικές καταστροφές της 9ης Αυγούστου 2020. Μού δίνεται λοιπόν η αφορμή μέσα από την καρδιά μου να ευχαριστήσω τις Τεχνικές Υπηρεσίες του Δήμου και όλο το προσωπικό, ειδικά του εργοταξίου γιατί πάλεψαν από την πρώτη ώρα και παλεύουν μέχρι και σήμερα. Γιατί χθες, πήραμε την έγκριση από την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας των 10.000.000 ευρώ έργων, που έχουμε εντάξει για τις αποκαταστάσεις. Χρήματα που δόθηκαν στην Περιφέρεια από το Υπουργείο Υποδομών για τις αποκαταστάσεις στις πληγείσες περιοχές. Γιατί έχει γίνει Τεχνικό Δελτίο για το 1.000.000 που περιμένουμε από το Υποδομών για επίσης αποκαταστάσεις στα οδικά δίκτυα και την ύδρευση. Γιατί ήδη έχουν προχωρήσει έργα με τις 700.000 ευρώ που μας έδωσε το Υπουργείο Εσωτερικών για τις αναπλάσεις των παραλιών. Κι εκεί βρίσκεται κύριε Γιογιέ και το έργο που ξεκινάει άμεσα και έχει να κάνει με τις αποκαταστάσεις των πεζοδρομίων και των τοιχίων αντιστήριξης στο Λευκαντί, το οποίο είναι έργο σημαντικό και ο προϋπολογισμός του φτάνει τις 300.000 ευρώ. Ευχαριστώ λοιπόν όλους αυτούς που πάλευαν καθημερινά για να αντιμετωπίσουν όλα αυτά τα τραγικά και έκτακτα που μας έτυχαν, τα οποία σε καμία περίπτωση δεν αποτέλεσαν τροχοπέδη στον συνολικό σχεδιασμό του Δήμου, σε ότι είχαμε προγραμματίσει από την πρώτη ημέρα και ότι συνεχίζουμε και μέχρι σήμερα.
Απαντώντας, λοιπόν, και προσπαθώντας να είμαι όσο πιο ουσιαστική θα μου δώσετε την ευκαιρία να κάνω μια παρένθεση και να μιλήσω για τις αποζημιώσεις, αν και δεν είναι ζήτημα της σημερινής συζήτησης αλλά ακούστηκε. Στον Δήμο Χαλκιδέων έχουν κατατεθεί, μέχρι τις 11 Σεπτέμβρη που ήταν η καταληκτική προθεσμία, 995 συνολικές αιτήσεις. Από αυτές: 286 είναι δεύτερης κατοικίας και δεν πληρώνονται, δεν έχουν ενταχθεί για πληρωμή από την Πολιτεία. 205 είναι υπόγεια και αποθήκες., δεν μπορούν να αποζημιωθούν. Χωρίς ζημιές είναι 40 και απορριπτέες για άλλους λόγους είναι άλλες 40. Πληρωμένες αιτήσεις για τα ποσά των 600 ευρώ είναι 351, ποσού συνολικού 224.550 ευρώ. Έχουμε 40 αιτήσεις σε εκκρεμότητα γιατί περιμένουμε δικαιολογητικά. Έχουμε πληρώσει τις μέχρι 6.000 ευρώ αποζημιώσεις σε συνολικό ποσό 647.311,50 ευρώ. Μέχρι σήμερα, έχουμε πάρει από το Υπουργείο Εσωτερικών 900.000 ευρώ και μέχρι χθες έχουν πληρωθεί 871.861,51 ευρώ. Έχουμε ζητήσεις από το Υπουργείο Εσωτερικών άλλες 300.000 ευρώ για να πληρωθούν περίπου 250.000 ευρώ για τα ποσά έως 6.000 ευρώ, τα οποία υπολογίζουμε και τα υπόλοιπα των 600. Εγκρίθηκαν προς το παρόν οι 200.000. Αυτό το λέω για να εξάρω τη δουλειά των Επιτροπών, των Οικονομικών Υπηρεσιών κι όλων των Επιτροπών καταγραφής Συστήσαμε 10 επιτροπές καταγραφής, προκειμένου να πετύχουμε ακριβώς αυτό. Να γίνουν άμεσες, τακτικές, συνεχείς πληρωμές. Και ναι θα πάρουν όλοι όσοι απορρίφθηκαν οι αιτήσεις τους, τις απαντήσεις τους. Όμως αυτή τη στιγμή οι συγκεκριμένες επιτροπές ελέγχουν τους φακέλους για να πληρωθούν αυτοί που πρέπει να πληρωθούν. Όταν με το καλό τελειώσουμε θα απαντηθούν όλες οι αιτήσεις και όλοι οι φάκελοι, οι οποίοι για κάποιους συγκεκριμένους λόγους που σε καμία περίπτωση δεν έχουν να κάνουν με τον Δήμο Χαλκιδέων. Κι ευτυχώς ήταν διαχειριστής ο Δήμος Χαλκιδέων που απλοποίησε τις διαδικασίες. Κλείνει λοιπόν αυτή η παρένθεση.
Σήμερα στο πάνελ αυτό της τηλεδιασκέψεως, βρίσκονται Δημοτικοί Σύμβουλοι, οι οποίοι έχουν διατελέσει ως Δημοτική αρχή σε θέσεις ευθύνης, Δημοτικοί Σύμβουλοι με μεγάλη εμπειρία και Δημοτικοί Σύμβουλοι, οι οποίοι έχουν εκλεγεί πρώτη φορά και βέβαια σε αυτούς θα ήθελα να κάνω μια μικρή αναφορά, λέγοντας ότι χαίρομαι πάρα πολύ για τον ζήλο τους και το ενδιαφέρον τους και είμαι στη διάθεσή τους να τους ενημερώσω για οτιδήποτε θέλουν, για ζητήματα που αφορούν στην περιοχή τους και γενικότερα στον Δήμο Χαλκιδέων.
Σχετικά όμως με τους Δημοτικούς Συμβούλους που έχουν διατελέσει σε θέσεις ευθύνης, θέλω να πω ότι πρέπει να είμαστε πάρα πολύ προσεκτικοί στις παρατηρήσεις μας, οι οποίες είναι δεκτές αλλά ο τρόπος με τον οποίο γίνονται πολλές φορές, είναι εσφαλμένος. Συγκεκριμένα, να αναφερθώ στον κ. Μπουραντά και στον κ. Γιογιό, οι οποίοι μιλήσαν για το Κτηματολόγιο. Κύριε Μπουραντά, προβλήματα είχε η πρώτη, είχε και η δεύτερη φάση, κατά την οποία εσείς ήσασταν υπεύθυνος, γιατί υπεύθυνη ήταν η ΥΔΟΜ όταν εσείς ήσασταν Αντιδήμαρχος. Είχατε συστήσει και Επιτροπή για να λύσει τα ζητήματα αυτά της δεύτερης φάσης της συστηματογράφησης. Το αποτέλεσμα; Σήμερα δεν έχουμε κανέναν τίτλο κτήσης για όλα αυτά τα ακίνητα που δηλώσατε στη δεύτερη φάση, γιατί το απλούστερο; Δεν φροντίσατε να κρατήσετε φωτοτυπίες. Για να σας πω τι φοβερά προβλήματα έχουν δημιουργηθεί από τους δικούς σας κακούς χειρισμούς. Κι εσείς κύριε Γιογιέ, ειδικά επειδή ήσασταν Αντιδήμαρχος κι επειδή τυγχάνει να είστε και μηχανικός, φυσικά δεν θα πρέπει να ομιλείτε για σφάλματα του Κτηματολογίο, ειδικά για την περιοχή σας, τα οποία οφείλατε να είχατε λύσει.
Για τη Συνοικία Η, επειδή ακούγονται πολλά και ξέρετε τα λόγια είναι εύκολα και η Δήμαρχος θα μπορούσε να πει εύκολα λόγια αλλά δεν θέλω. Αποφεύγω να μιλώ και προτιμώ να μιλώ με τις πράξεις. Περίμενα, λοιπόν, να ανακοινώσω τη δημοπράτηση της Συνοικίας Η, όταν αυτή ερχόταν ως θέμα στην Οικονομική επιτροπή και θα ήταν ανακοινώσιμο. Όμως αφού ερωτήθηκα, θα μιλήσω σήμερα και θα πω ότι είναι έτοιμη η Συνοικία Η για τη δημοπράτηση, το ποσό στον προϋπολογισμό των 120.000 ευρώ είναι φυσικά το ίδιο γιατί η δημοπράτησή της θα γίνει με πολυετή δέσμευση, διότι είναι μια μελέτη, η οποία δεν μπορεί να ολοκληρωθεί σε έναν χρόνο και δεν μπορεί να αποπληρωθεί μέσα σε έναν χρόνο. Θα τα πούμε όμως σύντομα, καθώς μέσα στο Νοέμβριο θα έχουμε λογικά τη δημοπράτηση της Συνοικίας Η.
Σχετικά με τη Λαϊκή του Βασιλικού, επειδή αναφέρθηκε και αυτό, θα πω ότι από την πρώτη κιόλας στιγμή και είναι και πεποίθησή μας, στηρίζουμε όλους τους εμπόρους και τους παραγωγούς, τους ανθρώπους του μεροκάματου, που μέσα σε αντίξοες συνθήκες πωλούν τα προϊόντα τους στις λαϊκές αγορές. Δεν μπορούμε αυτή τη στιγμή και δεν εξαρτάται σε καμία περίπτωση από εμάς τον Δήμο Χαλκιδέων, να λειτουργήσουμε τη λαϊκή του Βασιλικού. Διότι αυτό θα ερχόταν μπούμερανγκ στους ίδιους τους εμπόρους και τους παραγωγούς, γιατί θα τους επέβαλαν οι αρμόδιες υπηρέσίες υπέρογκα πρόστιμα. Είμαστε σε συνεννόηση και με τα Σωματεία, και μάλιστα θα έχουμε και άμεσα, εντός των ημερών, μια συνάντηση, προκειμένου να βρεθεί η προσφορότερη λύση για τη λειτουργία της Λαϊκής του Βασιλικού και όχι μόνο. Έχουμε κι άλλα ζητήματα. Όπως λύσαμε πρόσφατα και λύνουμε το πρόβλημα της λαϊκής του Σαββάτου της Παραλίας Αυλίδας και άλλων λαϊκών. Αλλά αυτά θα αποτελέσουν θέματα συζητήσης ενός άλλου Δημοτικού Συμβουλίου.
Θέλω να πω, λοιπόν, κι εδώ έτσι θα αναφερθώ πιο πολύ στον πρώην Δήμαρχο, στον κ. Χρήστο Παγώνη, στον οποίο μάλλον θα αναγνωρίσω ότι κατά την προηγούμενη θητεία, όντας αυτός Δήμαρχος Χαλκιδέων, πραγματικά είχε διάθεση, είχε όραμα, είχε όρεξη και ήθελε να κάνει πράγματα. Απέτυχε όμως. Και ξέρετε γιατί αποτύχατε κύριε Δήμαρχε; Αποτύχατε γιατί ακριβώς αυτό: Δεν είχατε συνεννόηση ούτε με τις Τεχνικές υπηρεσίες ούτε με τον κορμό και τη κύρια λειτουργία του Δήμου και δεν ξέρατε που βρίσκονταν καν τα ίδια σας τα έργα. Θα αναφερθώ στη Δημοτική Αγορά. Πραγματικά έργο, στο οποίο καταναλώσατε τη μέγιστη ενέργειά σας. Φεύγοντας από Δήμαρχος πιστεύατε εσείς ο ίδιος ότι ήταν έτοιμη για δημοπράτηση. Να σας πω τι έλειπε στη Δημοτική Αγορά; Να σας πω ότι δεν υπήρχε μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων; Να σας πω ότι δεν υπήρχε οικοδοκομική άδεια; Να σας πω ότι τα τεύχη της δημοπράτησης συντάσσονταν με παντελώς εσφαλμένο τρόπο, ειδικά ως προς τα αρχιτεκτονικά τους; Να σας πω ότι χρειαζόταν η προγραμματική σύμβαση; Τα κάναμε. Τα κάναμε όλα αυτά, συνεχίσαμε και η Δημοτική Αγορά έχει αυτή τη στιγμή σηκωθεί στον αέρα.
Μιλάτε για εντάξεις, μιλάτε για έργα, μιλάτε για δικά σας έργα και μάλιστα μας επιπλήττετε γιατί εμείς δεν συνεχίσαμε πολλά από τα δικά σας έργα. Ποια δικά σας έργα είναι αυτά; Η Τεχνόπολη του Ευρίπου; Η Τεχνόπολη του Ευρίπου είναι η μεγαλύτερη φούσκα που έχετε πουλήσει στους δημότες του Δήμου Χαλκιδέων. Υπογράψατε ένα δισέλιδο προσύμφωνο με το Πανεπιστήμιο Αθηνών. Εδώ τον είχα τον Πρύτανη που συζητούσαμε για την υλοποίηση της Τεχνόπολης του Ευρίπου, όταν μόνο για τις μελέτες ενός τέτοιου φαρωνικού έργου και τέτοιου project απαιτούνται εκατομμύρια ευρώ, μόνο για τις μελέτες. Το Πανεπιστήμιο σήκωσε τα χέρια ψηλά. Όλοι σηκώνουν τα χέρια ψηλά. Εν μέσω οικονομικής κρίσης, σε περίοδο που ήρθε covid, σε περίοδο που έχουμε πλημμύρες, αυτό το φαραωνικό έργο αυτή τη στιγμή δεν μπορεί να υλοποιηθεί. Πείτε μου ποιες μελέτες είχατε σχεδιάσει, πείτε μου τι οικονομικό προγραμματισμό είχατε κάνει, αν είχατε έστω ένα απλό τεχνικό δελτίο, το οποίο να αποτύπωνε την κατάσταση αυτή με την Τεχνόπολη του Ευρίπου.
Να πούμε για τον Φιλόδημο; Ξέρετε κύριες και κύριοι τι είναι ο Φιλόδημος; Τι ήταν; Ήταν ένα πρόγραμμα μη ανταγωνιστικό, γιατί ανταγωνιστικό για παράδειγμα είναι το ΕΣΠΑ, που όποιος Δήμος ήθελε, πήγαινε κι έκανε μια ένταξη. Και βέβαια, ο Δήμος Χαλκιδέων κατά την προηγούμενη θητεία έκανε εντάξεις και καλά έκανε. Κι εκεί έμεινε όμως. Τι βρήκαμε εμείς ως νέα δημοτική αρχή; Βρήκαμε απλές εντάξεις με μηδενικές μελέτες, με ανύπαρκτες μελέτες. Καμία μελέτη δεν υπήρχε. Ούτε για τις παιδικές χαρές, ούτε για την πυροπροστασία, ούτε για τις ράμπες ΑμεΑ. Συγκεκριμένα, να αναφέρω ότι οι παιδικές χαρές είχαν ενταχθεί από 23 Οκτωβρίου του 2018. Κι όταν αναλάβαμε τον Σεπτέμβρη του 2019 δεν είχε γίνει τίποτα.
Να σας πω για το ΕΕΕΕΚ; Να σας πω ότι τα είχατε κάνει όλα λάθος; Να σας πω ότι το ΕΕΕΕΚ δεν θα έπρεπε να ήταν παραχωρημένο στην Περιφέρεια αλλά στον Δήμο Χαλκιδέων γιατί η αρμοδιότητα για τα σχολεία είχε περάσει πλέον στον Δήμο Χαλκιδέων αλλά ήταν παραχωρημένο στην Περιφέρεια επειδή είχε παραχωρηθεί παλιά όταν Νομάρχης ήταν ο Θανάσης ο Μπουραντάς που τότε πραγματικά η Νομαρχία ήταν υπεύθυνη για τα σχολεία; Να σας πω ότι σχεδιάζατε να ανεγήρετε ΕΕΕΕΚ σε μια έκταση η οποία έχει εκατοντάδες συνιδιοκτήτες;
Αυτοί ήταν οι σχεδιασμοί σας. Γιατί είναι πάρα πολύ ωραίοι οι σχεδιασμοί και πάρα πολύ ωραία τα μεγάλα λόγια. Το θέμα όμως είναι τι μπορεί από όλα αυτά να υλοποιηθεί.
Η στροφή Τσεκούρα κύριες και κύριοι θα έπρεπε είστε ενημερωμένοι, να παρακολουθείτε τις εξελίξεις και να ξέρετε ότι είναι ένα έργο που το στηρίζει η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας, εντάσσεται στο έργο των ασφαλτοστρώσεων για τον Δήμο Χαλκιδέων και έχει ήδη ανάδοχο στο πρώτο Πρακτικό. Έχει εγκριθεί το πρώτο πρακτικό με ανάδοχο. Έχει δημοπρατηθεί η στροφή Τσεκούρα. Θα τη δούμε πάρα πολύ σύντομα να υλοποιείται. Και δεν θα αναφερθώ και στα φοβερά περί αλλαγής υψομετρικών μελετών και όλα αυτά τα απίστευτα, τα οποία έλεγε ο κ. Μπουραντάς και διέδιδε από εδώ κι από εκεί, σε εφημερίδες και σε ΜΜΕ. Καμία τροποποίηση δεν έχει γίνει της υψομετρικής μελέτης, για να δώσω σαφείς και ξεκάθαρες απαντήσεις. Η στροφή Τσεκούρα γίνεται με βάση της εγκεκριμένης πολεοδομικής μελέτης και του σχεδίου πόλεως, γίνεται ασφαλής για τους κατοίκους του Δήμου Χαλκιδέων και όχι μόνο αλλά και για όλους τους Ευβοείς και με τη στήριξη της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας σύντομα θα τη δούμε υλοποιημένη.
Να σας πω για τη Βενιζέλου; Ναι τη Βενιζέλου θα την κάνουμε και μάλιστα θα την κάνουμε και θα τη φτάσουμε μέχρι τον κόμβο της Αρεθούσης. Δεν είχε καμία μελέτη οριστική. Συντάξαμε όλες τις οριστικές μελέτες, εντός 10-15 ημερών είμαστε έτοιμοι να υποβάλλουμε όλες τις οριστικές μελέτες για την τελική μας έγκριση. Περιττό να σας πω ότι όλες, ακόμα και οι προμελέτες είχαν αλλαγές διότι όταν μια μελέτη, η οποία ξεκίνησε από τον Θανάση Ζεμπίλη, το τονίζω για να ξέρουμε ποιοι Δήμαρχοι είναι αυτοί που έβαλαν πλάτη και ποιοι ξεκίνησαν τους σχεδιασμούς. Λοιπόν, η οδός Ελευθερίου Βενιζέλου είχε ξεκινήσει το 2012, τροποποιήθηκαν μετά το 2016-2017 οι προμελέτες αυτές και βέβαια τώρα έπρεπε να γίνουν επικαιροποιήσεις, νέες μελέτες, οριστικές μελέτες. Τελειώσαμε σε όλα. Τα κάναμε όλα και είμαστε έτοιμοι.
Θα μπορούσα να αναφερθώ και σε πολλά άλλα. Να σας πω για παράδειγμα την ενεργειακή αναβάθμιση του Κλειστού Αθλητικού Κέντρου “Τάσος Καμπούρης”, που δεν υπήρχε καμία μελέτη; Συντάξαμε τη μελέτη, πήραμε τις εγκρίσεις, εκδόσαμε οικοδομική άδεια και δημοπρατήσαμε το έργο στις 23 Οκτωβρίου.
Να σας πω για το 26ο; Θα σας πω για το 26ο. Ξέρετε τι είχαμε στο 26ο; Είχαμε μια οικοδομική άδεια χωρίς έγκριση του τοπικού ρυμοτομικού στις 10/1/201, χωρίς μελέτες ΗΜ και είχαν συνταχθεί και είχαν γίνει αρχιτεκτονικά χωρίς εγκεκριμένο κτιριολογικό πρόγραμμα. Είχαμε την έγκριση του τοπικού ρυμοτομικού στις 20/12/2019, έπί θητείας μας και την έγκριση του κτιριολογικού προγράμματος τώρα, τον Οκτώβριο του 2020. Τι σημαίνει αυτό; Όλα τα αρχιτεκτονικά από την αρχή. Γιατί κάνατε αρχιτεκτονικά χωρίς να έχετε κτιριολογικό πρόγραμμα εγεκριμένο. Χωρίς δηλαδή να ξέρετε τι πρέπει να κάνετε για ένα σχολείο. Απαιτείται, λοιπόν, εξ’ ολοκλήρου αναθεώρηση της υποτιθέμενης οικοδομικής άδειας με σύνταξη μελετών ΗΜ, σύνταξη τευχών δημοπράτησης. Στην ουσία όλη η μελέτη από την αρχή. Και θα την κάνουμε και θα την τελειώσουμε. Και θα το δείτε και θα το κάνουμε και μάλιστα ηη στόχευσή μας είναι να εντάξουμε το 26ο στο Αντώνης Τρίτσης.
Και πράγματι έχουμε οράματα. Και θα τα δείτε να υλοποιούνται σύντομα. Γιατί όπως πολύ σωστά είπε ο κ. Νέζης, το Αντώνης Τρίτσης άνοιξε τώρα. Τι να δείτε στον προϋπολογισμό; Τι να έχουμε να σας πούμε; Τους σχεδιασμούς μας; Θα σας τους πούμε σύντομα, μόλις κάνουμε τις εντάξεις. Γιατί; Για να ακούσετε πάλι μεγάλα και ωραία λόγια να σας χαϊδεύουν τα αυτιά, στα οποία να αρέσκεστε;
Γι’ αυτά τα πράγματα πρέπει να μιλάνε τα έργα. Και βέβαια πρέπει να πληροφορούμε και σωστά τον κόσμο. Και να μην τον πανικοβάλλουμε. Δεν μπορείτε κύριε πρώην Δήμαρχε να λέτε ότι οι παιδικοί σταθμοί είναι παράνομοι. Οι παιδικοί σταθμοί δεν είναι παράνομοι. Κι επειδή κι εκεί είστε ανενημέρωτος, να σας πω ότι πράγματι είχαν εκδοθεί άδειες με δική σας υπογραφή. Υπήρχε βεβαίωση για στατική επάρκεια μέχρι τις 31/7, πραγματικά ίσχυε η βεβαίωση του 2018 και υπάρχουνε οδηγίες για να συμμορφωθούμε και έχουμε πάρει παράταση για τη συμμόρφωση μέχρι το 2021. Άρα δεν υπάρχουν εκρεμμότητες αυτή τη στιγμή στους παιδικούς σταθμούς. Έχουμε εκδόσει οικοδομικές άδειες. Αν δεν συμμορφωθούμε ναι, θα υπάρχουν προβλήματα. Μα ακόμα και τώρα υλοποιούμε εργασίες, με σκοπό να συμμορφωθούμε με τις αντίστοιχες υποδείξεις που μας έχουν γίνει. Μην τρομοκρατείτε λοιπόν τον κόσμο.
Αλλά σας είπα και πάλι. Αυτά οφείλονται στο πρόβλημα που είχατε, που παρά τις καλές προθέσεις σας, τα όνειρά σας, τα οράματά σας, όλα αυτά που θέλατε να κάνετε για την πόλη, δεν μπορούσατε να βρείτε τον τρόπο να τα υλοποιήσετε. Και γι’ αυτό το λόγο και στη δική σας Δημοτική αρχή δεν υπήρξε ένα έργο, τα έλεγα σαν αντιπολίτευση και με προκαλείτε και θα τα πω και τώρα, το οποίο να το είχατε ξεκινήσει και να το είχατε τελειώσει.
Έχουμε μέχρι στιγμής και γι’αυτό σας λέω ότι δεν αποτελεί άλλοθι για εμάς, ούτε κορονοϊός ούτε οι πλημμύρες, δημοπρατήσει ήδη 15 έργα. Σε αυτά τα 15 έργα που έχουμε δημοπρατήσει, στα 10 είχαμε από πλευράς φακέλων το απόλυτο 0. Έχουμε εντάξει στον προϋπολογισμό μας και στο Τεχνικό μας πρόγραμμα, που το αποκαλείτε φτωχό, έργα σε κάθε Δημοτική Ενότητα. Και ελάτε όποτε θέλετε να βγάλουμε τα τεχνικά προγράμματα των παρελθόντων ετών και να μιλήσουμε για το δικό μας τεχνικό πρόγραμμα. Και να σας πω και κάτι; Όχι δεν ικανοποιούμαστε μόνο με αυτό. Φυσικά και θέλουμε να κάνουμε πολύ περισσότερα. Φυσικά και θέλουμε να εκμεταλλευτούμε χρηματοδοτικά εργαλεία. Θέλουμε να προχωρήσουμε. Όμως δεν θέλουμε να φλομώσουμε τους πολίτες της Χαλκίδας, τους αγαπητούς συναδέλφους, ειδικά αυτούς που συμμετέχουν στο Δημοτικό μας Συμβούλιο για πρώτη φορά, με μεγάλα λόγια και με πολλά θα. Εμείς μιλάμε με τη διαχείριση της καθημερινότητάς μας, με το να είμαστε δίπλα στον πολίτη. Με τα έργα που ήδη υλοποιήσαμε και με αυτά που πρόκειται να εκτελέσουμε.»