Πέμπτη 15 Ιουλίου 2021

Παρέμβαση της Λαϊκής Συσπείρωσης στο Δημοτικό Συμβούλιο Καρύστου για την ανάγκη αποκατάστασης των ζημιών από την πυρκαγιά στα Στύρα

Ο Δημήτρης Παρασκευάς, δημοτικός σύμβουλος Καρύστου με τη Λαϊκή Συσπείρωση, έθεσε ως έκτακτο θέμα στη χθεσινή (14/7/2021) συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου την ενημέρωση για την εξέλιξη της καταγραφής των ζημιών και την αποκατάσταση των πληγέντων. Επίσης, έθεσε συγκεκριμένα ερωτήματα για την διεκδίκηση αποζημιώσεων στο 100%, αναδάσωσης με ευθύνη του κράτους και ανάκλησης αδειών εγκατάστασης αιολικών πάρκων στην ευρύτερη περιοχή των καμένων.
Ο κ. Δήμαρχος είπε πως «μέχρι σήμερα (σ.σ. χθες) έχει πραγματοποιηθεί η καταγραφή των ζώων που έχουν χαθεί καθώς ήταν επείγον και από αύριο (σ.σ. σήμερα) θα ξεκινήσει η καταγραφή των άλλων ζημιών».
Παρά το ότι διατύπωσε την ανάγκη πίεσης προς την Περιφέρεια για το διαχρονικό πια αίτημα της περιοχής να προχωρήσει η κατασκευή της νέας χάραξης του δρόμου Πόρτολάφια – Πολυπόταμος δεν έδωσε συγκεκριμένες απαντήσεις στα ζητήματα των αποζημιώσεων, της αποκατάστασης των ζημιών και της ανάκλησης των αδειών για νέα αιολικά.
Ως Λαϊκή Συσπείρωση θα επανέλθουμε σε αυτά τα ζητήματα και καλούμε τους πληγέντες και συνολικά το λαό της ευρύτερης περιοχής των Στύρων να οργανώσει τον αγώνα του γιατί η πείρα τόσο από την περιοχή μας, όσο και από άλλες περιοχές, δείχνει πως ανεξαρτήτως Κυβέρνησης οι αποζημιώσεις αργούν να δοθούν, αποκλείονται πληγέντες και δεν είναι στο 100%. Οι... αναδασώσεις, την ώρα που τα λόγια για «πράσινη ανάπτυξη» και «αποτροπή της κλιματικής αλλαγής» περισσεύουν, μένουν σε συμβολικές ενέργειες που αξιοποιούνται από επιχειρηματικούς ομίλους για να προβάλουν το δήθεν οικολογικό προφίλ τους.

 Ολόκληρη η παρέμβαση του Δ. Παρασκευά:

«Το περασμένο Σάββατο 10 Ιούλη εκδηλώθηκε η επικίνδυνη πυρκαγιά στην περιοχή των Στύρων που αν η κατεύθυνση των ανέμων ήταν διαφορετική ή η έντασή τους δεν έπεφτε το βράδυ θα μπορούσαν να απειληθούν πιο άμεσα τα Στύρα, οι Καγκαδέοι και το Νημποριό.
Δυστυχώς όμως, άλλη μία φορά, αποδείχθηκε πως η άμεση αντίδραση για την καταστολή της πυρκαγιάς, που ευτυχώς αυτή τη φορά υπήρχε, δεν επαρκεί για την όσο το δυνατόν μικρότερη έκταση της καταστροφής αν δεν έχουν ληφθεί τα απαραίτητα μέτρα πρόληψης. Μέτρα όπως οι αντιπυρικές ζώνες και οι δεξαμενές νερού. Ιδιαίτερα, όταν το Πυροσβεστικό Σώμα είναι υποστελεχωμένο και με λειψά μέσα, κυρίως επίγεια, όταν είναι από χρόνια ώριμη η ανάγκη για αναβάθμιση του Πυροσβεστικού Κλιμακίου Καρύστου και ο εξοπλισμός του με σύγχρονα μέσα πυρόσβεσης και προστασίας του προσωπικού. Υποστελεχωμένο είναι επίσης και το Δασαρχείο, από το οποίο αυθαίρετα και αντιεπιστημονικά έχει αφαιρεθεί η αρμοδιότητα για την καταστολή των δασικών πυρκαγιών εδώ και 20 περίπου χρόνια.
Όπως τονίσαμε και στην προηγούμενη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου, το «σχέδιο Δαρδάνος» της κυβέρνησης για τις δασικές πυρκαγιές, το οποίο «εξειδικεύτηκε» υποτίθεται και για το Δήμο μας, δε λύνει αυτές τις ελλείψεις που από την πολιτική όλων των κυβερνήσεων συσσωρεύονται.
Οι διεκδικήσεις για όλα τα παραπάνω πρέπει να επανέλθουν στο προσκήνιο ώστε να μην έχουμε χειρότερες εξελίξεις στο μέλλον.
Σε αυτή τη βάση ζητάμε την ενημέρωση του δημοτικού συμβουλίου για:

1.   Έχει αρχίσει η καταγραφή των πληγέντων και των υποδομών που έχουν υποστεί ζημιές; Των κτηνοτρόφων που θα έχουν πρόβλημα λόγω έλλειψης βοσκοτόπων; Τι εικόνα υπάρχει ως τώρα;

2.   Θα υπάρξει αίτημα του δήμου για 100% αποζημίωση των πληγέντων και στήριξη όσων πιθανά χρειαστούν τα επόμενα χρόνια οικονομική στήριξη (πχ οι κτηνοτρόφοι);

3.   Θα υπάρξει αίτημα του δήμου προς τα αρμόδια υπουργεία για την κήρυξη της περιοχής που κάηκε ως αναδασωτέας με παράλληλη εξασφάλιση των κρατικών κονδυλίων και στελέχωσης των κρατικών υπηρεσιών που θα φέρουν σε πέρας το έργο της αναδάσωσης;

4.   Θα υπάρξει αίτημα του δήμου προς τα αρμόδια υπουργεία ώστε να ανακληθούν όλες οι άδειες για εγκατάσταση ανεμογεννητριών στην ευρύτερη περιοχή των καμένων»;

Κάρυστος, 15 Ιούλη 2021