Μετά από 13 ημέρες, 36 αγώνες ή διαφορετικά 3.240 λεπτά (συν τις καθυστερήσεις), ολοκληρώθηκε η πρώτη φάση του Euro 2020, απλωμένη από άκρο σε άκρο της Ευρώπης -για πρώτη φορά στην ιστορία-, σε 11 πόλεις, 11 διαφορετικών χωρών, καθυστερημένοη κατά ένα χρόνο, λόγω της πανδημίας Covid-19.
Με συγκινήσεις, κρατημένες ανάσες, χαμόγελα ανακούφισης, ρεκόρ, πρωταγωνιστές, εντάσεις, διαμάχες, πολιτική, αλλά χωρίς επεισόδια και γήπεδα, γεμάτα ή λιγότερο γεμάτα, ανάλογα με τα μέτρα Covid-19, που έχει καθεμιά από τις 11 πόλεις-χώρες φιλοξενίας.
Εάν η φωτεινή πλευρά του Euro 2020, είναι χωρίς καμία αμφιβολία, η σωτηρία του Κριστιάν Ερικσεν και -στον αγωνιστικό τομέα- τα ρεκόρ του Κριστιάνο Ρονάλντο, στην πιο μουντή βρίσκει κανείς, το απίστευτο αυτογκόλ του Σλοβάκου Μάρτιν Ντουμπράβκα, τις επαναλαμβανόμενες εντάσεις-αντιπαραθέσεις και σίγουρα την άρνηση της UEFA να φωτιστεί η Allianz Arena στο Μόναχο -μετά σχετικό αίτημα του δημάρχου- με τα χρώματα του ουράνιου τόξου της κοινότητας ΛΟΑΤΚΙ, ως ένδειξη διαμαρτυρίας στο νέο νόμο που ψήφισε η κυβέρνηση του Βίκτορ Ορμπαν, ο οποίος θα οδηγήσει, σύμφωνα με ΜΚΟ, στην απαγόρευση εκπαιδευτικών προγραμμάτων, διαφημίσεων, βιβλίων ή σειρών, στις οποίες αναφέρεται η ομοφυλοφιλία.
Η ομορφότερη
Αναμφίβολα όλη αυτή που εξελίχθηκε, συλλογικά, γύρω από τους Δανούς...
Το ρεκόρ του Ρονάλντο
Ένα ακόμα ατομικό ρεκόρ για τον Κριστιάνο Ρονάλντο. Εφτασε στο Euro 2020, έχοντας 9 γκολ σε τελική φάση, όσα και ο Μισέλ Πλατινί (τα έβαλε όλα το 1984), όμως μετά την ολοκλήρωση της φάσης των ομίλων, ξέφυγε, φτάνοντας τα 14 γκολ. Ισοφάρισε επίσης το ρεκόρ γκολ σε εθνικές ομάδες που κατείχε ο Ιρανός Αλί Νταεϊ (109 γκολ). Ο επόμενος στόχος του είναι να τον προσπεράσει ενάντια στο Βέλγιο.
Ο Σικ και τα νέα πρόσωπα
Κάθε Euro είναι μία σκηνή αποκάλυψης νέων παικτών-ταλέντων. Αυτός ο πρώτος γύρος μάς επέτρεψε να εκτιμήσουμε την τεχνική του Τσέχου γίγαντα Πάτρικ Σικ, τις επελάσεις του Γερμανού Ρόμπιν Γκόσενς, το νέο μαργαριτάρι της ανεξάντλητης «Οράνιε», Ντένζελ Ντάμφρις, την εφευρετικότητα του Σουηδού Αλεξάντερ Ισακ ή την αναγέννηση της Ιταλίας, με σημείο αναφοράς τον Μάνουελ Λοκατέλι.
Σπουδαία γκολ
Κορυφαία τουρνουά, σπουδαία γκολ. Τα αστέρια της Ευρώπης έδειξαν σεβασμό στην παράδοση. Μεταξύ των ωραιότερων του πρώτου γύρου, εκείνο από 50 μέτρα του Πάτρικ Σικ εναντίον της Σκωτίας, ο κεραυνός του Αντρέας Κρίστενσεν (Δανία) εναντίον της Ρωσίας ή αυτό από το «βελούδινο» πόδι του Λούκα Μοντρίτς (Κροατία). Ο ατυχής τερματοφύλακας της Σκωτίας, Ντέιβιντ Μάρσαλ, μάζεψε δύο από αυτά από το βάθος της εστίας του ...
Η κακή φήμη
Ακόμα πιο δυστυχισμένος τερματοφύλακας, ο Μάρτιν Ντουμπράβκα, αφού είναι πιθανό να συνδέσει το όνομά του στο ποδόσφαιρο, ως... φάρσα, και όχι ως δόξα, όπως συνέβη στην περίπτωση του Πανένκα (αλά Πανένκα). Ο τερματοφύλακας της Σλοβακίας «σημείωσε» ένα θεαματικό και συνάμα «τραγικό» αυτογκόλ, ρίχνοντας την μπάλα στα δίχτυα της εστίας του, με δύναμη. Ετσι το αυτογκόλ «αλά Ντουμπράβκα», ίσως αρχίσει να ξεκινήσει τη χρήση της ως «ορολογία του ποδοσφαίρου, αμέσως...
Οι αντιπαραθέσεις-διαμάχες
Πέριξ -και έξω- των αγωνιστικών χώρων, δημιουργήθηκαν πολλές αντιπαραθέσεις-εντάσεις, διαμάχες. Η UEFA έχει επικριθεί ευρέως για το γεγονός ότι δεν επέτρεψε στο γήπεδο του Μονάχου να φωτιστεί με το χρώμα του ουράνιου τόξου της κοινότητας ΛΟΑΤΚΙ, στο παιχνίδι εναντίον της Ουγγαρίας, επειδή είναι μία κίνηση που χαρακτήρισε «πολιτική». Την επόμενη ημέρα η ευρωπαϊκή ομοσπονδία χρωμάτισε το δικό της σήμα με τα χρώματα του ουράνιου τόξου, αλλά η ζημιά είχε γίνει.
Ορισμένοι επίσης επικριτές, επισημαίνουν το ελλειπές πρωτόκολλο σε περίπτωση διάσεισης, μετά από τα σοκ που υπέστη ο Γάλλος Μπενζαμέν Παβάρ εναντίον της Γερμανίας ή του Αυστριακού Κριστόφ Μπαουμγκάρτνερ και του Ουκρανού Ιλία Ζαμπάρνι.
Τέλος, η Covid-19, πάντα ανάμεσα στις συζητήσεις, είτε με τα κρούσματα σε παίκτες-μέλη αποστολών είτε με τα κακώς γεμάτα γήπεδα.
Οι απογοητεύσεις
Τουρκία και Πολωνία αντιπροσωπεύουν τις μεγαλύτερες απογοητεύσεις αυτής της πρώτης φάσης. Η Τουρκία υπέστη τρεις συνεχόμενες ήττες, σημείωσε μόνο ένα γκολ και σχεδόν ποτέ δεν υπήρχε...
Η Πολωνία του Ρόμπερτ Λεβαντόφσκι, σκόρερ τριών γκολ, πήγε λίγο καλύτερα, αλλά έφυγε με ένα μόνο βαθμό σε τρεις αγώνες, πολύ μακριά από την απόδοσή του το 2016 (προημιτελικά).
Αποτυχημένα πέναλτι
Χάθηκαν έξι πέναλτι, οκτώ βρήκαν στόχο. Το βραβείο στην Ισπανία, η οποία έχασε δύο, ο Χεράρδ Μορένο εναντίον της Πολωνίας και ο Aλβάρο Μοράτα εναντίον της Σλοβακίας. Κατά τη διάρκεια της συνάντησης Ουκρανία-Βόρεια Μακεδονία, «σώθηκαν» και τα δύο πέναλτι, του Ρούσλαν Μαλινόφσκι και του Εζγκτζάν Αλιόσκι, αλλά τουλάχιστον ο τελευταίος σκόραρε τελικά παίρνοντας το ριμπάουντ.
Ο Γκάρεθ Μπέιλ έστειλε τη μπάλα στην... Κασπία Θάλασσα στο Μπακού στο ματς εναντίον της Τουρκίας. Πέναλτι έχασε και ο Πιερ-Εμίλ Χόιμπιεργκ στο ματς Δανία-Φινλανδία (0-1), αλλά η συναισθηματική φόρτιση από το συμβάν με τον Κριστιάν Έρικσεν, που είχε προηγηθεί πριν από λίγο, ήταν σίγουρα αρκετό για να αποσταθεροποιήσει και τα ισχυρότερα νεύρα ...