Τετάρτη 23 Ιουνίου 2021

Ερώτηση της Λαϊκής Συσπείρωσης Στερεάς Ελλάδας για τα προβλήματα υδροδότησης σε πολλές περιοχές της Εύβοιας

Προς τον κ. Πρόεδρο του Περιφερειακού Συμβουλίου.
( Προκειμένου να διανεμηθεί στα μέλη του ).

Π Ρ Ο Σ Θ Ε Τ Η
Ε Π Ε Ρ Ω Τ Η Σ Η 3η
Για τα προβλήματα υδροδότησης σε πολλές περιοχές της Εύβοιας

Πριν καλά καλά μπει η καλοκαιρινή περίοδος έχουν εκδηλωθεί σε πολλές περιοχές της Εύβοιας οξυμένα προβλήματα με την ποιότητα και την επάρκεια του πόσιμου νερού.
Το γεγονός πως πρόκειται ακόμη και για περιοχές με ορεινούς όγκους και σημαντικές δυνατότητες υδροδότησης, όπως η Δίρφυ και η Κύμη, καταρρίπτει εξαρχής τη δικαιολογία της λειψυδρίας και την ανάγκη εξοικονόμησης του πόσιμου νερού. Προφάσεις που προέρχονται από τις κατευθύνσεις της ΕΕ που υιοθετούν οι ελληνικές κυβερνήσεις και σκοπό έχουν την ιδιωτικοποίηση των υπηρεσιών ύδρευσης και της παραχώρησης σε ιδιώτες της εκμετάλλευσης των υδάτινων πόρων.
Συγκεκριμένα:

- Στον οικισμό Πανόραμα, του Δ.Δ. Φύλλων, του Δήμου Χαλκιδέων που από χρόνια βρίσκεται εντός σχεδίου, δεν υπάρχει δίκτυο ύδρευσης. Η προσπάθεια καθησυχασμού με τον ισχυρισμό ότι μπορεί να λυθεί το πρόβλημα με την προμήθεια νερού από ιδιώτη είναι απαράδεκτη και επικίνδυνη.
Οι κάτοικοι δεν έχουν καμία υποχρέωση να χρυσοπληρώνουν ιδιώτη για «υπηρεσίες» ύδρευσης, πολύ περισσότερο που αυτός δεν διαθέτει «άδεια χρήσης ύδατος» και το,.... νερό που διαχειρίζεται έχει πολλά προβλήματα, όπως πληροφορηθήκαμε. Συγκεκριμένα, από τα αποτελέσματα των εξετάσεων που πραγματοποίησε το Τμήμα Περιβαλλοντικής Υγιεινής και Υγειονομικού Ελέγχου της Δ/νσης Δημόσιας Υγείας και Κοιν. Μέριμνας Π.Ε. Εύβοιας – Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας, αποδείχθηκε ότι το νερό δεν είναι κατάλληλο για χρήση λόγω ύπαρξης μικροβίων, βαρέων μετάλλων κ.α.

- Ανάλογο πρόβλημα υπάρχει στον οικισμό Πευκόδασος – Λιθοσωρός με πολύ παλιό δίκτυο που οδηγεί εκτός των άλλων και σε πολλές διακοπές της παροχής.

- Στην Καστέλλα, του Δήμου Διρφύων Μεσσαπίων για πολύ καιρό τώρα οι κάτοικοι της Καστέλλας μένουν για ώρες χωρίς νερό (αρκετές φορές και απροειδοποίητα), δημιουργώντας σοβαρό πρόβλημα στην καθημερινότητα τους. Η Δημοτική Αρχή, παρά τις διαμαρτυρίες των κατοίκων, επικαλείται μονίμως κάποιο τεχνικό πρόβλημα όμως προβλήματα υπάρχουν τουλάχιστον εδώ και μια δεκαετία στην περιοχή της Καστέλλας.

- Αντίστοιχα αρκετές περιοχές του δήμου Διρφύων Μεσσαπίων αντιμετωπίζουν λιγότερο ή περισσότερο, προβλήματα με την ύδρευση μένοντας για ώρες, ακόμη και μέρες χωρίς νερό όπως τα Ψαχνά και η Άτταλη. Ιδιαίτερα τα καλοκαίρια αλλά και με την πρώτη κακοκαιρία είναι πλέον καθημερινότητα τα προβλήματα με την ύδρευση. Παράλληλα στους κατοίκους υπάρχει έντονη ανησυχία για την ποιότητα του νερού που πίνουν.

- Στην Κύμη, αλλά και σε χωριά της περιοχής, συχνά παρουσιάζονται πρόβλημα στην υδροδότηση με κακής ποιότητας νερό και διακοπές ρεύματος που οφείλονται στο απαρχαιωμένο δίκτυο ύδρευσης, μέρος του οποίου είναι με αμιαντοσωλήνες και στις μεγάλες ελλείψεις στο προσωπικό της Δ.Ε.Υ.Α. που δε προλαβαίνουν τις βλάβες και τη συντήρηση των αντλιοστασίων.

- Μάλιστα, το νερό είναι ορισμένες φορές σε τέτοια απαράδεκτη κατάσταση που έχει προκαλέσει προβλήματα στο Νοσοκομείο Κύμης και στη Μονάδα Τεχνητού Νεφρού με κίνδυνο να σταματήσει η αιμοκάθαρση.

- Στον Άγιο Γεώργιο Λιχάδας, του Δήμου Ιστιαίας Αιδηψού, οι κάτοικοι αντιμετωπίζουν σοβαρά και χρόνια προβλήματα υδροδότησης καθώς το χωριό υδροδοτείται μέσω συστήματος αφαλάτωσης με νερό που είναι ακατάλληλο για πόση. Ακόμη και μια δημόσια βρύση που αξιοποιείται από τους κατοίκους για πόσιμο νερό κατά καιρούς οι αρμόδια υπηρεσία της Περιφέρειας έχει επισημάνει πως περιέχει επικίνδυνα στοιχεία.

- Προβλήματα υπάρχουν και στα Γιάλτρα που υδροδοτούνται μέσω γεωτρήσεων. Παρά το ότι φέτος φαίνεται να έχει λυθεί το πρόβλημα της επάρκειας με γεώτρηση στην Αιδηψό, λόγω του απαρχαιωμένου δικτύου, που τμήματά του είναι ακόμη με αμίαντο, όταν βρέχει το νερό που φτάνει στις βρύσες των κατοίκων είναι θολό.

- Στην Ερέτρια μεγάλο μέρος του δικτύου της πόλης παραμένει με αμίαντο. Χαρακτηριστικά στην περιοχή βόρεια και δυτικά της οδού Φιλοσόφου Μενεδήμου το δίκτυο είναι κατασκευασμένο από το 1955 με αμίαντο.

Θα μπορούσαμε να αναφέρουμε και άλλες περιοχές, πόλεις και χωριά της Εύβοιας, με αντίστοιχα προβλήματα.
Η αιτία είναι η έλλειψη μεγάλων έργων υποδομής που να εξασφαλίζουν νερό ποιοτικό και επαρκές για όλες τις ανάγκες και για κάθε περιοχή ανεξαιρέτως. Επειδή, Κυβέρνηση και Τοπική Διοίκηση δεν έχουν ως προτεραιότητα τις ανάγκες του λαού, υπάρχει χρόνια και συνεχόμενη υποχρηματοδότηση, υλοποιείται η ανταποδοτικότητα που σημαίνει να πληρώνουμε με τέλη ξανά υπηρεσίες και έργα, ενώ ταυτόχρονα παραδίδονται νερό, βουνά, πηγές στους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους για να αυξάνουν τα κέρδη τους.
Το νερό είναι αγαθό και όχι εμπόρευμα και πρέπει να εξασφαλίζεται επαρκής ποσότητα και ποιότητα χωρίς επιβάρυνση των λαϊκών νοικοκυριών με τέλη, με επιβάρυνση των μεγάλων καταναλωτών όπως βιομηχανικές μονάδες, ξενοδοχεία, πολυτελείς κατοικίες.
Μπροστά σε αυτή την απαράδεκτη κατάσταση που έχει οδηγήσει σε αγανάκτηση τους κατοίκους των περιοχών αυτών σας ρωτάμε τι μέτρα θα πάρετε:
Για την άμεση αντικατάσταση των απαρχαιωμένων δικτύων ύδρευσης με σύγχρονα υλικά παίρνοντας υπόψη πως σε αρκετές περιπτώσεις εντός πόλεων, χωριών και οικισμών υπάρχουν ακόμη σωλήνες αμιάντου.
Για την επέκταση του δικτύου ύδρευσης σε περιοχές που ως τώρα δεν υπάρχει.
Για τη στελέχωση και χρηματοδότηση των Δ.Ε.Υ.Α. από τον κρατικό προϋπολογισμό
Για την υλοποίηση έργων που θα δώσουν λύση σε χρόνια προβλήματα ποιότητας και επάρκειας νερού όπως η ολοκλήρωση του ημιτελούς φράγματος στα Μανίκια, η δημιουργία λιμνοδεξαμενών κλπ.