Πέμπτη 8 Ιουλίου 2021

Πρωτάθλημα στίβου Κ23 στο Ταλίν της Εσθονίας

Προκρίθηκαν Καραλής, Ρίζος στο επί κοντώ και Φραντζεσκάκης, Μεμά στη σφυροβολία

Ακόμη τέσσερις προκρίσεις σε τελικούς εξασφάλισε η Ελλάδα στο πρωινό πρόγραμμα της πρεμιέρας του ευρωπαϊκού πρωταθλήματος στίβου Κ23 στο Ταλίν της Εσθονίας (8-11/7). Έτσι, διπλή εκπροσώπηση θα έχει η χώρα μας στον τελικό του επί κοντώ, αφού ο Εμμανουήλ Καραλής και ο Γιάννης Ρίζος αγωνίστηκαν στον σημερινό προκριματικό και με την εμφάνιση τους εξασφάλισαν μια θέση για τον τελικό του Σαββάτου. 
Ο Καραλής ολοκλήρωσε τον αγώνα του στα 5,35 μ., αφού ο πήχης δε χρειάστηκε να ανέβει στα 5,45 μ., όπου ήταν το όριο πρόκρισης στον τελικό. Ο «ασημένιος» στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα του 2019 στο Γκέβλε ξεκίνησε τον αγώνα του με έγκυρο άλμα στα 5,20 μ., ενώ δίχως πρόβλημα ανέβηκε πάνω και από τα 5,35 μέτρα. Λίγο πριν ο πήχης πάει στα 5,45 μ. στο α΄ γκρουπ ολοκληρώθηκε ο αγώνας, καθώς αποφασίσθηκε από τους κριτές να προκριθούν αθλητές και με χαμηλότερα ύψη.

Ο Γιάννης Ρίζος μέχρι εκείνη την ώρα είχε ξεπεράσει με την τρίτη τα 5,20 μ. και....

είχε κάνει ένα άκυρο στα 5,35 μ., ωστόσο δε χρειάστηκε να δοκιμάσει τις επόμενες προσπάθειες του, αφού οι κριτές σταμάτησαν τον αγώνα κι έτσι προκρίθηκε κι εκείνος ως 12ος στον τελικό. Μόλις επτά άλτες στο σύνολο των δύο γκρουπ πέρασαν τα 5,35 μ., ενώ η 12άδα έκλεισε με προσπάθειες στα 5,20 μέτρα. Ο Καραλής στον αγώνα του Σαββάτου θα έχει την ευκαιρία να κάνει δύο τα μετάλλιά του στη διοργάνωση, κάτι που έχουν μετείχε μέχρι σήμερα δύο ακόμη αθλητές μας, ο Περικλής Ιακωβάκης και η Βούλα Παπαχρήστου, ενώ ένα νέο ατομικό ρεκόρ θα επιδιώξει ο Γιάννης Ρίζος.

Στον τελικό του επί κοντώ προκρίθηκαν όλα τα δυνατά ονόματα, όπως ο Σοντρέ Γκούτορμσεν (Νορβηγία) με φετινό 5,81 μ., ο Τούρκος Ερσού Σασμά με 5,80 μ. και ο Εθάν Κορμόντ (Γαλλία) με 5,75 μέτρα. Στον προκριματικό του επί κοντώ αγωνίστηκε και ο Αντώνης Σάντας, ο οποίος δεν μπόρεσε να ξεπεράσει το αρχικό ύψος των 4,90 μέτρα.

Την πρόκριση στον τελικό της σφυροβολίας εξασφάλισαν άλλοι δύο αθλητές μαες. Ο λόγος για τον Χρήστο Φραντζεσκάκη, ο οποίος εκτέλεσε τρεις βολές στον προκριματικό. Στην πρώτη του προσπάθεια πέτυχε 69,99 μ., επίδοση κάτω από το όριο των 71,00 μέτρων. Ο αθλητής του Κωστή Παπαμαρκάκη επηρεασμένος και από την βρεγμένη βαλβίδα συνέχισε με δύο άκυρες βολές. Παρόλα αυτά κατέλαβε την τρίτη θέση στο πρώτο προκριματικό γκρουπ και δεν είχε πρόβλημα να προκριθεί στον τελικό του αγωνίσματος. 

Στον αυριανό τελικό προκρίθηκε και ο Μαρκέλο Μεμά, ο οποίος αγωνίστηκε στο δεύτερο προκριματικό γκρουπ του αγωνίσματος. Ο αθλητής του Αλέξανδρου Παπαδημητρίου πέτυχε 66,41 μ. στην τρίτη του προσπάθεια και πέρασε ως πέμπτος στο γκρουπ του και ως 10ος στο σύνολο. Ο Μεμά είχε ακόμη βολές στα 61,44 μ. και 64,81 μέτρα. Την κορυφαία επίδοση στο πρώτο γκρουπ πέτυχε ο Μιχάιλο Κόχαν με 74,09 μ., ο πρωταθλητής Ευρώπης Κ20, του 2019, ενώ πάνω από το όριο έριξε και ο Ιταλός Γκιόργκιο Ολιβιέρι με 71,16 μέτρα.

Η Στέλλα Μιχαηλίδου έτρεξε στην δεύτερη προκριματική σειρά των 100 μ., όπου τερμάτισε στην έβδομη θέση με 11.97 και κατέλαβε την 31η θέση στο σύνολο.  Τα 100 μ. ήταν τα αγωνίσματα που επηρεάστηκαν από την δυνατή βροχή, η οποία ξέσπασε λίγο πριν την διεξαγωγή τους. Η Μιχαηλίδου είχε μπροστά της την πρόκληση της συμμετοχής στη σκυτάλη 4Χ100 μ. των γυναικών.

Ο καιρός δημιούργησε αρκετά προβλήματα στο πρόγραμμα της πρώτης ημέρας, αφού οι διοργανωτές αναγκάστηκαν να διακόψουν την ροή του προγράμματος για περίπου μιάμιση ώρα, λόγω της δυνατής βροχής που επικρατούσε στην πόλη. Οι αγώνες συνεχίστηκαν περίπου στις 13.30 και αφού νωρίτερα είχαν γίνει οι απαραίτητες ενέργειες για να καθαριστεί από τον μεγάλο όγκο νερού, ο αγωνιστικός χώρος.